McDonald's, SoftBank και Πούτιν αλλάζουν κατεύθυνση στα κρυπτονομίσματα

McDonald's, SoftBank και Πούτιν αλλάζουν κατεύθυνση στα κρυπτονομίσματα

Η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων κατέγραψε ανοδική τάση ως απόρροια των ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη εβδομάδα.

Παρόλο που τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κινούνται με ανοδική τροχιά το Dogecoin είναι αυτό που αναδεικνύεται ως ο μεγάλος κερδισμένος καταγράφοντας κέρδη στον απόηχο της διαφήμισης από την Tesla, τον Elon Musk, και τα McDonald's.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ισχυρός άντρας της Tesla, ο Elon Musk, δήλωσε σε ένα tweet του πως θα φάει ένα γεύμα Happy Meal μπροστά στις κάμερες και θα γίνει το νέο διαφημιστικό, εάν η αλυσίδα εστιατορίων δεχτεί πληρωμές με κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα του memecoin Dogecoin. Πριν είχε προηγηθεί αναφορά της αλυσίδας στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων πως ανταποκρίνονται στην πρόσφατη πτώση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αλυσίδα φλερτάρει με την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, καθώς έχει υλοποιήσει πολλές διαφημιστικές καμπάνιες, φερόμενη πρόθυμη μάλιστα να προσλάβει και επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Πολλές άλλες προσωπικότητες σαν τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ αντικατέστησαν τα κόκκινα λέιζερ μάτια, γνωστό meme στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων, με το ταμπελάκι του ταχυφαγείου.

Φυσικά η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων ελπίζει πως τα Mc Donald's δεν χρησιμοποιούν μόνο τα κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης διαφημιστικής καμπάνιας, αλλά κάποιας ολοκληρωμένης πολιτικής,  είτε για την αποδοχή κρυπτονομισμάτων ως μέθοδο πληρωμής ή για την αγορά κρυπτονομισμάτων για τα αποθεματικά της.

Δυναμική ώθηση έδωσε στις αγορές κρυπτονομισμάτων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας πως δεν συμφωνεί με την πρόσφατη έκκληση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Σε μια τηλεδιάσκεψη στις 26 Ιανουαρίου, ο Πούτιν ζήτησε από αξιωματούχους της κυβέρνησής του να πραγματοποιήσουν συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, για το θέμα των κρυπτονομισμάτων. Αν και αναγνώρισε «ορισμένους κινδύνους, πρωτίστως για τους πολίτες της χώρας, δεδομένης της σημαντικής μεταβλητότητας, ζήτησε από τις υπηρεσίες του να μην παραμελήσουν τα πλεονεκτήματα που έχει η Ρωσία για την καθιέρωση των κρυπτονομισμάτων.

«Έχουμε επίσης εδώ ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ειδικά στη λεγόμενη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Εννοώ πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και καλά εκπαιδευμένες τεχνολογικές ομάδες που υπάρχουν στη χώρα», είπε ο Πούτιν.

Η προτεινόμενη απαγόρευση προκάλεσε επικρίσεις από πολλές ηγετικές προσωπικότητες της ρωσικής πολιτικής αντιπολίτευσης και οδήγησε επίσης τις παγκόσμιες αγορές κρυπτογράφησης σε πτώση.

Η Ρωσία, μετά τις ΗΠΑ και το Καζακστάν, έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Δεδομένου ότι το γειτονικό Καζακστάν έχει κλονιστεί από ελλείψεις ενέργειας, πολιτική αστάθεια, αλλά και περιορισμούς στο ίντερνετ, αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ρωσία να αυξήσει την επιρροή της στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να το αντιλήφθηκε έγκαιρα..

Παράλληλα η SoftBank το επενδυτικό κεφάλαιο που είναι γνωστό πως προσφέρει απλόχερα τεράστια κεφάλαια και δημιουργεί αποτιμήσεις χωρίς προηγούμενο σε τεχνολογικές startup, μπαίνει δυναμικά στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Προς το παρόν παραμένει στον τομέα των υποδομών, ωστόσο δεν θα προκαλέσει εντύπωση και η εξαγορά ή ή επένδυση απευθείας σε κάποιο κρυπτονόμισμα στο άμεσο μέλλον. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX US, δήλωσε την Τετάρτη ότι συγκέντρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. από τον ιαπωνικό γίγαντα. Η ομώνυμη μητρική της εταιρείας δήλωσε κεφάλαια σε αποτίμηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Οκτώβριο.

Η στρατηγική της εταιρείας για ανάπτυξη στην Αμερική είχε κινηθεί δίνοντας γενναιόδωρες χορηγίες σε αθλητικές ομάδες, κάτι που φαίνεται να αποδίδει δεδομένου της ανάπτυξης της εταιρείας.

Ωστόσο επειδή ο λόγος έρχεται στην SoftBank, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά και στην αλυσίδα προσωρινών γραφείων WeWork, που ενέπνευσε την αναμενόμενη σειρά της τηλεόρασης της Apple που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο υπό τον τίτλο WeCrashed.

H εταιρεία κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό ράλι από την πολυαναμενόμενη IPO σε απίστευτη κεφαλαιοποίηση σχεδόν στη χρεοκοπία σε μόλις έξι εβδομάδες. Πριν από την έναρξη της IPO, η αξία της ήταν 47 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μόλις δόθηκε η δέουσα προσοχή στα οικονομικά της στοιχεία, ανακαλύφθηκε ότι η WeWork άξιζε στην πραγματικότητα μόνο 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποκαλύφθηκε ότι – μόνο το 2018 – η εταιρεία είχε χάσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Είχε φτάσει από αστρονομικά ύψη σε σχεδόν χρεοκοπία μέσα σε έξι εβδομάδες. Έκτοτε η εταιρεία που αναδείχτηκε από την SoftBank, έχει περιορίσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της λόγω της πανδημίας. Το 2021 υπό την πλέον ηγεσία της SoftBank έχει χάσει άλλα 2 δισ. δολάρια και το 70% των πελατών της.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.