Είναι η πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές Αρχές δύο χωρών - και μάλιστα τόσο σημαντικών για τη συγκεκριμένη αγορά - δρουν σχεδόν συντονισμένα επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin δείχνει πιο ευάλωτο από ποτέ. Το ψηφιακό νόμισμα που έφτασε από τα 1.000 δολάρια στις αρχές του 2017 κοντά στα 20.000 δολάρια στο τέλος του έτους, τρελαίνοντας τις αγορές, «γκρεμίζεται» πλέον ακόμη και κάτω από τις 12.000 δολάρια.
Μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τη λειτουργία ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, ήρθαν οι φήμες που θέλουν την Κίνα να επιβάλλει συνολική απαγόρευση του Bitcoin. Μπορούν αυτές οι ενέργειες να αποτελέσουν την αιχμή που θα σπάσει τη φούσκα του Bitcoin;
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι ανησυχίες των επενδυτών είναι απολύτως δικαιολογημένες. Η Νότια Κορέα δεν είναι η οποιαδήποτε χώρα για το Bitcoin. Είναι η χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, που σημαίνει ότι ενδεχόμενη απαγόρευση θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις συναλλαγές του Bitcoin. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η Κίνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα «εξόρυξης» Bitcoin. Αν η εξόρυξη των Bitcoin σταματήσει, οι συναλλαγές δεν εγκρίνονται και έτσι δεν δημιουργούνται νέα Bitcoin. Έτσι το όλο οικοδόμημα του ψηφιακού νομίσματος «παγώνει». Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε χάος στην κοινότητα του Bitcoin και γι'' αυτό το λόγο υποχωρεί κατά σχεδόν 30% από τις 5 Ιανουαρίου.
Η Κίνα διαθέτει το 58% των «δεξαμενών εξόρυξης» παγκοσμίως, ωστόσο αν προχωρήσει η απαγόρευση, τότε είναι πολύ πιθανό και το ίδιο το κρυπτονόμισμα να «μεταναστεύσει», καθώς οι μεγαλύτερες δεξαμενές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ετοιμάζονται να φύγουν από την ασιατική χώρα στην περίπτωση πλήρους απαγόρευσης.
Όπως εκτιμά η Capital Economics, όσο πιο ευρέως διαδεδομένο γίνεται το Bitcoin, τόσο αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες. Είναι αλήθεια ότι οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να υποχρεώσουν τους επενδυτές να γνωστοποιήσουν την ταυτότητά τους. Οποιοδήποτε καθεστώς περιορίζει την ανωνυμία των συναλλαγών σε Bitcoin θα μπορούσε να μειώσει την ελκυστικότητα του κρυπτονομίσματος. Και δεδομένου ότι το Bitcoin απειλεί να διαταράξει τη νομισματική πολιτική και τα φορολογικά έσοδα των κρατών, οι Αρχές είναι πολύ πιθανό να επιδιώξουν να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές. Και ενώ μέχρι στιγμής το Bitcoin έχει ξεπεράσει αρκετά ρυθμιστικά εμπόδια, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να αποκρούσει μία μεγαλύτερη «επίθεση».
«Ακόμη και αν η αυξημένη ρύθμιση δεν σκάσει τη φούσκα του Bitcoin, άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να το πετύχουν. Όπως και να'' χει, και στην περίπτωση που σκάσει η φούσκα του Bitcoin, δεν θα είναι καταστροφή για τις χρηματαγορές, καθώς δεν είναι τόσο μεγάλο και αρκετά συνδεδεμένο με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να εγείρει σοβαρές ανησυχίες», καταλήγει ο οίκος.