Του Απόστολου Σκουμπούρη
Απολύτως αντιπροσωπευτικές του πόσο εύκολα μπορεί να διαταραχτεί ένα έτσι κι αλλιώς «επιδοτούμενο» κλίμα... νιρβάνας στις αγορές είναι οι πρώτες δύο συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου διεθνώς, με τις αγορές να δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς, εν μέσω νέας έντασης στις εμπορικές σχέσεις, γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και εκατέρωθεν δηλώσεις πολιτικών και αξιωματούχων, που φέρνουν τακτικές άμυνας και περιορισμό ρίσκων.
Οι αγορές, ως γνωστόν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ψυχολογία και αυτός ο παράγοντας διαταράσσεται πολύ εύκολα πλέον, ύστερα από ένα υπερ-δεκαετές bull market, με πρωτοφανή συσσώρευση κερδισμένης ρευστότητας, με αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και αποτιμήσεις που ουδέποτε έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό στερέωμα.
Κεντρικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης και το στοπ στη… νιρβάνα που επικρατούσε όλο το τελευταίο διάστημα, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, που για πολλοστή φορά το τελευταίο 12μηνο, αλλάζει ρότα και ρητορική τόσο απέναντι στις διαδικασίες της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, όσο και ευρύτερα με την Ευρώπη.
Μέσω αλλεπάλληλων «εχθρικών» tweets «χειραγωγεί» τις αγορές κατά το δοκούν, οδηγώντας σε μεγάλο ξεφόρτωμα και ταχύτατη αποθέρμανση τόσο τους δείκτες της Wall Street που έως τα τέλη Νοέμβρη «χτυπούσαν» ιστορικά υψηλά, όσο και ευρύτερα.
Πρόκειται για ένα σκηνικό που το έχουμε δει πολλάκις τον τελευταίο χρόνο και κάθε φορά που υπερθερμαίνεται το κλίμα και η εμπορική συμφωνία είναι προ των πυλών οδηγώντας σε νέα ρεκόρ τους δείκτες, ο Αμερικανός πρόεδρος αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα, οδηγώντας σε αποφόρτιση όλο το σύστημα!
Δεν είναι τυχαίο ότι τη Δευτέρα οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι θα επαναφέρει άμεσα τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Αυτό, οδήγησε σύσσωμες τις αγορές, αναδυόμενες και ώριμες σε μεγάλες μεγάλες απώλειες, ξυπνώντας μνήμες από τον περυσινό Δεκέμβριο που ήταν ιδιαίτερα «καταστροφικός» για τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες, και μάλιστα… περίπου για τους ίδιους λόγους!
Μεγάλη πτώση κάνω του 1% καταγράφουν και σήμερα οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να αποχωρεί άνω των 400 μονάδων, ή σε ποσοστό περίπου 1,45%, ενώ ισχυρή πτώση στην Ευρώπη σημειώνουν οι FTSE 100 και CAC 40, με τον DAX και τις αγορές του νότου να βγάζουν κάποιες άμυνες.
Εξυπακούεται ότι σ'' ένα διαταραγμένο περιβάλλον σύγχυσης, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν σε βραχυχρόνιο επίπεδο, όταν μάλιστα υπάρχει τόσο μεγάλο... στοκ συσσωρευμένων κερδών. Το σίγουρο είναι ότι, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων 14 μηνών, οι κεντρικές τράπεζες αλλά και εν γένει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία θέλει να συνεχιστεί το bull market των αγορών, έστω και μέσω του... καθαρτηρίου της διόρθωσης, όσο αιχμηρής και να είναι.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που τη Δευτέρα δεν ακολούθησε τη μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, σήμερα Τρίτη «κρέμασε» εύκολα χαμηλότερα, αν και στο φινάλε βγήκαν κάποιες άμυνες με το Γ.Δ. να επανακτά το όριο των 880 μονάδων.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 881,28 μονάδες με πτώση 1,31%, έχοντας πολύ μεγάλη ενδοσυνεδριακή διακύμανση 21 μονάδων, από το υψηλό των 894,10 μονάδων (κοντά στο άνοιγμα) έως το χαμηλό των 873,05 μονάδων γύρω στις 15:30 μ.μ. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,47 εκατ. ευρώ, με τα 5,29 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ 11,68 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν από τον ΟΠΑΠ.
O FTSE έκλεισε στις 2.217,20 μονάδες με πτώση 1,34%, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 2.192,18 μονάδων, μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Οι 2.250 μονάδες του Large Cap που χάθηκαν από τη Δευτέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη ζώνη για την πορεία ευρύτερα όλης της αγοράς, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια – παρά τις προσπάθειες - δεν έχει μπορέσει να κατοχυρώσει και να «δέσει» με ασφάλεια αυτό το επίπεδο.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «μια διάσπαση των 2.240 μονάδων στον FTSE 25, μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη των 2.200 μονάδων. Η αγορά φαίνεται ότι μετά το κλείσιμο των βιβλίων δεν έχει ενδιαφέρον για στήριξη στο κλείσιμο. Μόνο επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 2.274 μονάδων θα μας δώσει άμεσα συνέχιση της ανόδου», σημειώνει ο χρηματιστής.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 872,32 μονάδες με πτώση 1,42% ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε έως τις 848,91 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.181,39 μονάδες με πτώση 0,76%. Στις τράπεζες, στο φινάλε περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες, όπως και στα περισσότερα blue chips. Μάλιστα, μια ώρα πριν το φινάλε, καμιά μετοχή του Large Cap δεν ήταν σε θετικό έδαφος, ενώ στο τέλος θετικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Τιτάν και Σαράντης.
Η Πειραιώς έκλεισε στην κορυφή των απωλειών στον Large Cap χάνοντας 4,09%, η Viohalco υποχώρησε κατά 3,35%, άνω του 2% έχασαν οι Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean Airlines, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Coca Cola HBC, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.
Στον Mid Cap, πτώση άνω του 5% είχε η MLS, άνω του 3% η Profile, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Attica Bank, Νηρέας, Κέκροπας, AVAX, Έλτον, Κρι Κρι, Intracom Holdings, Intrakat, MIG και Έλτον. Στην ευρύτερη αγορά, αντίδραση σε ποσοστό 53,33% έβγαλε το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Briq Properties, ενώ θετικά έκλεισαν οι Newsphone, Ευρωσύβμουλοι, Γενική Εμπορίου, Ίλυδα, Revoil, Τεχνική Ολυμπιακή, Quality & Reliability, Σελόντα και Forthnet.
Σημαντική πτώση είχαν μετοχές όπως Κυριακούλης, το δικαίωμα της Lamda Development υποχώρησε κατά 7,50%, ΣΙΔΜΑ, Pasal, Inform Λύκος, Φιερατέξ, Μοτοδυναμική, Byte Computer κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 73 που υποχώρησαν.