Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με συνολικές συναλλαγές 905 εκατ. ευρώ, κέρδη 13,42% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +31,76% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη τραπεζών, «υποδέχτηκε» το ελληνικό χρηματιστήριο τις πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής, με την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου.
Ήταν μακρά η πιο παραγωγική και ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή εβδομάδων των τελευταίων πολλών ετών, ενώ τζίρος 905 εκατ. ευρώ σε μόλις πέντε συνεδριάσεις – και χωρίς μεταβιβάσεις εταιρειών (τύπου Πανγαία π.χ.) - δεν έχει ξαναγίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος αυτής της εβδομάδας έφτασε στα 180,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που σύμφωνα με τα στατιστικά που κρατάει ο αναλυτής της Beta AXE Μάνος Χατζηδάκης, είναι η καλύτερη από το Δεκέμβριο του 2015.
Παράλληλα, ο Μάιος ήταν ο πέμπτος διαδοχικά ανοδικός μήνας για την ελληνική αγορά, με το Γ.Δ. να κερδίζει 7,37%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +35,37%, επίδοση που είναι η καλύτερη φέτος στον κόσμο και η καλύτερη σε 5μηνο από των τελευταίων 19 ετών, ήτοι από το 2000! Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα ιλιγγιώδη κέρδη αυτής της εβδομάδας, πλέον ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 79,94% το 5μηνο του 2019!
Την Παρασκευή για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη ήταν στο υψηλό ημέρας που επιβεβαιώνει το momentum αλλά και το ανατροδοτούμενο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 830,24 μονάδες με άνοδο 1,46%, σε μια συνεδρίαση μεγάλου volatility, σημαντικής ενδοσυνεδριακής διόρθωσης καθώς έφτασε έως το χαμηλό των 807,00 μονάδων (-1,38%) και εναλλαγών στα πρόσημα.
Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 150,98 εκατ. ευρώ, με τα 88 εκατ. ευρώ να διακινούνται από τον τραπεζικό κλάδο, με τις Εθνική και Alpha Bank να κάνουν πάνω από το 1/3 των συναλλαγών με τζίρο 28,84 και 26,28 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.116,09 μονάδες με άνοδο 1,04%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.190,48 μονάδες με άνοδο 0,57%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 786,69 μονάδες με νέα άνοδο 3,52%!
Πλήρης αυτονόμηση του Χ.Α. έναντι των διεθνών αγορών
Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε ένα άκρως αφιλόξενο διεθνές κλίμα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώση έως και 1,60% λόγω της περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ.
Η ελληνική αγορά αυτονομήθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς πλέον κινείται με το momentum της καλής ψυχολογίας και της θετικής προεξόφλησης πολιτικής αλλαγής σύντομα, που θα αλλάξει εντελώς το status quo σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, με αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
Η αγορά «διψά» για ζωτικές αλλαγές που θα ξυπνήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να καταστήσουν τη χώρα ξανά έναν δημοφιλή επενδυτικό προορισμό, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ και διάλυσης του επιχειρηματικού ιστού.
Η χώρα δεν έχει εξέλθει της κρίσης και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, όπου απαιτείται μια επενδυτική… επανάσταση και ένα ισχυρό σοκ σε όλη την οικονομία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο σε πολλά επίπεδα.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει ήδη προκαλέσει θετικό σοκ στους ξένους, που βλέπουν εφικτή την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, ύστερα από χρόνια ταλαιπωρίας, με «κούφιες» ιδεοληψίες, πόλεμο στην επιχειρηματικότητα και μεταρρυθμίσεις που υπονομεύονταν εκ των έσω.
Αιχμή γι' αυτή την αλλαγή είναι η προσδοκία ότι είναι εφικτή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κάτι που έχει διαφοροποιήσει εντελώς τις τακτικές μεγάλων επενδυτικών οργανισμών αλλά και μικρότερων funds, που «αλλάζουν» αναφανδόν τις θέσεις τους από short σε long.
Τα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης
Η συνεδρίαση της Παρασκευής εξελίχθηκε σε έναν... θρίαμβο για τους long, καθώς σε μια ημέρα που ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως και 1,39%, οι τράπεζες να καταγράφουν σημαντική διόρθωση και οι ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν έως και 1,80%, κατάφεραν και οδήγησαν το κλείσιμο στα υψηλά ημέρας με νέο ρεκόρ έτους!
Καιρό έχουμε να δούμε τόσο εμφατική επιβολή των... long και μάλιστα ύστερα από μια τέτοια σειρά θετικών – άρα «φορτωμένων» με κέρδη – συνεδριάσεων. Η Εθνική έκλεισε με άνοδο 6,47%, η Alpha Bank +5,63%, η Πειραιώς +3,21% και η Eurobank +0,46%.
Στο χώρο των blue chips ξεχώρισε για άλλη μια συνεδρίαση η ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 8,68%, η Τιτάν +3,17%, ΑΔΜΗΕ +3,89%, Motor Oil +2,06%, Μυτιληναίος +1,93% κ.ο.κ. Απώλειες άνω του 1% είχαν οι Coca Cola HBC, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 3% είχαν οι AVAX, Attica Bank και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχώρησαν οι Νηρέας, AS Company, Ικτίνος και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε σχετική εικόνα ισορροπίας, με 60 ανοδικές μετοχές και 55 πτωτικές.
Υπέρ των αγοραστών η τεχνική εικόνα
Σ'' ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα μετά το ράλι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ ενός σεναρίου με αξιόλογο ανοδικό περιθώριο. Η διάσπαση και παραμονή των 790 μονάδων έβγαλε τον Γενικό Δείκτη σε μια ζώνη τιμών που η έλλειψη πρόσφατων σημαντικών ιστορικών κορυφών δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο τουλάχιστον έως τις 890 μονάδες.
Ενδιάμεσα η περιοχή των 850 μονάδων αποτελεί την μοναδική πιθανή ζώνη αντίστασης, η οποία όμως με βάση τις αναλογίες της πτώσης που έχει προηγηθεί από τις 890 έως τις 593 μονάδες θεωρείται μικρής σημασίας».
Ο αναλυτής συμπληρώνει πως «αναμενόμενα ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών έχοντας όμως ενεργοποιήσει διαδοχικά σήματα αγορών από MACD, και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Το έως τώρα εύρος της διόρθωσης ήταν εξαιρετικά περιορισμένο για το μέγεθος της ανόδου που έχει προηγηθεί, ενδεχομένως το όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βάση πλέον είναι οι 800 μονάδες.
Οι αγοραστές επομένως έχουν τάση, τζίρο και δυναμική με το μέρος τους. Η συνέχιση της ανόδου έχει τις πιθανότητες με το μέρος της την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται μια πιθανή επιβράδυνση στην δυναμική που θα αποφόρτιζε κάπως τους δείκτες και θα ολοκλήρωνε το κλείδωμα κάποιων βραχυπρόθεσμων κερδών», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.