Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις διεθνείς αγορές να έχουν πενιχρές διακυμάνσεις και ουδέτερη συμπεριφορά στο φινάλε του πρώτου – λίαν ανοδικού – τριμήνου του 2019, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται αναλόγως όλες τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνοντας την 7η διαδοχική συνεδρίαση με κλείσιμο μέσα σε στενό πλαίσιο μόλις εννέα μονάδων.
Στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις το Χ.Α. έχει κλείσει μεταξύ του χαμηλού των 708,24 μονάδων και του υψηλού των 717,90 μονάδων, δείχνοντας μεν στοιχεία άμυνας και θέληση διακράτησης των 700 μονάδων, αλλά και αδυναμία άμεσης υπέρβασης του ορίου των 720 μονάδων.
Η... κοιλιά της αγοράς της τελευταίες ημέρες και η εύλογη κόπωση είναι λογική καθώς πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει τις συναλλαγές τους, κάτι που μείωσε το τζίρο πολύ, κάτι που καθιστά απολύτως ρηχές όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Είμαστε στη λήξη του 1ου τριμήνου του έτους, περίοδο στην οποία η αγορά έδωσε σημαντικότατα κέρδη πρωτίστως στις τράπεζες αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό. Η αγορά μετά από ένα ράλι περίπου 115 μονάδων από τις 615 έως τις 730 μονάδες που ήταν το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό υψηλό, βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης και επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων.
Συνάμα, περιμένει τους επόμενους καταλύτες που θα μπορούσαν εκ νέου να ξυπνήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, ή να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων. Άλλωστε είμαστε στο φινάλε της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2018, με κορυφαίους ομίλους να δημοσιεύουν μεγέθη, ενώ σειρά σήμερα και αύριο παίρνουν και οι τράπεζες.
Για κάποιους τα όποια βελτιωμένα μεγέθη είναι ενσωματωμένα στις τιμές, για κάποιους άλλους, η αγορά είναι περισσότερο ψυχολογία και λιγότερο «λογιστικό» και αριθμητικό αποτύπωμα, οπότε μέσω αυτής της διαδικασίας και των ποικίλων προσεγγίσεων, συνεχίζεται η διαφορετική ανάγνωση της πραγματικότητας της αγοράς.
Πάντως, αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι πως η αγορά εστιάζει στη μεγάλη εικόνα και στο όποιο μειωμένο country risk όπως αυτό αντανακλάται στις αποδόσεις ομολόγων και λιγότερο στην... ποιότητα των επιμέρους αποτελεσμάτων, πολλά από τα οποία έχουν μερικώς προεξοφληθεί, όπως έδειξε η σημερινή πτώση της μετοχής της Μυτιληναίος.
Το κρεσέντο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δείχνει βελτίωση – ως γενική εικόνα – σε όλες τις «γραμμές» των μεγεθών, τουλάχιστον για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του FTSE 25.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης μπόρεσε κι κράτησε τις 710 μονάδες έχοντας τη στήριξη των τριών ισχυρότερων (μαζί με την Coca Cola HBC) blue chips της αγοράς, των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo που όλες είχαν άνοδο άνω του 2%, σε μια συνεδρίαση όπου γενικώς η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στις άλλες μετοχές του Large Cap ήταν μίζερη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 713,66 μονάδες με οριακή πτώση 0,01%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε και τις δημοπρασίες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε χαμηλό στις 708,63 μονάδες και υψηλό στις 716,26 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,20 εκατ. ευρώ, με τα 9,32 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1/5 του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
Για πολλοστή συνεδρίαση το τελευταίο διάστημα ο ΟΤΕ δέσποσε, διακινώντας τζίρο 9,79 εκατ. ευρώ, ήτοι το 20% της συνεδρίασης, κλείνοντας σε νέο υψηλό περίπου 11 μηνών και στα 11,93 ευρώ με άνοδο 2,32%.
Πτωτικά, με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Στις τράπεζες, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,40%, η Εθνική υποχώρησε κατά 2,65%, ενώ αδιάφορη ήταν η εικόνα των δύο άλλων.
Στο χώρο του Mid Cap ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 7,30% δέχτηκε ο τίτλος της AVAX μια ημέρα μετά τις εξαγγελίες της διοίκησης για νέα αρχή και επαναπροσδιορισμό πολλών από τις λειτουργίες του ομίλου. Πτώση 3,47% είχε η Intralot, -2,91% η Intracom Holdings, -1,17% η Intrakat, -1,71% η Κρι Κρι και -4,55% η Space Hellas.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Ιατρικό Αθηνών, Ίντεργουντ, ΑΕΓΕΚ, Κρέτα Φαρμ, ΑΝΕΚ, Επίλεκτος, Εβροφάρμα, Centric, Λαμψα, Προοδευτική, Revoil και Profile. Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως Dionic, Frigoglass, Αττικές Εκδόσεις, Παϊρης, Lavipharm, Σωλ. Τζιρακιάν, Mevaco και Quality & Reliability.
Στο σύνολο της αγοράς βελτιώθηκε στο φινάλε θεαματικά η εικόνα, οπότε 52 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 56 με πτώση.