Δεν έχει δει αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στη διάρκεια του Απριλίου, με έξι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς άγγιξε τα 60 δισ. ευρώ, με το συναλλακτικό ενδιαφέρον της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας να διευρύνεται σε όλους τους τίτλους. Το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων δοκιμάστηκε (903,45 μονάδες υψηλό) με κλείσιμο χαμηλότερο μεν, αλλά πάντως σε νέα υψηλά 14 μηνών, πληρώνοντας και το χάσμα (885,42-892,96) μονάδων του περσινού Φεβρουαρίου.
Παρά την προφανή υστέρηση και ο Δείκτης Τραπεζών βρέθηκε σε νέα υψηλά 13 μηνών, «κυνηγώντας» το αμέσως προηγούμενο υψηλό της 4ης Μαρτίου του 2020 στις 627,81 μονάδες.
Από την Τετάρτη 14 Απριλίου, παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών, της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους. Δικαιούχοι των νέων μετοχών που θα προκύψουν από το reverse split (16,5 παλαιές προς 1 νέα μετοχή) θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος άυλων τίτλων ως Κάτοχοι των νέων μετοχών κατά την Πέμπτη 15/4/2021.
Στο άρθρο μας προ τριών εβδομάδων, τέθηκε το ερώτημα αν οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου με πρώτη αυτή της Πειραιώς θα ανακόψει την πορεία του Χρηματιστηρίου προς τις 950 μονάδες. Ήδη μια πρώτη απάντηση με δεδομένη τη μεγάλη πτώση της μετοχής της Πειραιώς, δόθηκε, δεδομένου ότι έκτοτε ο Τραπεζικός δείκτης έχει κέρδη +7,87%. Η θετική αυτονόμηση του κλαδικού δείκτη επιβεβαιώνει την άποψη ότι προσώρας η υπερβάλλουσα ρευστότητα του συστήματος «καλύπτει» την επερχόμενη άντληση κεφαλαίων.
Από διαγραμματική άποψη, τα ερωτήματα παραμένουν: Θα αντέξει η αγορά το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων; Θα καταφέρει να πυροδοτήσει νέα κίνητρα για την ανοδική συνέχεια προς τις 950 μονάδες που είναι το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων έξι ετών και 4 μηνών και για το μεγάλης σημειολογικής σημασίας τετραψήφιο των 1000 μονάδων;
Οι τρεις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του ΧΑ καθώς και ο Δείκτης Τραπεζών που για διαφορετικούς λόγους «ηγούνται» της αγοράς, όπως θα δούμε και στη διαγραμματική απεικόνισή τους, έχουν περιθώρια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα. Η ΕΕΕ υποαποδίδει σε σχέση και με τους μεγάλους δείκτες, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ μόλις προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που διακρίνεται για τη μεγάλη κυκλοφοριακή ταχύτητά του, απέχει 230 μονάδες από τα προ πανδημίας επίπεδα.
ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΜΗΝΙΑΙΟ
Στο μηνιαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη επισημαίνουμε : α) την ανοδική διαφυγή από την κατερχόμενη περιοριστική από το 2014 β) τις 949,2 μονάδες ως υψηλό σημείο 6,5 ετών αποτελούν πολύ ισχυρό σημείο κατάκτησης γ) Ο δείκτης κινείται στο επισημασμένο τετράγωνο από τον Δεκέμβριο του 2014 πλησιάζοντας τα υψηλά και προετοιμάζοντας την ανοδική διάσπασή τους. Μια ενδεχόμενη διόρθωση 40-50 μονάδων προς τις 855 μονάδες, θα ενισχύσουν μέσω αποθέρμανσης τη δυναμική του Δείκτη.
ΕΕΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
H διαγραμματική υστέρηση της μετοχής σε σχέση με τους FTSE-Large Cap και ΓΔ είναι προφανής. Σημαντική η ανοδική διάσπαση του απλού κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και η πλήρωση του χάσματος του περσινού Μαρτίου ( 27,20-28,18) ευρώ. Πρώτος στόχος επιβεβαιωμένης διάσπασης των 28,18 ευρώ, είναι τα 30,10 ευρώ, ενώ εκκρεμεί το χάσμα 32,91-33,20 ευρώ του Φεβρουαρίου του 2020. Τα 25,75 και τα 25,05 ευρώ, παρέχουν στήριξη σο ενδεχόμενο διόρθωσης του τίτλου.
ΟΤΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Η προετοιμασία για την ανοδική λύση του μεγάλου πυθμένα 12,5 ετών με όριο τα 14,48 ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο τίτλος κινείται ανοδικά με τη γραμμή τάσης R10 να ορίζει την κίνηση από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020. Πρώτος άμεσος στόχος τα 15,40 ευρώ, αλλα η ανοδική λύση του πυθμένα θα αποτελέσει σοβαρή θετική διαγραμματική εξέλιξη για τον Γενικό δείκτη, επηρεάζοντας το σύνολο της αγοράς. Η γραμμή τάσης R10 παρέχει σημαντική στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης.
ΟΠΑΠ ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Η μετοχή τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο, διέσπασε ανοδικά τα 11,15 ευρώ, ενώ τον μηνα που διατρέχουμε πλήρωσε ήδη το εβδομαδιαίο χάσμα του περσινού Φεβρουαρίου ( 11,65-11,95 ευρώ). Ο τίτλος κινείται προς τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020 στα 12,66 ευρώ, υπέρβαση των οποίων θα προσδώσει ορμή στη μετοχή προς τα υψηλά του 2014 στα 13,63 ευρώ. Η ζώνη του χάσματος 11,65-11,95 ευρώ, παραμένει μια σημαντική στήριξη , με τα 11,15 ευρώ να παρέχουν ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης.
ΔΤΡ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Η ανοδική διάσπαση των 538 μονάδων υπήρξε καταλυτική για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με αποτέλεσμα και της ανοδικής διάτρησης των 575 μονάδων. Οι 605 μονάδες, είναι ο επόμενος κοντινός αλλά σημαντικός στόχος, με τις 670 μονάδες να είναι η επόμενη σοβαρή «κατάκτηση» του δείκτη. Στη μεγάλη εικόνα η κατερχόμενη από τα υψηλά του 2017 και τις 1146 μονάδες είναι η σημαντικότερη αντίσταση σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Σημαντικό ρόλο στο ενδεχόμενο διόρθωσης, παίζει η γραμμή τάσης R1, με τις 538 μονάδες να αποτελούν πλέον την σημαντικότερη στήριξη για τον δείκτη.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.