Την άνοδο των διεθνών αγορών ακολουθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να ελέγξει εκ νέου την περιοχή των 630 μονάδων, έχοντας τη στήριξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας και του ευρύτερου ενεργειακού τομέα όπως Ελλάκτωρ, Viohalco, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ, ενώ θετικά συνδράμουν οι ΟΛΠ, Εθνική, Coca Cola HBC, Τιτάν και ΕΧΑΕ.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 631 μονάδες με άνοδο 1,04%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ, δείχνοντας κάποια καλύτερη εικόνα έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Ο FTSE 25 μετά από αρκετές συνεδριάσεις αναρριχάται πάνω από τις 1.500 μονάδες έχοντας ανέλθει στις 1.506 μονάδες με άνοδο 0,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 303 μονάδες με άνοδο μόλις 0,27%.
Η Ελλάκτωρ με άνοδο άνω του 7% ξεχωρίζει στον FTSE 25, η Viohalco ενισχύεται άνω του 5%, ενώ θετική εικόνα με άνοδο άνω του 1% έχουν επίσης τίτλοι όπως Εθνική, ΟΛΠ, Motor Oil, Coca Cola HBC, Τιτάν, Fourlis, ΕΛΠΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.
Για άλλη μια φορά ο Γ.Δ. αποδεικνύει πως όταν πλησιάζει στην επικίνδυνη ζώνη των 615 μονάδων βγαίνουν άμυνες και αναχώματα, όπως έγινε τρεις φορές αυτή την εβδομάδα, με τελευταία τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο κεντρικός δείκτης έπεσε έως το χαμηλό των 618,50 μονάδων (-0,78%) όμως στο τέλος έκλεισε θετικά και πάνω από τις 624 μονάδες.
Πρόκειται για μια κίνηση που σχεδόν έχει παγιωθεί όλους τους τελευταίους μήνες, όπου η αγορά έχει εγκλωβιστεί σε μια περιοχή 50 – 60 μονάδων, μεταξύ 615 και 660 – 670 μονάδων, χωρίς δυνάμεις και momentum αλλαγής αυτής της κατάστασης.
Θυμίζουμε ότι το μήνα Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 1,46% έχοντας ένα σημαντικό πτωτικό σερί το τελευταίο δεκαήμερο, ο FTSE 25 έχασε 1,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 6,79%. Σε επίπεδο έτους, το 9μηνο ήταν ένα από τα χειρότερα της τελευταίας 20ετίας, καθώς το Χ.Α. βρέθηκε στο καναβάτσο – όπως και όλες οι διεθνείς αγορές – λόγω της κρίσης του Covid-19.
Η διαφορά είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ράλι αντίδρασης και αποκατάστασης που έκαναν σχεδόν όλες οι διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να απέχει περί το 35% από τα υψηλά του Ιανουαρίου και τις 950 μονάδες, όταν αρκετοί ξένοι δείκτες έπιασαν νέα υψηλά πρόσφατα.
Συνολικά σε επίπεδο 9μήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 31,85%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 35,42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της πτώσης χάνοντας 66%, πιστοποιώντας ότι είναι ο αδύναμος κρίκος και το κεντρικό βαρίδι της αγοράς. Σε ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, η πορεία του τραπεζικού δείκτη, είναι σαφές ότι δεν άφησε περιθώρια για κάτι καλύτερο, μολονότι αρκετοί τίτλοι εταιρειών της πραγματικής οικονομίας έχουν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά.
Ο Σεπτέμβριος ήταν διορθωτικός και για τις διεθνείς αγορές, συνεχίζοντας την παράδοση που τον θέλει – μαζί με τον Οκτώβριο – ως το χειρότερο δίμηνο κάθε έτους σχεδόν για όλα τα χρηματιστήρια. Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,3%, ο S&P 500 διόρθωσε κατά 3,9%, ενώ ο Nasdaq είχε πτώση 5,2%. Οι αναταράξεις στις αγορές λοιπόν αναμένεται να διατηρηθούν και το μήνα που μπαίνει σήμερα, ενώ υπάρχουν στον ορίζοντα και οι αμερικανικές εκλογές που είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει παγκόσμια το momentum του οικονομικού συστήματος και τις ευρύτερες ισορροπίες.