Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις πολιτικές εξελίξεις να αφήνουν βαριά σκιά πάνω από την οικονομία και το χρηματιστήριο, εντείνοντας την την ανησυχία και την ανασφάλεια, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση έντονα πτωτικά, παρ'' ότι στο φινάλε βγήκαν κάποιες άμυνες, εν μέσω αποχρώσεων... ενδείξεων στήριξης.
Οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν ενδοσυνεδριακά να υποχωρούν έως και 10,79%, εν μέσω εξαιρετικά θολού τοπίου για το τι θα γίνει τελικώς με τα μοντέλα που εφαρμοστούν στα NPLs, αλλά και εν μέσω έντονης ανησυχίας για το τοπίο που διαμορφώνεται στα πολιτικά πράγματα.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο λόγος της πίεσης των τραπεζικών μετοχών έγκεινται στην ανησυχία ότι – μετά την κυβερνητική κρίση – μοιραία θα καθυστερήσουν και οι όποιες κινήσεις τακτοποίησης των μεγάλων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον κλάδο.
Σε χθεσινό σχόλιό τους, οι Financial Times, τόνιζαν πως λόγω της πολιτικής κρίσης, η κατάσταση στις τράπεζες καθίσταται πιο δύσκολη. Όπως επισημαίνονταν στο άρθρο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης και καταρρεύσει, αυτό θα καθυστερήσει την αναγκαία αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση και παρ'' ότι – προς το παρόν – η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκει τους 151 βουλευτές για να συνεχίσει, οι ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες στις τράπεζες το διήμερο, ασφαλώς και έχουν εύλογα θορυβήσει όλο το σύστημα.
Παρ' ότι μια πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών θα ήταν εποικοδομητική για την αγορά, όπως οι περισσότεροι εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές συμφωνούν, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις και τον ορθολογισμό, εντούτοις, η τρέχουσα συγκυρία μάλλον επιβαρύνει την κατάσταση.
Είναι σαφές πως στη φάση αυτή της αβεβαιότητας, της φθοράς και της… τοξικότητας των τακτικισμών, κανένα χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε ενεργητικού τύπου πρωτοβουλίες και αύξηση ρίσκου. Αντιθέτως, γίνονται μόνο αμυντικές κινήσεις και κλείδωμα ρευστότητας.
Πάντως, επαναλαμβάνουμε πως στο φινάλε βγήκαν κάποιες στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips που βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα τους, βοηθώντας το Γενικό Δείκτη να επανέλθει και να κλείσει πάνω από το όριο ψυχολογίας των 620 μονάδων.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 622,78 μονάδες με πτώση 1,13%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 632,22 μονάδες, λίγο μετά το άνοιγμα και χαμηλό στις 617,11 μονάδες (-2,03%) περίπου 40 λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας της συνεδρίασης.
Η αξία συναλλαγών διπλασιάστηκε έναντι της χθεσινής ημέρας και έφτασε στα 50,97 εκατ. ευρώ, με το 1/5 αυτών, ήτοι 10,36 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, σε Intrakat (o κ. Δημ. Κούτρας απέκτησε το 20% της εταιρείας), Motor Oil, Eurobank και Μυτιληναίος. Πάνω από το 50% του τζίρου, ήτοι 23,4 εκατ. ευρώ διακινήθηκε στις τράπεζες.
Ο FSTE 25 έκλεισε στις 1.656,86 μονάδες με πτώση 1,22%, ο Μid Cap στις 999,25 μονάδες με απώλειες 0,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 411,73 μονάδες με νέα πτώση 5,06%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 7,17%.
Η Εθνική έφτασε να υποχωρεί έως 10,79% κλείνοντας τελικά με πτώση 7,41%, η Alpha Bank έχανε έως 9,11% και έκλεισε με πτώση 6,25%, πιο ανθεκτικές ήταν οι Πειραιώς και Eurobank υποχωρώντας 1,92% και 3,55% αντίστοιχα.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης η εικόνα ήταν καθολικά σχεδόν πτωτική, καθώς μόνο η Μυτιληναίος ήταν σε θετικό έδαφος, όμως στο τέλος, μέσω... στηρίξεων, αρκετά χαρτιά βελτίωσαν την εικόνα τους. Πιο αναλυτικά, η Μυτιληναίος έκλεισε με άνοδο 2,67%, Σαράντης +3,13%, Ελλάκτωρ +1,43%, ΟΠΑΠ +1,01%, ενώ ήπια θετικά έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι μετοχές του Large Cap βελτίωσαν την εικόνα τους στο φινάλε.
Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Motor Oil και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Viohalco και Grivalia Properties.
Στον Mid Cap θετικά έκλεισαν οι Ικτίνος, Intracom Holdings, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης και MIG, ενώ πιέστηκαν οι J&P Άβαξ, Attica Bank, Cenergy Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κέκροπας, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή (-7,10%).
Στην ευρύτερη αγορά, πιέστηκαν μετοχές όπως ΣΙΔΜΑ, Ίλυδα, Quality & Reliability, Έλαστρον, Frigoglass, Περσεύς, Ideal, Μπήτρος, Κρέτα Φάρμ και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 59 που έκλεισαν με απώλειες.