Το μεγάλο παιχνίδι του Μασκ με το Twitter
Επιχειρήσεις

Το μεγάλο παιχνίδι του Μασκ με το Twitter

Ο Έλον Μασκ δεν έχασε χρόνο. Αμέσως μόλις έστειλε στην Τράπεζα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τους μετόχους της Twitter, η οποία την Παρασκευή αποσύρθηκε από το χρηματιστήριο, μπήκε φουριόζος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στα γραφεία της εταιρείας και άρχισε να αλλάζει τα πάντα. Τους ανθρώπους του Twitter, την διοίκηση, την εμπορική της πολιτική, τους κανόνες λειτουργίας του δικτύου της και γενικά ό,τι εύρισκε μπροστά του. Κάποιες από τις κινήσεις του επιχειρηματία ήταν αναμενόμενες, κάποιες δεν ήταν, σχεδόν όλες όμως είναι αμφιλεγόμενες. 

Σχεδόν αμέσως ο Μασκ απέλυσε όλο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τέσσερις από τους ανώτερους αξιωματούχους της, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον οικονομικό διευθυντή και τους δύο επικεφαλής του νομικού τμήματος. Οι απολύσεις δεν εξέπληξαν κανέναν, αφού ο Μασκ είχε έρθει σε ευθεία σύγκρουση με όλους τους. Βέβαια και να μην είχε συγκρουστεί με αυτούς, είχε κάθε δικαίωμα να τους απολύσει από την στιγμή που ελέγχει την εταιρεία.

Αυτό που μάλλον δεν έχει δικαίωμα να κάνει, είναι να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις που προβλέπουν τα συμβόλαια των παραπάνω αξιωματούχων. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των παραπάνω συμβολαίων, τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί, οι παραπάνω αξιωματούχοι θα πρέπει να εισπράξουν ποσά που μπορεί να πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια (όλοι μαζί).

Όπως μαθαίνουμε από τον διεθνή Τύπο ο Μασκ έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα καταβάλει αυτές τις αποζημιώσεις γιατί οι παραπάνω αξιωματούχοι έχουν βλάψει την εταιρεία. Αν αυτό αληθεύει, το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα ξεκινήσει μία νέα δικαστική μάχη ανάμεσα στον Μασκ και αυτούς, οι οποίοι βέβαια δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια.

Οι έντονες φήμες περί επικείμενων μαζικών απολύσεων δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθούν αληθινές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Σαββατοκύριακο ζητήθηκε από τους διευθυντές των τμημάτων να ετοιμάσουν καταλόγους με ονόματα εργαζομένων που θα απολυθούν, με στόχο την μείωση του προσωπικού κατά 50%. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως τις λίστες αυτές τις ήλεγξαν μηχανικοί και διευθυντικά στελέχη της Tesla.

Επίσης, πάντα με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί ποιοι θα απολυθούν. Την απόφαση φέρονται να έχουν πάρει μαζί στελέχη της Tesla και διευθυντές της Twitter. Ένα κρίσιμο θέμα για πάρα πολλούς εργαζόμενους είναι η ημερομηνία της απόλυσής τους. Αυτό συμβαίνει γιατί αν εξακολουθούν να εργάζονται στην Twitter για μερικές μέρες ακόμα θα έχουν δικαίωμα να λάβουν σαν αμοιβή και μετοχές της εταιρείας. Αν όμως απολυθούν άμεσα είναι πολύ πιθανό να χάσουν αυτό το προνόμιο.

Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, το γεγονός είναι πως οι περισσότεροι από τους 7.000 εργαζόμενους της εταιρείας είναι έτοιμοι να ψάξουν για νέους εργοδότες ή να ξεκινήσουν κάτι καινούριο μόνοι τους, καθώς είναι σίγουροι πως το προσωπικό της Twitter θα αποδεκατιστεί από τον νέο ιδιοκτήτη. 

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το ποιος θα διευθύνει την εταιρεία. Ο Μασκ ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά θα πρέπει να βρεθούν και άλλα ανώτατα διευθυντικά στελέχη και να οριστεί και νέο διοικητικό συμβούλιο. Προς το παρόν, όπως μαθαίνουμε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Μασκ συμβουλεύεται διάφορους φίλους και συνεργάτες του με τους οποίους συζητά θέματα όπως η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η εταιρεία στον τομέα της ανάπτυξης των προϊόντων της. Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν ήδη ακουστεί αρκετά πράγματα.

Ένα από αυτά είναι πως ο Μασκ σκέφτεται να προχωρήσει στην «ανάσταση» του Vine, μίας δημοφιλούς εφαρμογής όπου οι χρήστες αναρτούσαν βίντεο μικρής διάρκειας. Αυτή η εφαρμογή, την οποία η Twitter είχε αγοράσει το 2021 για να την απενεργοποιήσει αργότερα, θεωρείται πρόδρομος της κυρίαρχης εφαρμογής της εποχής μας δηλαδή της Tik Tok και αντίστοιχων προϊόντων του Instagram και του You Tube.

Η αναβίωση του Vine δεν θεωρείται και πολύ εύκολη αλλά καλό είναι να μην υποτιμούμε τον Μασκ σε θέματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Αυτό που σίγουρα έχει κατά νου ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι η επιβολή κάποιας μηνιαίας χρέωσης σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν το μπλε σήμα που μπαίνει δίπλα στους verified accounts, δηλαδή τους λογαριασμούς χρηστών του Twitter των οποίων η ταυτότητα είναι επιβεβαιωμένη. Ο ίδιος ο Μασκ το ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας πως ένα ποσό της τάξης των 19,99 δολαρίων τον μήνα θα ήταν λογικό. Αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η ανταλλαγή απόψεων με τον γνωστό συγγραφέα Στίβεν Κίνγκ έγινε αμέσως γνωστή παγκοσμίως όταν ο Κινγκ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, για λόγους αρχής όπως είπε.

Ο Μασκ φάνηκε να κατεβάζει τις απαιτήσεις του στα 8 δολάρια, θυμίζοντας κάτι σαν παζάρι στην λαϊκή αγορά, υποπτευόμαστε όμως πως μία παρόμοια κίνηση θα προχωρήσει τελικά αφού, εδώ που τα λέμε, έχει επιχειρηματική λογική. Ο Μασκ έχει δίκιο όταν λέει πως τα έσοδα της επιχείρησης δεν μπορεί να βασίζονται αποκλειστικά στις διαφημίσεις. Κάτι άλλο, το οποίο πιθανότατα θα μείνει στην σφαίρα της φημολογίας και των διαφόρων δηλώσεων της στιγμής του Μασκ, είναι η σύνδεση της Twitter με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και το αγαπημένο του Dogecoin.

Οι σχετικές φήμες, σε συνδυασμό με την παρουσία του γνωστού κρυπτο-ανταλλακτηρίου Binance στο σχήμα που χρηματοδότησε τον Μασκ για την εξαγορά της Twitter προκάλεσαν τον διπλασιασμό της αξίας του κρυπτονομίσματος μέσα σε μία εβδομάδα. Ο ίδιος ο Μασκ έριξε λάδι στην φωτιά αναρτώντας μία φωτογραφία ενός σκύλου ράτσας Shiba Inu που φορούσε μία μπλούζα με το σήμα της Twitter. 

Λογικά, το Dogecoin δεν θα πρέπει να απασχολεί τον Μασκ πολύ αυτή την στιγμή. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο κάποια άλλα θέματα που έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας του κοινωνικού δικτύου.

Όπως ας πούμε η πληροφορία που ήρθε χθες από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το σύστημα επιτήρησης των χρηστών είναι μερικώς απενεργοποιημένο και χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις που οι αναρτήσεις των χρηστών συνιστούν απειλή για άσκηση σωματικής βία ή κάτι χειρότερο. Ανώτατα στελέχη της εταιρείας υποστήριξαν πως αυτό γίνεται στα πλαίσια της αλλαγής ιδιοκτησίας για να αποφευχθούν κινήσεις που θα δημιουργήσουν εσωτερικά προβλήματα.

Ο Μασκ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως «δεν έχει κάνει αλλαγές» στην πολιτική επιτήρησης των χρηστών του δικτύου της εταιρείας. Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πάντως πως έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται ορισμένα θέματα και τις ποινές που επιβάλλονται σε κάποιους χρήστες. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, το γεγονός πως η επιτήρηση των χρηστών είναι αυτές τις μέρες πιο χαλαρή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα διακίνησης ανακριβών πληροφοριών και φημών μέσω της πλατφόρμας της Twitter ενόψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης μπορεί να έχει σχέση με την πολύ μεγάλη αύξηση των αναρτήσεων με έντονο ρατσιστικό χαρακτήρα. Αυτή η αύξηση οδήγησε τον αστέρα του μπάσκετ Λε Μπρον Τζέιμς να κάνει σχετικές δηλώσεις και να ζητήσει από την εταιρεία να αναλάβει δράση.

Την ανησυχία για το περιεχόμενο των αναρτήσεων στο Twitter επέτεινε και ο Έλον Μασκ με την ανάρτηση που έκανε και μετά απέσυρε. Στην ανάρτηση αυτή, με την οποία απαντούσε στην Χίλαρι Κλίντον, ο Μασκ φάνηκε πως υιοθετούσε κάποιες παράξενες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την επίθεση εναντίον του συζύγου της προέδρου της Βουλής.

Αφήσαμε τελευταίο το γνωστό ζήτημα με την πιθανή επαναφορά του λογαριασμού του πρώην προέδρου Τραμπ και κάποιων άλλων «συγγενών» με αυτόν και τα λεγόμενά του λογαριασμών. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει σχετικά ο Μασκ αλλά πριν προχωρήσει θα πρέπει να λάβει υπόψη του πως τα έσοδα της εταιρείας έρχονται ακόμα σχεδόν αποκλειστικά από διαφημίσεις και το τοξικό περιβάλλον απομακρύνει αρκετούς διαφημιζόμενους και μειώνει τα έσοδα της εταιρείας.

Η κίνηση των δύο μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, της Ford και της General Motors, οι οποίες πάγωσαν την διαφημιστική τους δαπάνη μέσω του δικτύου της Twitter ίσως να φαίνεται λίγο υποκριτική καθώς είναι ανταγωνίστριες της Tesla δηλαδή της εταιρείας του Μασκ. Όπως μας λένε όμως οι New York Times, αυτές δεν είναι οι μόνες επιχειρήσεις που το έκαναν, μέχρι να βεβαιωθούν πως η πλατφόρμα της Twitter δεν ξαναγίνεται ξέφραγο αμπέλι όπως ήταν πριν αρχίσει η πολιτική επιτήρησης του περιεχομένου των αναρτήσεων.

Έχουμε πει πολλά για τον τρόπο με τον οποίον κινήθηκε ο Μασκ μέχρι τελικά να αγοράσει την Twitter. Τώρα όμως την διοικεί και, γνωρίζοντας πως είναι πολύ ικανός επιχειρηματίας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να καταφέρει να βελτιώσει τις επιδόσεις της επιχείρησης χωρίς να κάνει την πλατφόρμα της Twitter ένα πεδίο ανταλλαγής ύβρεων, τοξικών εκφράσεων, μίσους και παραπληροφόρησης.

Ειλικρινά, ως πιστοί χρήστες της υπηρεσίας, ευχόμαστε να τα καταφέρει, όπως κατάφερε να γιγαντώσει την Tesla όταν η πλειοψηφία τον λοιδορούσε.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο νου του, ή τουλάχιστον να αποκτήσει ένα σχετικά σύντομα καθώς θα εξοικειώνεται με το νέο του απόκτημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνέψει σοβαρά η φήμη του ως επιχειρηματία και ίσως και αυτά που έχει πετύχει ως τώρα. Όπως πιθανώς να έλεγε ένας δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης για την υπόθεση, για τον Έλον Μασκ «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».