Το λάθος του Πούτιν να απειλήσει ακόμα και μέλη της ΕΕ οδήγησαν την Ευρώπη στην άμεση απόφαση να μη μείνει αμέτοχη απέναντι σε όλα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως και του Μπορέλ το Σάββατο θα καταταχθούν στις ιστορικές στιγμές της Ευρώπης. Το ίδιο και η ομιλία του Σολτς στην Bundestag, η οποία σηματοδότησε την εντυπωσιακή μεταστροφή των Γερμανών σε επιθετικές επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέβη στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2022 σε ειδική συνεδρίαση της Bundestag, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τη δημιουργία ενός ταμείου εμβέλειας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στον αμυντικό τομέα.
Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε, εφεξής κάθε χρόνο η Γερμανία θα επενδύει περισσότερο από το 2% του ακαθάριστου προϊόντος στην άμυνα της.
Η 24η Φεβρουαρίου του 2022 λοιπόν είναι η ημερομηνία που σηματοδότησε ένα μεγάλο σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης, εγκαινιάζοντας ένα νέο ευρωπαϊκό status quo, στο οποίο ο στρατός ενός έθνους είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα και εφεξής η εθνική ασφάλεια θα θεωρείται κυβερνητικό καθήκον, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των πολιτών, της οικονομίας και των θεσμών της χώρας.
Η ζωτικής όμως σημασίας πλέον εθνική ασφάλεια απαιτεί μεγάλους προϋπολογισμούς για την κατασκευή και τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων.
Οι προϋπολογισμοί για τον τομέα Aerospace and Defense - εφεξής Α & D - ήδη από το 2019 και μετά έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κάθετα, καθώς η πλειονότητα των εθνών του κόσμου αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες και μόνο 36 έθνη δεν διαθέτουν στρατό.
Το 2020, οι συνολικές παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ήταν περίπου 1,981 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 37% περίπου από τις αντίστοιχες δαπάνες του 2018.
Η Κίνα, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι αναμενόμενο έχουν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά μεγέθη με τις τελευταίες να έχουν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ περιλαμβάνουν όλες τις τακτικές δραστηριότητες του Υπουργείου Άμυνας, τις πολεμικές δαπάνες, τα πυρηνικά όπλα, τη διεθνή στρατιωτική βοήθεια και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με το Πεντάγωνο. Το 2020, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 778 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες, όσα δηλαδή δαπάνησαν όλες μαζί οι επόμενες εννέα χώρες στη λίστα κατάταξης των αμυντικών δαπανών. Στην ουσία ο τομέας της άμυνας συγκαταλέγεται στα ακριβότερα κυβερνητικά προγράμματα μαζί με την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare.
Μετά τις ΗΠΑ η δεκάδα συμπληρώνεται με την Κίνα με δαπάνες 252 δισ. δολαρίων, την Ινδία με 72,9 δισ., τη Ρωσία με 61,7 δισ., το Ηνωμένο Βασίλειο με 59,2 δισ., τη Σαουδική Αραβία με εκτιμώμενο ποσό 57,5 δισ. δολάρια, τη Γερμανία με 52,8 δισ. δολάρια, τη Γαλλία με 52,7 δισ., την Ιαπωνία με 49,1 δισ. και τη Νότια Κορέα με 45,7 δισ. δολάρια.
Αν και η ανάπτυξη της βιομηχανίας Α & D οδηγείται προς το παρόν σαφέστατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα η Κίνα και η Ινδία να πάρουν τα ηνία της ανάπτυξης του τομέα την επόμενη δεκαετία, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η Ιαπωνία.
Η Μέση Ανατολή αναμένεται επίσης να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι, καθώς έχουν ανακάμψει επιθετικά οι τιμές του πετρελαίου σε σύγκριση με την περίοδο 2015-17, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία επέκτειναν αναγκαστικά τις δαπάνες τους κατ'επιταγή των ΗΠΑ από το 2019 και μετά.
Τώρα όμως, μετά τις εξελίξεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά και της στάσης του Ρώσου Προέδρου απέναντι στη Δύση, οι ευρωπαϊκές δαπάνες Α&D αναμένεται να εκτοξευτούν, με τη Γερμανία όπως περιγράψαμε στην αρχή να το έχει ήδη εξαγγείλει από το Σάββατο.
Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί, οι ΗΠΑ είχαν και πάλι την πρώτη θέση μέχρι το 2014. Από το 2014 όμως και μετά, η Ρωσία πλέον κατέχει την πρωτιά, με αμυντικές δαπάνες πάνω από το 4% του ΑΕΠ.
Αυτό που ελπίζουμε σαν στήλη είναι η πρόοδος που έγινε μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου το 1991 με τη μείωση των αμυντικών δαπανών και την απελευθέρωση των κονδυλίων σε άλλους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, να μη χαθεί δραματικά και το πισωγύρισμα που θα κάνουμε ως ανθρωπότητα να είναι έστω λίγα βήματα πίσω. Το παρακάτω διάγραμμα άλλωστε τα λέει αφοπλιστικά όλα.
Ηχηρή άνοδος από τα μεγάλα ονόματα της αμυντικής βιομηχανίας
Στο χθεσινό μας άρθρο Η νέα εποχή του αμυντικού κλάδου και οι ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές προλογίσαμε τη σημασία των αποφάσεων των τελευταίων ημερών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μετοχές του αμυντικού κλάδου.
Πράγματι, η χθεσινή μέρα εξελίχθηκε ειδικά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης σε μια σκοτεινή μέρα για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, εντούτοις πολλές από τις μετοχές του κλάδου Α&D εντυπωσίασαν με την άνοδο τους.
Ειδικά η γερμανική Rheinmetall - με το 50% του κύκλου εργασιών και των EBITDA στην κατασκευή όπλων - σημείωσε στην αρχή της συνεδρίασης άνοδο 50% για να κλείσει εν τέλει με ποσοστό ανόδου 24,8%.
Η επίσης γερμανική MTU Aero Engines, εταιρεία κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών που οι πιο παλιοί ίσως να τη θυμούνται με την επωνυμία MTU München, έκλεισε με άνοδο 3,10%.
Mε διψήφια άνοδο έκλεισε και η γαλλική πολυεθνική εταιρεία Thales - σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτρικά συστήματα και παρέχει υπηρεσίες για τις αγορές αεροδιαστημικής, άμυνας, μεταφορών και ασφάλειας- αλλά και η επίσης γαλλική Safran -πολυεθνική εταιρεία αεροσκαφών, πυραυλοκινητήρων και αεροδιαστημικών εξαρτημάτων - κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος μια πολύ δύσκολη μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ιταλική Leonardo, πολυεθνική εταιρεία που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική, την άμυνα και την ασφάλεια, με έδρα τη Ρώμη έκλεισε με άνοδο της τάξης του 15%, ενώ και η βρετανική BAE Systems - ο μεγαλύτερος εργολάβος στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη και η έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση τα έσοδα του 2021-έκλεισε με άνοδο της τάξης του 14,5%.
Ένα από τα αντιπροσωπευτικά ETFs των ευρωπαϊκών μετοχών του κλάδου, το Stoxx Europe TMI Aerospace & Defense, έκλεισε επίσης με άνοδο 3,24%.
Αλλά και στη Wall οι μετοχές A&D -οι οποίες σημειωτέον έχουν υπεραποδόσει τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές- είχαν την τιμητική τους. Η Raytheon Technologies Corporation σημείωσε άνοδο πέριξ του 3,5%, η πασίγνωστη Lockheed Martin σημείωσε άνοδο πέριξ του 6% και η Boeing άνοδο πέριξ του 1,5%.
Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά ETFs όσον αφορά τα καλάθια αμερικανικών μετοχών A&D, το iShares U.S Aerospace & Defense ETF, σημείωσε επίσης άνοδο πέριξ του 3,6%.
Βέβαια όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους κλάδους, έτσι και για τον συγκεκριμένο οι αλλαγές στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες ενδέχεται να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και να αυξήσουν το κόστος για το σύνολο του κλάδου. Επίσης είναι το ίδιο εκτεθειμμένος με τους υπόλοιπους κλάδους στον πληθωρισμό που έχει εκτοξεύσει το κόστος πρώτων υλών και της ενέργειας. Προφανώς όμως ο συγκεκριμμένος κλάδος δεν θα χρειαστεί να απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις...
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.