Κάτι περίεργο συμβαίνει στον θαυμαστό κόσμο των αγορών. Όλοι ψάχνουν το εύκολο κέρδος και νομίζουν ότι το βρίσκουν. Μπορούν όμως να κερδίζουν όλοι ταυτόχρονα; Τρανταχτό παράδειγμα το κρυπτονόμισμα Shiba Inu. Ανήκει στα λεγόμενα meme coin και έκανε την εμφάνισή του γιατί το ανέφερε ο Έλον Μασκ, που αλλού, στο twitter. Σήμερα μόνο το Shiba Inu ενισχύεται κατά 63%, ενώ κερδίζει 168% στην εβδομάδα και 1.000% τον τελευταίο μήνα.
Βέβαια, η τιμή του είναι στα 0,00007 δολάρια. Ανεβαίνει γιατί φέρνει κάτι καινούριο στις αγορές, κρύβει κάποια καινοτομία ή απλώς γιατί στο κυνήγι για εύκολο κέρδος οι «επενδυτές» πιστεύουν ότι ανεβαίνει ό,τι αναφέρει ο Μασκ στα tweet του;
Ο λογαριασμός του Μασκ στο Twitter είναι γεμάτος μηνύματα από απελπισμένους «επενδυτές» που είτε τον κατηγορούν γιατί επένδυσαν όλες τους τις οικονομίες σε κάποιο meme coin που σιγόνταρε με κάποιο του tweet, ελπίζοντας σε πολλαπλασιασμό του κεφαλαίου σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, είτε ζητούν βοήθεια από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. Άλλοι λένε ότι έχασαν το σπίτι τους εξαιτίας του και άλλοι ότι «έπαιξαν» τα χρήματα που προορίζονταν για τις σπουδές των παιδιών τους.
Ο Μασκ τους απαντά να μην επενδύουν όλα τους τα χρήματα στα κρυπτονομίσματα παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των οικονομιών τους, όμως την ίδια ώρα δηλώνει ότι έχει επενδύσει σε bitcoin, ethereum και dogecoin και συνεχίζει να υπαινίσσεται ότι στηρίζει κρυπτονομίσματα όπως το Shiba Inu και το dogecoin. Το τελευταίο μάλιστα το αποκαλεί το «κρυπτονόμισμα του λαού».
Θυμίζουμε ότι η τιμή του dogecoin έφτασε στα 0,73 δολάρια τον περασμένο Μάιο, γράφοντας κέρδη της τάξης του 1.400% μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο από τότε έχει υποχωρήσει στα 0,25 δολάρια με πτώση 67%. Τα tweets του Μασκ είχαν ως αποτέλεσμα το Dogecoin να γίνει το 9ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα και το Shiba Inu το 11ο. Απίστευτα πράγματα…
Η παραβολική αύξηση της αξίας του Shiba Inu από τα 2,5 στα 25,7 δισ. δολάρια σε έναν μήνα
Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στα χρηματιστήρια. Σχεδόν όλες οι αξίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε ένα κλίμα αναμονής μιας μεγάλης διόρθωσης, ξαφνικά πολλοί αναλυτές αλλάζουν στάση και βλέπουν το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι όλων των εποχών να συνεχίζεται. Μέχρι πότε κανείς δεν ξέρει και συνήθως οι μεγάλες «βουτιές» σημειώνονται απρόσμενα, όμως η προσδοκία για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη είναι το αίσθημα που κατακλύζει τα πάντα, από τις μετοχές, μέχρι τα κρυπτονομίσματα.
Είναι εφικτό να ανεβαίνουν όλα και συνέχεια; Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος ότι η μεγάλη διόρθωση έγινε τον Μάρτιο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία, όμως αφενός αυτή οφειλόταν σε «εξωτερικό» παράγοντα και αφετέρου σήμερα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που οι αγορές, ενώ τα γνωρίζουν, προτιμούν να τα παραβλέπουν και να κοιτάζουν μόνο υψηλότερα.
Ο πληθωρισμός απειλεί να ανακόψει την ταχύτητα με την οποία ανακάμπτουν οι οικονομίες από την πανδημία και η ενεργειακή κρίση απειλεί ακόμη και με εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές, όπως προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος CEO της Blackstone, Στηβ Σβάρτσμαν. Για την αγορά των κρυπτονομισμάτων τι να πρωτοπεί κανείς. Δείχνει να «φορτώνει» με εκατομμύρια νέους επενδυτές που απλώς θέλουν να βγάλουν γρήγορα κέρδη και ποντάρουν περισσότερο στα tweet του Ίλον Μασκ και σχεδόν καθόλου στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε κρυπτονομίσματος.
Αλήθεια, ποιος από τους 1 εκατομμύριο επενδυτές που περιμένουν… στην ουρά για να μπουν στην πλατφόρμα crypto που ετοιμάζει η Robinhood γνωρίζει πραγματικά τις δυνατότητές τους; Ναι καλά διαβάσατε, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι επενδυτές που έχουν εγγραφεί στη λίστα αναμονής του πολυαναμενόμενου crypto wallet που λανσάρει η δημοφιλής ψηφιακή χρηματιστηριακή. Αυτό αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ο CEO της Robinhood, Βλαντ Τένεφ, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.
Όντως, οι ψηφιακές χρηματιστηριακές κάνουν θραύση, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες σε Robinhood και etoro ξεπερνούν τα 43 εκατομμύρια. Πολλοί από αυτούς θέλουν να ανέβουν στο τρένο των κρυπτονομισμάτων και να κερδίσουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες αποδόσεις που κέρδισαν όσοι επένδυσαν τον τελευταίο χρόνο, όταν οι τιμές των bitcoin, ethereum, cardano και άλλων, εκτοξεύθηκαν στην στρατόσφαιρα. Τα κέρδη του Ethereum λ.χ., πλησίασαν το 1.000% στο 12μηνο.
Στο μεταξύ, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με «διαφημίσεις» επιτήδειων που υπόσχονται σίγουρο μηνιαία εισόδημα από την επένδυση σε μετοχές όπως η Tesla, η Amazon και η Apple και στα crypto. Ορισμένοι μάλιστα υπόσχονται ότι θα γίνει εκατομμυριούχος όποιος επιλέξει την πλατφόρμα τους και με 100 ή 200 ευρώ μπορεί να κερδίζει απίστευτα ποσά κάθε μήνα μήνα. Πλατφόρμες forex παίρνουν τηλέφωνο και προσπαθούν να «ψαρέψουν» ανθρώπους που χρειάζονται χρήματα αλλά δεν ξέρουν τίποτα από αγορές, στους οποίους υπόσχονται φυσικά σίγουρο εισόδημα.
Ζούμε την τρέλα του εύκολου και γρήγορου κέρδους. Μάλλον, της προσδοκίας για εύκολο και γρήγορο κέρδος αφού πάντοτε εκείνοι που μπαίνουν τελευταίοι είναι αυτοί που χάνουν τα περισσότερα. Βλέπετε, όταν η αγορά γεμίζει «θύματα» δεν αργεί να έρθει και η πτώση.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις αγορές επικρατεί συνωστισμός από νέους επενδυτές που πιστεύουν ότι θα κερδίσουν γιατί απλά διάλεξαν το σωστό asset, σαν να διαλέγουν το «σωστό» νούμερο στη ρουλέτα. Το trading γίνεται τζόγος, οι κερδοσκόποι είναι περισσότεροι από τους επενδυτές και ίσως δεν είναι μακριά η ημέρα που οι ερασιτέχνες θα ξεπερνούν σε επενδύσεις τους θεσμικούς. Όλη αυτή η τρέλα των αγορών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα εκκωφαντικό κραχ. Το θέμα είναι πότε θα γίνει και ποιος θα έχει προλάβει να βγει…