Η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων και η αποσύνδεσή τους από το φόρο αλληλεγγύης έδωσε κίνητρα σε περισσότερες εισηγμένες εταιρίες να μοιράσουν μεγαλύτερα μερίσματα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής στην φετινή χρονιά 58 εταιρίες έχουν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές που αφορούν έκτακτες και τακτικές διανομές μερισμάτων, προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας και η πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που προηγήθηκε βοήθησε σε δεύτερο χρόνο τις διοικήσεις να εισηγηθούν στο να επιστρέψουν στους μετόχους μέρος από τα «διαθέσιμα ασφαλείας».
Βέβαια είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τις επιδόσεις ρεκόρ του 2007 και του 2008. Σε αυτές τις χρονιές σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες μερισματικές διανομές. Στο απόγειο της δόξας του, το 2007, το χρηματιστήριο μοίρασε περίπου 5 δις ευρώ από την κερδοφορία 130 εισηγμένων εταιριών. Από την χρήση του 2008 και μετά οι τράπεζες έπαυσαν να δίνουν μερίσματα λόγω και των περιορισμών που είχαν από την κρατική χρηματοδότηση. Ο αριθμός των εταιριών που μοίρασαν μέρισμα περιορίστηκε στις 31 το 2013 (για την χρήση του 2012), η χαμηλότερη σε πλήθος και αξία μερισμάτων χρήση στην πρόσφατη ιστορία του ΧΑ.
Έκτοτε παρά την έξοδο των εταιριών από το ταμπλό του ΧΑ ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος. Η δύσκολη συγκυρία που αντιμετώπισαν ωστόσο οι εισηγμένες εταιρίες είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν κενά ανάμεσα στις χρήσεις. Έτσι το κλειστό κλαμπ των 30 εταιριών που συστηματικά μοιράζουν μέρισμα να μειωθεί στις 16 και εν τέλει στις 9. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ δύσκολο να σπάσει αφού απαρτίζεται από εταιρίες που δοκιμάστηκαν με α) κλειστό τραπεζικό σύστημα β) κλειστή την οικονομία γ) εξαιρετικά δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον για το αντικείμενο του κλάδο τους δ)σοβαρά θεσμικά εμπόδια στην λειτουργία της δραστηριότητας τους.
Διαχρονικά οι εταιρίες που δίνουν σταθερά μέρισμα έχουν μια ικανοποιητική πορεία στο ταμπλό. Στην περίπτωση του ΧΑ αυτό δεν επιβεβαιώνεται στο βαθμό που έχει παρατηρηθεί σε άλλες αγορές ωστόσο ο μέτοχοι αυτών των εταιριών με τον καιρό έχουν αποσβέσει το μεγαλύτερο –αν όχι όλο- το κομμάτι της επένδυσης τους. Αν μη τι άλλο η επένδυση στο ΧΑ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το κριτήριο του μερίσματος το οποίο εκτός από «δείγμα υγείας» είναι και μέρος της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.
Οι εταιρίες μοιράζουν μέρισμα σε συστηματική βάση (σε ευρώ)