Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση και την έκτη στις εφτά τελευταίες συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τον Ιούλιο, στη διάρκεια του οποίου έχει μόνο αρνητικά κλεισίματα και με πενιχρό τζίρο.
Η αγορά πλέον απέχει μόλις 43 μονάδες από το χαμηλό 52 εβδομάδων και τις 701,36 μονάδες, επίπεδα που βρέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017, κάτι που καταδεικνύει τον εγκλωβισμό της στην εσωστρέφεια, τη φθορά, αλλά και την απουσία οράματος και καταλυτών.
Από τότε που έχασε τις 800 μονάδες, δηλαδή από τα μέσα του περασμένου Μαΐου, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει μια εικόνα πλήρους απονεύρωσης, με διαρκή και προοδευτική μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι που καθρεφτίζεται ξεκάθαρα στην κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών έκτοτε.
Ειδικά ο Ιούλιος έχει δείξει εξ αρχής την άκρως αρνητική του πλευρά, προϊδεάζοντας όλο το σύστημα για το τι πρόκειται να συμβεί τον Αύγουστο... Η πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου είχε 27,90 εκατ. ευρώ, επίδοση που ήταν αρνητικό ρεκόρ 2018, η δεύτερη, δηλαδή η χθεσινή είχε τζίρο 25,56 εκατ. ευρώ, επίδοση που είχε να γίνει από τα τέλη του Αυγούστου 2017, ενώ σήμερα η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 21,24 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, από τα 21,24 εκατ. ευρώ της σημερινής συνεδρίασης, τα 3 εκατ. ευρώ ήτοι το 14,34% του συνόλου αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα) σε μετοχές όπως Τιτάν, Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Motor Oil!
Σήμερα βεβαίως, ρόλο στην περαιτέρω μείωση των συναλλαγών – όπως και σε όλη την Ευρώπη – συνέβαλε το γεγονός ότι η Wall Street είναι κλειστή λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας.
Από εκεί και πέρα, οι κύριες αιτίες της απαξίωσης και της απόφασης των ξένων για μη ανάληψη νέου ρίσκου στο Χ.Α. μέχρι νεωτέρας, εδράζονται τόσο στο μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie που ως φαίνεται θα έχει περαιτέρω δραματικές εξελίξεις, όσο και στο γεγονός ότι λίγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, μακριά από την «ομπρέλα» προστασίας των δανειστών.
Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, όπως προαναφέρθηκε το Χ.Α. συμπλήρωσε τρεις στις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις τον Ιούλιο και την έκτη στις εφτά τελευταίες. Πρόκειται για μια πτώση φθοράς και απαξίωσης, χωρίς ουσιαστικό επενδυτικό... έρεισμα, χωρίς δηλαδή να προκύψει κάποια ιδιαίτερα δυσμενή (νέα) είδηση.
Όμως, το γεγονός ότι δεν εισρέει φρέσκο χρήμα στην αγορά, προξενεί τεράστιες αρρυθμίες, καθώς η μικρή ανακύκλωση μέρους των υπαρχόντων κεφαλαίων, δεν αρκεί για να στηρίξει τις αποτιμήσεις. Έτσι, βλέπουμε να «κρεμούν» πανεύκολα σε χαμηλότερα επίπεδα blue chips και τράπεζες, ακόμη και με πενιχρές συναλλαγές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 744,41 μονάδες με οριακή πτώση 0,20%, σε μια συνεδρίαση που είχε υψηλό στις 751,13 μονάδες (+0,70%) και χαμηλό στις 741,61 μονάδες (-0,58%). O όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 13,34 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν ενισχυμένος έναντι των 12 εκατ. τεμαχίων που έγιναν χθες, παρ'' ότι ήταν μικρότερος ο σημερινός τζίρος.
Αυτό συνέβη γιατί διακινήθηκαν πολλές μετοχές που βρίσκονται πολύ κάτω του ενός ευρώ, ήτοι μετοχές των MIG, Νηρέα και Σελόντα που έκαναν ισχυρότατους όγκους και αντέδρασαν έντονα ανοδικά.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.956,96 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.227,77 μονάδες με άνοδο 0,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 843,08 μονάδες με νέα πτώση 0,41%, κλείνοντας επίσης για έκτη συνεδρίαση πτωτικά στις εφτά τελευταίες.
Στο χώρο του Large Cap λίγοι τίτλοι ξεχώρισαν, με πρώτη τη Motor Oil +2,63%, η Τιτάν ενισχύθηκε κατά 1,68%, ο ΟΠΑΠ +1,51%, η Εθνική +1,43%, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Coca Cola HBC, Grivalia Properties και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν μετοχές όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean Airlines, Jumbo και Σαράντης.
Στον Mid Cap θετικά ξεχώρισαν οι Νηρέας +25,97%, MIG +5,75%, Ελλάκτωρ +2,12%, Τεχνική Ολυμπιακή +1,27% και Πλαίσιο +1%, ενώ πιέστηκαν οι Intralot -4,12%, Cenergy Holdings -3,79%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -3,34%, ΚΛΜ -2,48%, Attica Bank -1,99%, Κρι Κρι -1,24% και Intracom Κατασκευές -1,15%.
Στην ευρύτερη αγορά, ξεχώρισε ξανά η Σελόντα με αντίδραση +29,88% και όγκο 155.830 τεμάχια, ενώ κάποια κινητικότητα έδειξαν τίτλοι όπως Επίλεκτος, Μοτοδυναμική, Βιοτέρ, Μινωικές Γραμμές και Inform Λύκος. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Logismos, Δρομέας, Centric, Χαϊδεμένος, AS Company, Παπουτσάνης, Ιατρικό Αθηνών και Unibios. Στο σύνολο του Χ.Α. 42 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 67 που υποχώρησαν.