Σαν σήμερα το 2015 επαναλειτούργησε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από αργία 25 συνεδριάσεων, αποτέλεσμα της επιβολής των capital controls (από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015). Το bank run μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα την αδυναμία εκκαθάρισης των συναλλαγών στην αγορά του Χρηματιστηρίου.
Ο Γενικός δείκτης στο εκείνης της συνεδρίασης της Δευτέρας 3ης Αυγούστου έκλεισε στις 668,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση -16,23% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας πτώσης από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου σε μια περίοδο 146 ετών. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης έφθασε έως τις 615,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση -22,88%. Με την πτώση αυτή ο ΓΔ κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιας πτώσης -12,6% που είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου1987 (Μαύρη Δευτέρα).
Υπάρχουν πολλά μαθήματα άξια αναφοράς από εκείνη την συνεδρίαση. Οι μετοχές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση όχι μόνο γιατί το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας είχε κορυφωθεί αλλά επειδή ο περιορισμός στις κινήσεις κεφαλαίου δεν επέτρεπε πιστώσεις στην αγορά μετοχών. Οι κινήσεις –τουλάχιστον στην spot αγορά- εκείνη την συνεδρίαση –και για πολλές ακόμα εβδομάδες- ήταν όλες με μετρητά που ήταν διαθέσιμα στους λογαριασμούς των πελατών. Σε ένα κλίμα αγωνίας και πανικού πολλές μετοχές κατέγραψαν πολυετή χαμηλά. Από αυτές τις τιμές βγήκαν πολλά κέρδη, για όσους είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν όλο το έργο μέχρι τέλους. Ωστόσο ο μεγάλος χαμένος των capital contols ήταν οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες μηδένισαν την αξία τους επειδή το μέγεθος των επισφαλειών που δημιουργήθηκαν από τον προληπτικό έλεγχο ποιότητας ενεργητικού υπερκάλυπταν το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων φερεγγυότητας. Λόγω του αυξημένου ρίσκου της χώρας οι αυξήσεις κεφαλαίου πρακτικά αποτίμησαν στο μηδέν όλα τα υπόλοιπα πάγια που είχαν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Στις αναπροσαρμοσμένες τιμές της 3ης Αυγούστου 2015 οι Ελληνικές Τράπεζες μάλλον δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Χαμένες μετοχές από τον FTSE-25 είναι η Aegean Air (λόγω των ζημιών από την πανδημική κρίση), και η Τιτάν. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν τότε κομμάτι της ΔΕΗ και η εισαγωγή του είχε γίνει το 2017. Όλες οι υπόλοιπες μετοχές παρουσιάζουν αξιόλογες επιδόσεις ως σήμερα.
Το βασικό συμπέρασμα αυτή της μελέτης της συμπεριφοράς των βασικών μετοχών του ΧΑ σε περιόδους κρίσεων είναι το καλάθι αγορών πρέπει να επιμερίζεται σε επιλογές. Αν ο επενδυτής είχε αγοράσει μόνο τράπεζες τότε τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν θα του έλεγαν και πολλά πράγματα για τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του. Ένα άλλο συμπέρασμα έχει να κάνει με το timing. Το πρόβλημα με τα χαμηλά είναι ότι δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος ότι την στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έχει φθάσει στον απόλυτο πάτο της αγοράς. Υπάρχει ωστόσο η συνταγή των σταδιακών αγορών. Μια μετοχή που θα φθάσει σε μια αποτίμηση που από κάθε άποψη είναι φθηνή (σχέση κερδών, καθαρής θέσης, μερίσματα, προοπτικές) είναι δύσκολο να χάσει μακροπρόθεσμα. Επομένως στις κρίσεις σταδιακό στυλ αγορών και ποικιλία επιλογών. Μετά ο χρόνος θα δουλέψει για το χαρτοφυλάκιο.
Πως κινήθηκαν οι μετοχές του FTSE-25 από τα χαμηλά διαφορετικών χρηματιστηριακών κρίσεων