Μικτά πρόσημα εν μέσω χαμηλών όγκων παρουσιάζουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες διατηρώντας ωστόσο την επαφή με την περιοχή των ιστορικών υψηλών που επαναπροσέγγισαν αυτή την εβδομάδα, με τις τράπεζες και το λιανεμπόριο να επιχειρούν να δώσουν ώθηση στις συναλλαγές ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας υπό τη νέα παραλλαγή Όμικρον.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 490,1 μονάδες με μικρή άνοδο 0,3% η οποία όμως τον φέρνει σε απόσταση μικρότερη της μισής μονάδας από το ιστορικό υψηλό του (490,58) με τους κλάδους των τραπεζών, του λιανεμπορίου αλλά και των ταξιδιών να ενισχύονται όλοι από 0,3% έως 1,3%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 κινείται πλέον πέριξ του αμετάβλητου στις 7.181 μονάδες έχοντας όμως καταγράψει νωρίτερα νέο ιστορικό υψηλό στις 7.201 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX εμφανίζεται μικρές απώλειες 0,15% και διαπραγματεύεται στις 15.938 μονάδες.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 που άνοιξε σήμερα πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μετά τις αργίες επιχειρεί να καλύψει την απόσταση από το μίνι ράλι που έχασε και ενισχύεται κατά 1% έχοντας καταγράψει νέο υψηλό στις 7.457 μονάδες.
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% και βρίσκεται στις 27.413 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 χάνει 0,3% κινούμενος στις 8.667 μονάδες.
Παρά τις ανησυχίες για την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τα ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα στα οποία μπορεί να οδηγήσει, ο κολοσσός του λιανεμπορίου Marks and Spencer ενισχύεται άνω του 2,5% και δίνει σημαντική ώθηση στον Stoxx 600.
Την ίδια ώρα, η ιταλική τράπεζα BPER Banca βρίσκεται στο +1,5%, αφότου η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ενημέρωσε ότι θα προσλάβει 550 μόνιμους εργαζόμενους και 300 με προσωρινές συμβάσεις έπειτα από τις 1.700 αποχωρήσεις που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο.
Γενικότερα οι δείκτες δείχνουν να τηρούν την παράδοση του λεγόμενου «αγιοβασιλιάτικου ράλι», δηλαδή την ανοδική πορεία που είθισται να ακολουθούν το διάστημα μεταξύ των πέντε τελευταίων ημερών κάθε έτους και των δύο πρώτων του επόμενου.
Σε κάθε περίπτωση, μετά από μία περίοδο ισχυρής μεταβλητότητας που έφερε η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον και η οποία είχε ορισμένα σημαντικά sell off, σημαντικό ρόλο φέτος στην αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος που παρατηρείται πλέον είχαν τα πρώτα επιστημόνικά ευρήματα που υποστηρίζουν ότι το νέο στέλεχος του ιού προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε όσους μολυνθούν.
Σε αυτό το κλίμα η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει στραμμένη στην ειδησεογραφία γύρω από την Όμικρον, η οποία εν πολλοίς υπαγορεύει και τις τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα.
Στις τελευταίες εξελίξεις δε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι παγκόσμιος κίνδυνος από τη νέα παραλλαγή «παραμένει πολύ υψηλός», αφήνοντας όμως περιθώρια αισιοδοξίας καθώς επισήμανε ότι τα δεδομένα σε Βρετανία, Νότιο Αφρική και Δανία δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα επιστημονικά ευρήματα για μείωση του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο.