Οι αγορές αντέδρασαν σαν πιεσμένο ελατήριο στη βαριά πτώση του Σεπτεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό το γύρισμα; Διαψεύδονται όσοι εκτιμούν, πως θα δούμε σύντομα χαμηλότερα επίπεδα τιμών; Μήπως αυτός ήταν ο πυθμένας της πτώσης; Σήμανε η αναπήδηση στις 3.585,62 μονάδες του S&P 500, τη λήξη του συναγερμού;
Η αλήθεια είναι ότι το διήμερο ανοδικό ξέσπασμα των αγορών, οδήγησε στις καλύτερες συνεδριάσεις του Dow Jones από τον περασμένο Ιούνιο και του S&P 500, από τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δε σπάνιο το φαινόμενο αυτό των rallies με μικρή ζωή, κατά τη διάρκεια των μεγάλων και βίαιων πτωτικών κινήσεων. Άλλωστε αυτές οι συνεδριάσεις προσφέρονται για μεν τους πωλητές για να ρευστοποιήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις μετοχές τους, για δε τους αγοραστές για να ικανοποιηθούν από τις βραχυπρόθεσμες θετικές αποδόσεις τους.
Οι ειδήσεις όμως εξακολουθούν να είναι επιβαρυντικές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις ειδήσεις από το ενεργειακό μέτωπο ή το μέτωπο των επιτοκίων. Αναφερόμαστε στις ειδήσεις που αφορούν ειδικά τις μετοχές της Wall Street που δίνουν το τέμπο, στα διεθνή χρηματιστήρια.
Αντί να απαντήσουμε στο ερώτημα αν θα συνεχιστεί το ράλι, μπορούμε να κληθούμε να απαντήσουμε σε μια σειρά από άλλες ερωτήσεις
Τέλειωσε ή τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά αντίθετα κλιμακώνεται τόσο από τη Ρωσική πλευρά που έχει καλέσει σε επιστράτευση πολίτες από όλη τη χώρα, όσο και από την Ουκρανική πλευρά, που ανακτά με σταθερό ρυθμό, εδάφη που είχε απωλέσει.
Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός;
Όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά μετακυλίεται σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, αγαθών, τροφίμων, υπηρεσιών, κατοικιών, ενοικίων, μισθών κ.λπ. Έτσι δεν έχει φανεί ακόμα, ποιο θα είναι το τελικό ύψος του πληθωρισμού, μετά από το οποίο θα αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση.
Μειώνονται τα επιτόκια;
Το επικίνδυνο tango ανάμεσα στις πληθωριστικές πιέσεις και τα επιτόκια, δεν λέει να σταματήσει. Τόσο η Fed, όσο και η ECB, αλλά και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, συνεχίζουν να αυξάνουν με επιθετικό τρόπο τα επιτόκια, τα οποία αναμένεται να αποκλιμακωθούν προς τα τέλη του 2023.
Άνοιξε η οικονομία της Κίνας;
Η οικονομία της Κίνας, ακολουθεί πιστά τις εξελίξεις της πανδημίας covid, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν φυσαρμόνικα, δηλαδή να ανοιγοκλείνει. Ως εκ τούτου, διακόπτεται συχνά η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο και διαταράσσεται η εφοδιαστική αλυσίδα και η κατανάλωση. Παράλληλα το μεγάλο αγκάθι που ακούει στο όνομα real estate, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Ισορρόπησε το ενεργειακό περιβάλλον;
Η πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, έχει να κάνει περισσότερο με τις προσπάθειες των Ευρωπαίων για κλειστές συμφωνίες αγοράς, για αποδυνάμωση του TTF και αναζήτηση εναλλακτικών αγορών, παρά με μια εξομάλυνση της ζήτησης και της προσφοράς. Δεν πρέπει να λησμονούμε την αδυναμία των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ευρώπη με επιπλέον LNG.
Εάν οι απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα είναι καταφατικές, τότε ναι, το προσωρινό ράλι, πιθανότατα θα μετατραπεί σε μόνιμο. Αν οι απαντήσεις είναι αρνητικές, τότε έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Ειδικά αν στην πορεία εμφανιστούν και διάφοροι «μαύροι κύκνοι» όπως είναι για παράδειγμα ο κίνδυνος πτώχευσης της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που έχει οδηγήσει τη μετοχή της στο -56%.