Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων στο επίκεντρο για την κυβέρνηση
Eurokinissi
Eurokinissi

Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων στο επίκεντρο για την κυβέρνηση

Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έδωσε την ευχέρεια στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης κοινωνικών ομάδων, που βρίσκονται υπό πίεση, μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που εκτός από την ενίσχυση των εισοδημάτων, συμπληρώνουν και τη δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, που λαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις και αναδεικνύεται σε μείζον, κυρίως για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι νέοι.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι με τα ανακοινωθέντα μέτρα, που θα έχουν ισχύ από φέτος και προστίθενται σε άλλες παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση των αποδοχών των ένστολων, ουσιαστικά εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, που είχαν απομείνει, με τη χώρα να «πιάνει» την οροφή των επιτρεπόμενων δαπανών. Οι πληροφορίες, πλέον, θέλουν το οικονομικό επιτελείο να βάζει στο επίκεντρο τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, αναζητώντας τα περιθώρια που υπάρχουν και βάσει αυτών θα αποφασιστούν οι νέες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, τον πρώτο λόγο έχουν οι παρεμβάσεις στη φορολογία. Για το Μέγαρο Μαξίμου ένα βασικό διακύβευμα της οικονομικής πολιτικής, ήταν εξαρχής, η μείωση των φορολογικών βαρών κι ένα από τα καίρια επιχειρήματά του απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη των χρόνων των μνημονίων, ήταν το γεγονός ότι τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχαν μειωθεί περίπου 70 φόροι.

Η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, ενδεχομένως οι αναπροσαρμογές, που θα αποφασιστούν στη φορολογική κλίμακα και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο κεντρικός προσανατολισμός τους θα είναι αφενός η μεσαία τάξη, αφετέρου η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μετά τις 500.000 που καταγράφηκαν από το 2019 έως το 2024, αλλά και στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, με τους στόχους των 950 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και των 1500 ευρώ για τον μέσο μισθό, να παραμένει κεντρική προτεραιότητα.

«Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας κυρίως για τη μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους» ήταν η προαναγγελία από τον Κωστή Χατζηδάκη, που έδωσε την ουσία του κυβερνητικού σχεδιασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας ότι με βάση την πορεία της οικονομίας και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θα προβεί σε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι «όσο προχωράει η Ελλάδα, αυξάνει τα έσοδά της, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για περισσότερες φοροελαφρύνσεις».

Η κυβέρνηση προσβλέπει να απευθυνθεί από το βήμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κυρίως σε όσους έως σήμερα δεν ωφελούνται από μέτρα και παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί. «Το επίκεντρο των ανακοινώσεων στην προσεχή ΔΕΘ θα είναι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που είναι πάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια των χτεσινών ανακοινώσεων», ήταν η επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ουσιαστικά περιέγραψε ότι το επονομαζόμενο «καλάθι» της ΔΕΘ θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τα μεσαία εισοδήματα, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων -για παράδειγμα τα σώματα ασφαλείας για τα οποία έχουν προαναγγελθεί ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο- μπαίνουν στο μικροσκόπιο, με την κυβέρνηση να έχει ήδη παρέμβει, κατά το δυνατό, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα άτομα με αναπηρία.

Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα αφορούν στο 2026 και θα σχετίζονται απόλυτα με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής και των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συνέχιση των πλεονασμάτων είναι κομβική, καθώς τα πλεονάσματα όπως αυτό του 2024, που έδωσε «αέρα» στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων, της ανάπτυξης, αλλά και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Και οι δύο αυτοί δείκτες είναι κρίσιμοι και η συνέχεια των θετικών τους επιδόσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδιασμών.