Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων και η εξάχνωση μερικών από αυτά, μπορεί να ισοπέδωσε τις προσδοκίες εκατομμυρίων χρηστών τους περί εύκολου πλουτισμού, φιλελεύθερης ανατροπής του συστήματος, υπερπήδησης των εμποδίων του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος και της θεωρίας του ψηφιακού χρυσού. Ωστόσο, μετά την εξαφάνιση της μισής και παραπάνω κεφαλαιοποίησης (χρηματιστηριακής αξίας) των κρυπτονομισμάτων, που από τα 3 τρισ. δολ. υποχώρησε στο 1,3 τρισ. δολ., δεν είναι λίγοι, όσοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσεγγίζουν και πάλι την τεχνολογική πλευρά των cryptos.
Και μόνο αυτή. Διότι μετά και τις απώλειες ύψους 40 δισ. δολ. από ένα «σίγουρο και ασφαλές» stablecoin, η εμπιστοσύνη στα cryptos σαν εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, έχει εκμηδενιστεί.
Σίγουρα το σημερινό κραχ των κρυπτονομισμάτων, αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορία τους και την εξέλιξή τους. Μιλάμε για περισσότερα από 10.000 cryptos, που εκ τους αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν αποτελούν ουσιαστικά εναλλακτικά νομίσματα, ότι δεν αποτελούν αντιστάθμιση κινδύνου απέναντι στον πληθωρισμό, ότι δεν αποτελούν καταφύγιο ασφάλειας απέναντι στην οικονομική κρίση, ότι δεν αποτελεί ένα δρόμο παράκαμψης των κεντρικών τραπεζών και ότι αδυνατούν να αποτελέσουν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά και προστασία κεφαλαίων κάτω από τα ραντάρ των ρυθμιστικών, κανονιστικών και φορολογικών αρχών, απανταχού της Γης.
Ωστόσο, η αγορά των cryptos σήμερα αποτελείται από πλατφόρμες αποκεντρωμένων χρηματοδοτήσεων, εμπορίου και δανεισμού, τα γνωστά DeFi, από NFTs που επιτρέπουν στους χρήστες τους να αποκτούν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε διάφορα είδη ψηφιακής (και όχι μόνο) τέχνης, από stablecoins που αποτελούν ένα υβρίδιο crypto που αναφέρεται σε «πραγματική υποκείμενη αξία», αλλά και από μια απεριόριστη λίστα από ευφάνταστα cryptos.
Αποτελείται από ένα οικοσύστημα ψηφιακών τεχνολογιών, που θα προσφέρει επαναστατικές λύσεις στις αγορές, θα μεταβάλει το παγκόσμιο εμπόριο και τις συναλλαγές και θα μας περάσει σε λεγόμενο Web3, αλλά και στο metaverse, το λεγόμενο μετασύμπαν.
Οπότε θα ήταν αδόκιμο, να απορρίψουμε εκ προοιμίου αυτό το ψηφιακό και τεχνολογικό οικοσύστημα, όπως δεν μπορούσαμε όλα αυτά τα χρόνια να απορρίψουμε την τεχνολογία του blockchain. To ερώτημα λοιπόν, αφορά την «αξία» αυτού του οικοσυστήματος.
Πώς μπορεί να αποτιμηθεί αυτό το οικοσύστημα; Ποια θα είναι η κατεύθυνση των DeFi; Ποια θα είναι η εξέλιξη του Web3; Πώς θα προχωρήσει το Metaverse; Πώς θα εξελιχθούν τα stablecoins, που φαίνεται προς το παρόν ότι κερδίζουν σε παρεμβατικότητα τα υπόλοιπα cryptoς, παρόλο που είναι προσδεδεμένα στα κλασσικά fiat νομίσματα;
Μετά τη σαφή και επίσημη είσοδο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων σε bear market, αλλάζει όλη η οπτική προσέγγιση απέναντί τους. Και επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη, η ενεργειακή επιβάρυνση που προκαλείται από αυτό το οικοσύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία από την IEA, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις «διαδικασίες πιστοποίησης» των κρυπτονομισμάτων υπερβαίνει την αντίστοιχη κατανάλωση της Νορβηγίας.
Τα cryptos πρέπει να αποδείξουν όχι μόνο ότι αξίζουν, αλλά και πόσο αξίζουν, μέσα σε ένα νέο παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον, που είναι πιο πτωχό, είναι πιο επιφυλακτικό, αποδέχεται μικρότερο ρίσκο και προσφέρει λιγότερες ευκαιρίες. Και σε ένα περιβάλλον, που είδε τη φούσκα των τιμών των cryptos να εκρήγνυται μπροστά στα μάτια του.