Του Απόστολου Σκουμπούρη
Νέο statuq quo, εντελώς διαφορετικό από αυτό που «ανατράφηκαν» οι αγορές τα τελευταία χρόνια δίνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά δείχνει να επικρατεί τελευταία, μετά τις πολιτικές προστατευτισμού και τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει σε Ευρώπη και Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αλλά και την αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών.
Οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης οι οποίες... ξεχείλωσαν στρεβλά όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, οδεύουν προς το τέλος τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Έτσι, οι πιέσεις σήμερα στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά και εν μέσω κλιμάκωσης για γενίκευση του εμπορικού πολέμου διεθνώς.
Από την άλλη πλευρά, αιφνιδιάζοντας όλους όσοι όταν εκλέχθηκε υποστήριζαν με παρρησία ότι πρόκειται για άνθρωπο της αγοράς, οπότε το μόνο που δεν πρόκειται να «πειράξει» είναι η λειτουργιά και η... ελευθερία των αγορών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έναν ιδιότυπο εμπορικό πόλεμο.
Ο Donald Trump πρόκειται να υπογράψει σήμερα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να υποβάλουν και μήνυση κατά του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ θα μηνύσουν την Κίνα για παραβιάσεις της εμπορικής νομοθεσίας, ενώ οι δασμοί θα επιβληθούν μονομερώς, χωρίς εμπλοκή του ΠΟΕ.
Συνδυαστικά σε όλα αυτά, το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι και το καλύτερο δυνατό από πλευράς ευρύτερου γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εκδώσει ανακοίνωση κατά των παράνομων κινήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και αλλού, ενώ και η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Μ. Βρετανίας κλιμακώνεται.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, που ασφαλώς δεν ευνοεί την αύξηση του επενδυτικού και τα νέα «ανοίγματα» στις αγορές, τα χρηματιστήρια υποχωρούν σημαντικά την Πέμπτη. Ο Dow Jones υποχωρεί περίπου 450 μονάδες ή σε ποσοστό 1,84%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί άνω του 2%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε τις 7.000 μονάδες, με ισχυρή πτώση άνω του 1,60%!
Σε νέα χαμηλά 3μήνου το Χ.Α. με ρεκόρ διετίας
Εντός αυτού του σκηνικού το ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι κι αλλιώς έχει τους δικούς του, εσωτερικούς λόγους που το πιέζουν όλο το τελευταίο διάστημα, έκλεισε για 8η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά, με νέο χαμηλό τριών μηνών! Μάλιστα, οκτώ συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις το Χ.Α. είχε να κάνει από το Φεβρουάριο του 2016, ήτοι 25 μήνες πίσω. Ήταν τότε που η αγορά κύλησε έως το χαμηλό 28 ετών και τις 420,11 μονάδες στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2016!!
Και ασφαλώς, πέραν του ότι το Χ.Α. επηρεάζεται από την πορεία των ξένων αγορών, καθ'' ότι είναι μια ρηχή, περιφερειακή και μικρή αγορά, όμως έχει και τους δικούς του λόγους που υποχωρεί. Όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά, η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της μετά το συλλαλητήριο, οι μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα δεν προχωρούν με το ρυθμό που έχουν συμφωνηθεί, ενώ «σκοτάδι» επικρατεί και σε σχέση με τις τράπεζες.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης αν και προσπάθησε αρχικά να κρατήσει το όριο των 800 μονάδων, έχοντας υψηλό ημέρας στις 804,83 μονάδες, εντούτοις σταδιακά παραδόθηκε στις πιέσεις, κλείνοντας τελικά στις 787,50 μονάδες με πτώση 1,57%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 786,58 μονάδες. Πρόκειται για κλείσιμο που φέρνει το Γ.Δ. στα επίπεδα που είχε στις 15 Δεκεμβρίου του 2017.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,98 εκατ. ευρώ με τα 5,49 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ ο όγκος έφτασε στα 59,68 εκατ. τεμάχια, με τα 48,4 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 32,2 εκατ. στην Εθνική.
Στο χώρο του FTSE 25 ανοδικά έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι, ήτοι οι Coca Cola HBC +1,26%, Grivalia Properties +1,70% και Πειραιώς +0,37%. Στις τράπεζες, μεικτή ήταν η εικόνα, καθώς πλην της Πειραιώς διασώθηκε με πτώση μόνο 0,83% η Eurobank, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Alpha Bank και Εθνική σε ποσοστό 4,44% και 3,78% αντίστοιχα!
Στο χώρο των υπολοίπων blue chips πιέστηκαν σημαντικά μετοχές όπως Μυτιληναίος -5,56%, Folli Follie -4,89%, ΔΕΗ -4,24%, ΓΕΚ Τέρνα -3,93%, ΟΤΕ -3,06%, ΑΔΜΗΕ -2,73%, Lamda Development -2,59%, ΟΛΠ -2,29%, Viohalco -2,01%, Τέρνα Ενεργειακή -1,73%, Τιτάν -1,71% κ.λπ.
Στον Mid Cap μόνο το Υγεία έκλεισε ανοδικά (+0,69%), ενώ πτώση άνω του 3% είχαν οι Attica Bank και J&P Άβαξ, άνω του 2% οι MIG και Πλαίσιο και άνω του 1% οι Fourlis, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Intralot.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέστηκαν τίτλοι όπως Κορδέλλου -7,92%, Μπουτάρης -7,50%, ΑΕΓΕΚ -6,33%, Παπουτσάνης -5,80%, Attica Συμμετοχών -5,39%, Φιερατέξ -4,64%, Reds -3,87%, ΙΑΣΩ -3,79%, ΕλβαλΧαλκόρ -3,59% και Intrakat -3,61%. Στο σύνολο της αγοράς 29 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 80 που υποχώρησαν.