Το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε την 24η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 32, προσθέτοντας ακόμα ένα λιθαράκι στην υφιστάμενη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, η οποία κρατεί από τις αρχές του Νοεμβρίου 2020. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 925,83 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,17%, με τζίρο περίπου 75% του μέσου όρου.
Μάλιστα, η ποιότητα της εν λόγω τάση είναι προφανής, κυρίως χάρη στον τρόπο με τον οποίο αυτή αποτυπώνεται στο ταμπλό, καθώς η διάχυση της ρευστότητας από τίτλο σε τίτλο και από κλάδο σε κλάδο, αλλά και η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι παρούσες.
Η τρίτη, λοιπόν, σε σειρά ανοδική χρηματιστηριακή εβδομάδα ήταν πολύ κρίσιμη για τη συνέχιση της κίνησης και μπορούν να εξετασθούν δύο -διφορούμενες- έννοιες. Πρώτον, κοιτώντας τον Γενικό Δείκτη, έλαβε χώρα σημαντικότατη κατοχύρωση των 910 μονάδων, ένα επίπεδο που είχε ήδη αξιολογηθεί ως ένα εμπόδιο για την προσέγγιση των 1.040. Δεύτερον, η προαναφερθείσα κατοχύρωση ήλθε με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, τουλάχιστον χαμηλότερη του μεσοσταθμικού.
Ειδικότερα για την πρώτη παρατήρηση, και με δεδομένο ότι η στήριξη είναι στην περιοχή των 900-903 μονάδων υπό το πρίσμα της επιβεβαίωσης, θεωρούμε ότι άνοιξε ο δρόμος για νέα υψηλά άνω των - ψυχολογικών - επιπέδων προ πανδημίας (948,64), με τον Δείκτη ήδη να επιτυγχάνει υψηλά 16 μηνών.
Ως προς τη δεύτερη, αποτελεί το μοναδικό μελανό σημείο στην - κατά τ' άλλα- εκπληκτική εικόνα του Χρηματιστηρίου, διότι συνήθως οι διασπάσεις χρειάζονται αυξημένους όγκους. Ωστόσο, πρέπει να εκτιμηθεί η υπερπληθώρα συγκεκριμένων γεγονότων που απορροφούν επιπλέον ρευστότητα, όπως ενδεικτικά οι ΑΜΚ, οι εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων, τα μεγάλα πακέτα προσυμφωνημένων, κ.α.
Τα παραπάνω συνεπικουρούνται από το κλίμα διεθνώς και τα μακροοικονομικά. Και τούτο διότι αμβλύνονται εν μέρει οι φόβοι για πληθωριστικές πιέσεις και αποσυμπιέστηκε κάπως η ένταση στην αγορά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με τη σχετική αδικαιολόγητη απόκλιση των αποδόσεων από τα επιτόκια αναφοράς.
Επιμέρους, πλήθος τίτλων συμπεριφέρονται εξαιρετικά. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν οι μετοχές των Mytilineos και OTE σε ισχυρή ανοδική τάση, του ΟΠΑΠ σε περιοχή overshooting, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τεράστια περιθώρια ανόδου έως και τα 14 ευρώ, των αμυντικών ΕΧΑΕ με πλώρη στα 5, της εξαιρετικής Viohalco και των επίμονων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil).
Από τις μικρομεσαίες, σαφώς όλες τις πληροφορικής, με μπροστάρη Entersoft, Performance, Infoquest και Epsilon Net. Η KΡΙ - KΡΙ σημείωσε μεσοβδόμαδα νέα ιστορικά υψηλά, όπως εξάλλου και η προαναφερθείσα Epsilon. Άξια μνείας και η μικρή του Τζιρακιάν, εν μέσω εξαιρετικά ενδιαφέρουσας διαδικασίας ΑΜΚ. Από τη ΔΕΗ περιμένουμε έναρξη κίνησης, έχοντας αυτήν την εβδομάδα μείνει λίγο πίσω σε σχέση με τον Δείκτη. Τέλος, οι μηχανές στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ φαίνονται ζεστές για τη συνέχιση της ανόδου.
Επομένως, οι αγοραστικές θέσεις στο Χρηματιστήριο είναι δικαιολογημένες αυτό το διάστημα. Οποιαδήποτε επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα θα συνιστούν -αν δεν αλλάξουν δραματικά κάποιες μεταβλητές- διορθωτικές κινήσεις, άρα και ευκαιρίες τοποθέτησης σε τίτλους που μας ενδιαφέρουν και ταιριάζουν στον χαρακτήρα του χαρτοφυλακίου μας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.