Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τις 900 μονάδες, πετυχαίνοντας το 2ο υψηλότερο κλείσιμο σχεδόν των τελευταίων πέντε ετών, πιστοποιώντας ότι το 2019 είναι ένα έτος καμπής για την αγορά, σε οικονομικό, επιχειρηματικό, πολιτικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.
Το κλείσιμο στις 898,23 μονάδες είναι νέα υψηλά 4μήνου, καθώς υψηλότερα είχε κλείσει στις 31 Ιουλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 899,93 μονάδες, ενώ το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο η αγορά έχει να το δει από τις πρώτες ημέρες... ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 904,59 μονάδες!
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές λοιπόν ότι η αγορά αρχίζει και κεφαλαιοποιεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτική, τράπεζες, επιχειρήσεις και οικονομία. Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας κινούνται εδώ και περίπου δύο μήνες σε ιστορικά χαμηλά επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία της χώρας βαδίζει σε πιο ασφαλή μονοπάτια, οι κάνουλες ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει, οι τράπεζες βρίσκονται σε momentum «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων τους, ενώ και η εγχώρια επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα.
Οίκοι αξιολόγησης αλλά και επενδυτικοί οίκοι εκφράζονται με θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, ενώ θέτουν νέους υψηλότερους στόχους, είτε για τις τράπεζες, είτε για μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Jumbo έκλεισε σήμερα μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό της με άνοδο 6,10%, ο ΟΤΕ έκλεισε σε νέο υψηλό 11ετίας (!!), η Coca Cola HBC στο +2,35% και κοντά στα 30 ευρώ, ενώ οι τράπεζες ενισχύθηκαν έως 1,31%%.
Παράλληλα, άκρως υποστηρικτικό είναι το διεθνές κλίμα, καθώς εκ νέου σήμερα οι τρεις δείκτες της Wall Street κινούνται ξανά προς τα υψηλά τους, με τον Dow Jones να κάνει προσπάθεια επανόδου πάνω από τις 28.000 μονάδες, ενώ θετικά κινούνται σύσσωμοι και οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 898,23 μονάδες με άνοδο 0,78% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 899,60 μονάδες (+0,93%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 891,40 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα.
Η αξία συναλλαγών συνέχισε σταθερά πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ καθώς διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ με μόλις 3,82 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ οι τράπεζες διακίνησαν 30,35 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος έφτασε στα 73,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 13,4% έναντι της αμέσως προηγούμενης.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.258,17 μονάδες με άνοδο 1,25% και πλέον μένει να δούμε αν – σε κλείσιμο τριών ημερών – θα κατοχυρώσει την περιοχή των 2.250 μονάδων που θεωρείται άκρως κομβική και δύναται να αλλάξει επίπεδο όλη την αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 909,52 μονάδες με άνοδο 0,98%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.206,54 μονάδες με πτώση 1,04%.
Στον FTSE 25 πλην των ΟΤΕ, Jumbo και Coca Cola HBC ανοδικά έκλεισαν οι Viohalco, EXAE, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ, ενώ υποχώρησαν οι Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Fourlis και Cenergy Holdings.
Στον Mid Cap ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 7,60% δέχτηκε η MIG καθώς η Πειραιώς χαρακτήρισε τα δάνειά της ως NPLs, ενώ πτώση άνω του 2% είχαν επίσης οι Intralot, Intrakat, Profile, AS Company, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή. Στην ευρύτερη αγορά, θετικά έκλεισαν οι Ελγέκα, ΑΝΕΚ, Εβροφάρμα, Μοτοδυναμική, Ιντερτέκ, Frigoglass, Σελόντα, Κτήμα Λαζαρίδη, Καράτζης και Ίντεργουντ, ενώ υποχώρησαν οι Sato, Forthnet, Ελινόιλ, Έλαστρον, Attica Συμμετοχών, Ευρωπαϊκή Πίστη, Lavipharm κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 56 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 51 που υποχώρησαν.