Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας υπό το φως της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας λεπτομέρειες σχετικά με την ταξινόμηση των κρυπτονομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα σύμφωνα με την ταξινόμηση που εισάγουν οι νέες κυρώσεις, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των «κινητών αξιογράφων», μια ταξινόμηση που δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο κανονισμού της ΕΕ για τα κρυπτονομισμάτα σύμφωνα με τη MiCA, το βασικό νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη ότι δάνεια και πιστώσεις μπορούν να παρασχεθούν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων και διευκρίνισε περαιτέρω την έννοια των «κινητών αξιογράφων», ώστε να συμπεριληφθούν σαφώς τα κρυπτονομίσματα και να διασφαλιστεί έτσι η σωστή εφαρμογή των περιορισμών που ισχύουν.
Η αντίσταση μεταξύ των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων να επιβάλουν εθελοντικά απαγόρευση για τους Ρώσσους χρήστες τους, ακολουθεί την θεμελιώδες ιδεολογία του χώρου της κρυπτογραφία: Την υπεράσπιση της πρόσβασης ανοιχτού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο τα περισσότερα ανταλλακτήρια θα ακολουθήσουν τις κυρώσεις, με πολλά από αυτά όπως το Coinbase να έχουν θέσει ήδη περιορισμούς.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, είχε αναφερθεί προειδοποιητικά κατά της χρήσης κρυπτονομισμάτων για την αποφυγή κυρώσεων εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η εστίαση μας πρέπει να είναι στην πλήρη απομόνωση της Ρωσίας από τον ελεύθερο κόσμο», φέρεται να είπε η Κάλλας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας φέρεται επίσης να είπε ότι όλες οι ρωσικές και οι λευκορωσικές τράπεζες πρέπει να αφαιρεθούν από το σύστημα πληρωμών SWIFT και θα πρέπει να προστεθούν περισσότεροι περιορισμοί για τα κρυπτονομίσματα, ώστε αυτά να μη χρησιμοποιούνται για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, κάλεσε για πρώτη φορά τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να απαγορεύσουν τους Ρώσους χρήστες στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έπειτα ακολούθησαν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno le Maire, στις 2 Μαρτίου. Ο Le Maire είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις κυρώσεις. Δύο ημέρες αργότερα, η ρυθμιστική αρχή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας άρχισε να αξιολογεί πώς η Ρωσία θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης ανησυχήσει για αυτό τον κίνδυνο. Ήδη από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις, έναν ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η έκθεση ανέφερε ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία «προσφέρουν στους κακόβουλους φορείς ευκαιρίες να διατηρούν και να μεταφέρουν κεφάλαια εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Μέχρι σήμερα, πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν έχουν εκδώσει γενική απαγόρευση για τους Ρώσους χρήστες, επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για να το κάνουν, ενώ επαναλαμβάνουν ότι θα συμμορφώνονταν με μια οδηγία, εάν αυτή επιβληθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις χώρες που επιτηρούνται. Η εξόρυξη Bitcoin, για την οποία ο ίδιος ο Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία έχει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», είναι μια άλλη επιλογή για την αποφυγή των κυρώσεων, ακόμα και στο σενάριο που επιβληθούν κυρώσεις.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη πληροφορία για το εάν η ρωσική κυβέρνηση έχει αγοράσει Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα. Φυσικά οι Ρώσοι πολίτες θα μπορούσαν να στραφούν σε μη αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα κυρώσεων έναντι μη αδειοδοτημένων ανταλλακτηρίων ήταν η επιβολή κυρώσεων έναντι του ανταλλακτηρίου SUEX, για το οποίο το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2021 την επιβολή κυρώσεων για την προάσπιση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις 7 Μαρτίου, ή FinCEN, εξέδωσε μια προειδοποίηση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό την επίβλεψη της, να προσέχουν για μετατρέψιμα ψηφιακά νομίσματα, στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις. Η ειδοποίηση της FinCEN ανέφερε:
«Είναι κρίσιμο όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να εντοπίζουν και να αναφέρουν γρήγορα ύποπτη δραστηριότητα που σχετίζεται με πιθανή διαφυγή των κυρώσεων και να διεξάγουν τον κατάλληλο κίνδυνο βάσει δέουσας επιμέλειας πελατών ή, όπου απαιτείται, ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας».
Η FinCEN είναι μια υπηρεσία στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων είναι αυτό που διαχειρίζεται το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά είναι η FinCEN που διατηρεί γενικά πρότυπα για τον εντοπισμό κινδύνων ξεπλύματος χρήματος και την αναφορά τους.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες και νομοθέτες βρίσκονται σε γενικευμένη επιφυλακή για τη χρήση κρυπτονομισμάτων στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις. Οι συναλλαγές μεταξύ του Bitcoin και του ρουβλιού έχουν αυξηθεί σε όγκο, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι χρησιμοποιούνται Bitcoin για την αποφυγή πιθανών κυρώσεων. Αναμένονται τις επόμενες ημέρες περισσότερες κυρώσεις που θα αφορούν περιορισμούς και στα κρυπτονομίσματα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.