Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το τέταρτο κλείσιμό του στις 761 μονάδες στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποίησε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, πιστοποιώντας ότι αφενός αδυνατεί να βρει momentum ισχυρότερης αντίδρασης, αφετέρου, δείχνει ότι σε αυτά τα επίπεδα εξαντλούνται οι ρευστοποιήσεις.
Το τέταρτο πανομοιότυπο κλείσιμο σε έξι συνεδριάσεις ασφαλώς είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα για την ελληνική αγορά και μαρτυρά ξεκάθαρα ότι όσο δεν υπάρχουν σοβαροί καταλύτες και όσο δεν εισρέουν σημαντικά καινούρια κεφάλαια στην αγορά, ο Γ.Δ. δεν μπορεί να βγει από το πολύ μικρό εύρος διακύμανσης.
Από την άλλη πλευρά, για άλλη μια συνεδρίαση επιβεβαιώνεται ότι αυτή η περίοδος είναι εποχή μετοχών και όχι δεικτών, καθώς για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα οι μετοχές που ενισχύθηκαν υπερίσχυσαν όσων υποχώρησαν, ενώ δεν έλειψαν ξανά κάποια ενδιαφέρονται (μικρο)πονταρίσματα.
H συνεδρίαση μάλιστα εκτυλίχθηκε σ'' ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, με τις ασιατικές αγορές να κλείνουν με σημαντικότατα κέρδη το πρωί, ακολουθώντας το καλό χθεσινό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street, η οποία και σήμερα Τρίτη άνοιξε έντονα ανοδικά. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον ο Dow Jones έχει φτάσει στις 25.680 μονάδες απέχοντας πλέον λιγότερο από 1.000 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ κοντά στα ιστορικά υψηλά του είναι και ο δείκτης Nasdaq.
Καλή είναι από το πρωί και η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 1,05% κοντά στα ιστορικά υψηλά του, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης βρίσκεται στις 12.680 μονάδες με άνοδο 0,65%, ενώ σημαντικά κέρδη κοντά στο 1% καταγράφει ο CAC 40 στο Παρίσι και 1,37% ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο.
Το 68% του τζίρου στον ΟΤΕ
Μέσα σ'' αυτό το καλό διεθνές κλίμα, το Χ.Α. κινήθηκε ήπια ανοδικά, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση του τζίρου, που εκτοξεύτηκε στα 51,67 εκατ. ευρώ, όμως τα 34,92 εκατ. ευρώ, ήτοι το 68% σχεδόν του συνόλου των συναλλαγών ήταν πακέτα, κυρίως στον ΟΤΕ που διακίνησε περί τα 33,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα και συνολικά 36,65 εκατ. ευρώ τζίρο!
Πάντως ο «καθαρός» τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,75 εκατ. ευρώ, ελαφρώς ενισχυμένος από τα 13,44 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης.
Όπως και να ''χει τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια εξακολουθούν να απέχουν, καθώς παράγοντες όπως το σκάνδαλο της Folli Follie αλλά και η ανησυχία για το πως θα μπορέσει να «περπατήσει» η Ελλάδα έξω από την ομπρέλα των μνημονίων, θολώνουν την επενδυτική εικόνα και τουλάχιστον δεν ελκύουν νέα ρίσκα.
Έτσι, αυτό που λαμβάνει χώρα είναι πρωτίστως trading και μικρο-τοποθετήσεις ολίγων ημερών, τόσο στον Large Cap, όσο και στα χαμηλότερα κλιμάκια αποτίμησης.
Απολύτως οριακή κίνηση σ'' όλους τους κύριους δείκτες
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 761,29 μονάδες με οριακή άνοδο 0,22%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 758,28 μονάδες και υψηλό στις 763,85 μονάδες, είχε δηλαδή ενδοσυνεδριακή διακύμανση μόλις πέντε μονάδων.
Όπως προαναφέρθηκε, ήταν το τέταρτο κλείσιμο στη ζώνη (ακριβώς) των 761 μονάδων στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς τη περασμένη Τρίτη ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 761,23 μονάδες, την Τετάρτη στις 761,66 μονάδες, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στις 761,69 μονάδες!!
Απολύτως οριακή ήταν η κίνηση και των υπολοίπων κύριων δεικτών, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 2.018,85 μονάδες με οριακή άνοδο 0,13%, τον Mid Cap στις 1.188,25 μονάδες με μικρές απώλειες 0,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 837,19 μονάδες με άνοδο 0,12%.
Στο χώρο των τραπεζών η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς οι Eurobank και Πειραιώς ενισχύθηκαν κατά 1,19% και 1,05% αντίστοιχα, στο +1,13% η Attica Bank, ενώ ήπια πτώση είχαν οι Εθνική και Alpha Bank. Στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν οι... κρατικές ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ με άνοδο 2,29% και 2,19% αντίστοιχα, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν και οι Viohalco, Lamda Development και Fourlis.
Στον αντίποδα, πιέσεις 1,55% δέχτηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ σε ήπια πτωτική τροχιά έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo και Σαράντης. Στο χώρο του Mid Cap δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο, πλην του +2,16% του Κρι Κρι και το +1,03% της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως MIG -2,56%, Intracom Κατασκευές -1,57%, Ικτίνος -1,39% και Τεχνική Ολυμπιακή -1,01%.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν μετοχές όπως Revoil, Φιερατέξ, Εικόνα Ήχος, Μοτοδυναμική, Σφακιανάκης, CPI, Sato, Newsphone και Reds, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Μινέρβα, Forthnet, Logismos, Γ. Ε. Δημητρίου, Χαϊδεμένος, Κορδέλλου, Παΐρης, Κτήμα Λαζαρίδη, ΑΝΕΚ, Πλαστικά Θράκης, Quality & Reliability, Profile και Frigoglass. Στο σύνολο της αγοράς, 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.