Η επιστροφή στο γραφείο από τα «μπάνια του λαού» φέτος ήταν κάπως διαφορετική από άλλες χρονιές. Ως τώρα ο παραδοσιακά άνυδρος από νέα Αύγουστος κάθε άλλο παρά αδιάφορος ήταν χρηματιστηριακά, κρατώντας τα κινητά στις παραλίες ανοικτά και την εγρήγορση σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Το γιατί η αγορά έφθασε τις 900 μονάδες δεν έχει να κάνει μόνο με το ράλι των μετοχών στο εξωτερικό αλλά και από την ροή επιχειρηματικών συμφωνιών και δημοσίων προτάσεων που ανακοινώθηκαν έως και την περασμένη Παρασκευή.
Σε ένα μήνα που τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά και οι συνάδελφοι του χώρου βρίσκονται σε αναζήτηση ξαπλώστρας, οι ζυμώσεις σε κλάδους και εταιρίες δεν δείχνει να έχει κοπάσει. Παρά το γεγονός ότι οι τζίροι στην μαρκέτα δεν είναι στα καλύτερά τους, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στις επιχειρηματικές εξελίξεις. Εκεί που το χρήμα δεν κοιμάται - και δεν πάει διακοπές- ποτέ.
Ξεκινάμε με τις τράπεζες. Το άκουσμα της απόρριψης της Δημόσιας Πρότασης του Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου στα 1,51 ευρώ ανά μετοχή του αμερικανικού fund Lone Star θέτει ένα «πάτωμα αποτίμησης» για συστημικές τράπεζες της ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Σύμφωνα με όσα γράφονται σε Κυπριακά ΜΜΕ η Τράπεζα έχει δεχθεί τρεις προτάσεις εξαγοράς της από τον Μάιο του 2022 με την πρώτη να λαμβάνεται στις 5 Μαΐου για την τιμή του 1,25 ευρώ ανά μετοχή με την πρόταση να απορρίπτεται ομόφωνα από το ΔΣ στις 20 του ίδιου μήνα. Η δεύτερη πρόταση λήφθηκε, πέντε μέρες μετά την πρώτη απόρριψη, 25 Μαΐου 2022 στην τιμή €1.38 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε την δεύτερη πρόταση στις 3 Ιουνίου.
Η τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των €1.51 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε τη πρόταση στις 22 Ιουλίου. Με βάση το τίμημα η Lone Star αποτιμούσε την Τράπεζα Κύπρου στα 669,3 εκατ. ευρώ ή 0,36 την καθαρή θέση που είχε στον ισολογισμό της 31ης Μαρτίου. Στον ίδιο ισολογισμό αναφέρεται ότι η Τράπεζα έχει δείκτη για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 6,5% με κάλυψη 60%. Η τιμή της προσφοράς περιλαμβάνει premium 17% έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής καθώς οι μετοχές είναι εισηγμένες στο LSE. Για τις ελληνικές τράπεζες η ανάγνωση είναι θετική κυρίως για την Τράπεζα Πειραιώς που διαπραγματεύεται 0,27x σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση.
Πάμε στην REDS: Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση λόγω της αύξησης του ποσοστού της Reggeborgh έβγαλε αποτίμηση 2,48 ευρώ ανά μετοχή ή 142,4 εκατ. ευρώ. To τίμημα βρίσκεται αισθητά υψηλότερα από την καθαρή θέση στις 1,49x φορές (95 εκατ. ευρώ) και ισχυρά ψηλότερα από την διάμεσο του δείγματος των εταιριών που βρίσκονται στον κλάδο διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων (0,81). Ο λόγος για τον οποίο η αξία της μετοχής αποτιμήθηκε σε υπερτίμημα έναντι των ιδίων κεφαλαίων έχει να κάνει με την εύλογη αξία των ακινήτων, η οποία με βάση τον ετήσιο απολογισμό του 2021 είναι 156 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει αν οι άλλοι δύο βασικοί μέτοχοι της REDS κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Διαμαντίδης που κατέχουν 11,66% και 7,14% αντίστοιχα θα διατηρήσουν τα ποσοστά τους κατά την περίοδο της αποδοχής της δημόσιας πρότασης καθώς η έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή τοποθετεί την αξία της εταιρίας στα 111,9 εκατ. ευρώ ή 1,95 ευρώ ανά μετοχή.
Κλείνουμε με την Three Cents: Η εντυπωσιακή αποτίμηση των 45 εκατ. ευρώ που πήρε η θυγατρική της Ideal Συμμετοχών μπορεί να βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των εισηγμένων κεφαλαιοποιήσεων του κλάδου εμφιάλωσης έχει όμως μια παράπλευρη ανάγνωση: Η Ιντεάλ Συμμετοχών αποτιμάται 119,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι δραστηριότητες της πληροφορικής και της συσκευασίας οι οποίες φέτος θα συνεισφέρουν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη, αποτιμώνται 74,6 εκατ. ευρώ ή 3,7x EV/EBITDA.
Βέβαια ένα μέρος της αποτίμησης είναι κλειδωμένο στην δημοσία πρόταση της Byte η οποία έχει ως αντάλλαγμα και μετοχές της Ideal. Ακόμα και έτσι ωστόσο το discount για εταιρία συμμετοχών με κέρδη, ταμειακές ροές και μέρισμα παραμένει σημαντικό. Η στρέβλωση αυτή θα γίνει πιο διακριτή μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου.
Αυτά προς το παρόν, αν και από ότι φαίνεται τα μεγάλα νέα βρίσκονται ακόμα μπροστά μας.