Με κορυφαίους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού και εξειδικευμένα κέντρα ανάλυσης οικονομικών και γεωστρατηγικών δεδομένων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του corona virus στην παγκόσμια οικονομία και σe όλη την «αλυσίδα» οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επόμενο ήταν οι τριγμοί να αγγίξουν και τις χρηματιστηριακές αγορές.
Κορυφαίοι οίκοι όπως Goldman Sachs προειδοποιούν για ισχυρές επιπτώσεις από την εξάπλωση και όλες τις... παρενέργειες του κορονοϊού, ενώ όμιλοι παγκόσμιας εμβέλειας όπως Apple, Coca Cola κ.α. έχουν αρχίσει να «ζυγίζουν» τη ζημιά, κάνοντας προβλέψεις για μειωμένα αποτελέσματα και σημαντικό πλήγμα.
Ολόκληροι κλάδοι όπως ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία και αερομεταφορές έχουν ήδη δεχτεί πλήγμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, παρ' ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το οικονομικό πλήγμα. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον η επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνεται περαιτέρω και από τις ανακοινώσεις νέων κρουσμάτων και σε άλλες χώρες, εκτός Κίνας, όπως σε Ιταλία και Νότια Κορέα.
Οι αγορές, οι οποίες έως τώρα έχουν δείξει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία αψηφώντας όλες τις τελευταίες εβδομάδες τον κίνδυνο που μπορεί να «μεταγγίσουν» σ' όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα οι επιπτώσεις του ιού, αυτή την εβδομάδα δέχτηκαν πλήγμα. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διόρθωσαν το τελευταίο διήμερο αλλά χωρίς πανικούς και ακραίες καταστάσεις, όμως στη Wall Street την Παρασκευή οι δείκτες κατέγραψαν ισχυρότατες απώλειες.
Μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες πως θα κινηθούν διεθνώς οι αγορές, οι οποίες – τουλάχιστον έως τώρα – δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο από μια μικρή διόρθωση, ύστερα από τα διαρκή ιστορικά υψηλά που πέτυχαν προ ημερών.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο
Σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταγράψει εντυπωσιακή μείωση κατά 36% από την αρχή του έτους, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση το 2020, ενώ δεν υπήρξε ανάλογη «κεφαλαιοποίηση» της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch στις 24 Ιανουαρίου.
Οι τράπεζες απώλεσαν το 7,93% της αξίας τους αυτή την εβδομάδα, με τις απώλειες από την αρχή του 2020 να διαμορφώνονται στο 13,46%!
Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 766,01 μονάδες (με πτώση 4,03%). Ο κλάδος έχασε ότι κέρδισε από το momentum που δημιούργησε ο ενθουσιασμός από την εξαγγελία του «Ηρακλή» το περασμένο φθινόπωρο, που έδωσε ισχυρή ώθηση, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στις 924,17 μονάδες στις 27 Νοεμβρίου.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι υπάρχει κόπωση στον κλάδο με την αγορά να ανέμενε μεγαλύτερες ταχύτητες στις διεργασίες, κάτι που υπογραμμίζει και ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του κάνοντας λόγο για «νέες καθυστερήσεις στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών».
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,17% σε εβδομαδιαίο επίπεδο ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,47%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 2,58%, κλείνοντας χθες στις 893,03 μονάδες (-2,20%), επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλό διμήνου.
Beta AXE: Εξομάλυνση υπερβολών στις αποτιμήσεις
Πάντως, η πτώση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης «η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν. Οι μερισματικές αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικές και δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί πια για την αποκοπή των μερισμάτων –λιγότερο από τέσσερις μήνες- η επιλεκτική εστίαση σε τίτλους με καλά μερίσματα αποκτά εκ νέου νόημα.
Την ίδια στιγμή η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην τρέχουσα χρήση. Επομένως χωρίς να είναι προφανές το πότε και το που θα τελειώσει η υποχώρηση, οι θετικές προοπτικές, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρήση, ενδεχομένως να δικαιολογούν περισσότερη αγοραστική δράση στα τρέχοντα επίπεδα», σημειώνει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως «η εικόνα του Γενικού Δείκτη απαιτεί εγρήγορση καθώς γύρω από τις 860 μονάδες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών (863 μονάδες), επίπεδο που συνιστά την κυριότερη στήριξη με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια της.
Η πτωτική εικόνα που παρουσιάζουν τα επιμέρους διαγράμματα των περισσότερων μετοχών του FTSE-25 και κυρίως αυτά του τραπεζικού κλάδου, αυξάνουν τις πιθανότητες για μια ανοδική ανάσα στο κοντινό μέλλον, η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από το βαθμό συμμετοχής και το τζίρο που θα βγάλει στην άνοδο η Αγορά».