Μετά από 12 χρόνια ζωής του bitcoin, η ταυτότητα του Satoshi Nakamoto, δημιουργού του κρυπτονομίσματος, παραμένει άγνωστη. Ονόματα έχουν ακουστεί πολλά, από τον Νικ Ζάμπο και τον Ντόριαν Νακαμότο, μέχρι τον Έλον Μασκ. Ανεξάρτητα όμως από το αν τελικά ο ιδρυτής της Tesla είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων, του ανήκει δικαιωματικά ο τίτλος του «Mr. Bitcoin». Και αυτό γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις και τα tweet του αποτελούν σήμερα τους βασικούς καταλύτες της πορείας της τιμής του κρυπτονομίσματος των 770 δισ. δολαρίων.
Ο Μασκ ήταν αυτός που πυροδότησε το ράλι έως τα μέσα Απριλίου και ήταν ο ίδιος που έδωσε αφορμές για το sell-off του περασμένου διμήνου. Τη μία έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για το Bitcoin – μέχρι που το έβαλε στο προφίλ του – και το έκανε δεκτό για την αγορά αυτοκινήτων Tesla. Η τιμή του bitcoin έφτασε στα 64.800 δολάρια και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 2,56 τρισ. δολάρια.
Την άλλη στιγμή όμως (στα μέσα Μαΐου) ο Μασκ άλλαξε γνώμη και ανέδειξε τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, λέγοντας ότι το δίκτυο εξόρυξης bitcoin καταναλώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ενέργειας και γι’ αυτό η Tesla θα σταματήσει να τα δέχεται. Έτσι επιταχύνθηκε το sell-off που οδήγησε το bitcoin κοντά στα 30.000 δολάρια και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς έως τα 1,2 τρισ. δολάρια.
Τώρα ο κ. Tesla κάνει νέα στροφή. Την Κυριακή τουίταρε ότι η Tesla θα δέχεται και πάλι συναλλαγές με bitcoin στο μέλλον, αρκεί να επιβεβαιωθεί κάποια στιγμή ότι η εξόρυξη του κρυπτονομίσματος γίνεται τουλάχιστον σε ποσοστό 50% με καθαρή ενέργεια. Διέψευσε επίσης ότι η Tesla πουλάει bitcoin, λέγοντας ότι έχει πουλήσει μόλις το 10% του χαρτοφυλακίου της, για να δοκιμάσει την αγορά, ότι το bitcoin μπορεί εύκολα να ρευστοποιηθεί χωρίς να την επηρεάσει. Όπως ήταν λογικό, η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε πάνω από το επίπεδο των 40.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 26 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια του εντυπωσιακού ράλι στους πρώτους μήνες του 2021, οι εκτιμήσεις των οπαδών του bitcoin έκαναν λόγο για εκτίναξη της τιμής στα 100.000 δολάρια μέσα στο έτος. Το sell-off ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι η ακραία μεταβλητότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και όσο εύκολα διογκώνονται οι τιμές, τόσο εύκολα «ξεφουσκώνουν».
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Dogecoin, όσον αφορά την επιρροή του Μασκ. Τα υπονοούμενα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή μέσω twitter αντικαθιστούν τα θεμελιώδη και στέλνουν σε άνοδο και πτώση τις τιμές. Ο ίδιος μάλιστα έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «Dogefather». Πόσο βιώσιμη και αποτελεσματική μπορεί να είναι μία τέτοια αγορά; Πως γίνεται ένας άνθρωπος να κινεί τα νήματα, αποφασίζοντας στην ουσία για τα κέρδη ή τις απώλειες εκατομμυρίων επενδυτών;
Είναι τέτοια η επιρροή του Μασκ, που μοιάζει φυσιολογικό πολλοί να του γράφουν στο twitter και να τον εκλιπαρούν να κάνει κάτι για να ανέβει η τιμή του Dogecoin, από το επίπεδο των 0,32 δολαρίων που βρίσκεται σήμερα. Γιατί όπως υποστηρίζουν, τον πίστεψαν όταν έλεγε ότι θα το στείλει στο φεγγάρι και τοποθέτησαν οικονομίες μιας ζωής, αγοράζοντας ακόμη και στα 0,72 δολάρια, 125% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, είναι αλήθεια ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μία απαιτητική διαδικασία. Σύμφωνα με τον δείκτη κατανάλωσης ενέργειας του Πανεπιστημίου του Cambridge, μόνο για το bitcoin απαιτείται ενέργεια περισσότερη από αυτή που καταναλώνουν ολόκληρες χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Φινλανδία και το Βέλγιο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι το bitcoin «ευθύνεται» για το 0,45% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Σύμφωνα με το Cambridge, η ενέργεια που καταναλώνει ετησίως το bitcoin ισοδυναμεί με την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσουν όλες οι τσαγιέρες στη Μ. Βρετανία για 22 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, το φημισμένο Πανεπιστήμιο υπολογίζει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από τις συσκευές που είναι στην πρίζα αλλά δεν λειτουργούν, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσει το παγκόσμιο σύστημα bitcoin για 2,3 χρόνια.