Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ «χτυπά» και τις ταινίες της Αμερικής
Quartz

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ «χτυπά» και τις ταινίες της Αμερικής

Όσο κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ένα από τα πιο ισχυρά εξαγωγικά προϊόντα της Αμερικής δέχεται πλήγμα - όχι η σόγια ή οι ημιαγωγοί, αλλά ο κινηματογράφος.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση Κινηματογράφου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που προβάλλονται στις κινεζικές αίθουσες, σύμφωνα με το ABC News. Η κίνηση αυτή διαμορφώθηκε ως άμεση απάντηση στις δασμολογικές πιέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου έχει αυξήσει τις εισφορές στις κινεζικές εισαγωγές στο ποσοστό του 145%, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δασμοί που εφαρμόστηκαν τον Φεβρουάριο.

Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η «κατάχρηση των δασμών στην Κίνα» θα διαβρώσει την εύνοια του εγχώριου κοινού προς τις αμερικανικές ταινίες. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους περιορισμούς και τα αντίποινα της Κίνας, ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι έχω ακούσει για χειρότερα πράγματα».

Για την αμερικανική βιομηχανία ψυχαγωγίας - που εξαρτάται εδώ και καιρό από τις διεθνείς αγορές, ιδίως την Κίνα - ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος δεν αποτελεί ασήμαντη εξέλιξη. Ακόμα και αν τα κινηματογραφικά στούντιο αποφύγουν τους άμεσους δασμούς, οι αυξανόμενες εντάσεις κινδυνεύουν να διαταράξουν τις ροές εσόδων με λιγότερο προφανείς αλλά σημαντικούς τρόπους: αυστηρότερες ποσοστώσεις εισαγωγών, περιορισμοί στη ροή, μειωμένες ευκαιρίες merchandising και καθυστερήσεις ή ακυρώσεις διεθνών συμπαραγωγών.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σημαντικές. Όταν λιγότεροι άνθρωποι βλέπουν μια ταινία στο εξωτερικό, ο οικονομικός αντίκτυπος εκτείνεται πολύ πέρα από τις πωλήσεις εισιτηρίων. Η μειωμένη προβολή μπορεί να αποδυναμώσει το ευρύτερο εμπορικό οικοσύστημα που είναι χτισμένο γύρω από δημοφιλή πνευματικά αγαθά - συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων, των συλλεκτικών ειδών, των συμφωνιών αδειοδότησης και των αξιοθέατων θεματικών πάρκων.

Σε μια βιομηχανία όπου η έκθεση του κοινού είναι στενά συνδεδεμένη με την αξία της μάρκας, η μειωμένη παγκόσμια πρόσβαση μπορεί να περιορίσει αθόρυβα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο αμερικανικός τομέας των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, με αξία 649 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια παγκόσμια αγορά 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την PwC. Ο αμερικανικός τομέας προβλέπεται να αυξηθεί στα 808 δισ. δολάρια έως το 2028.

Αυτή η επέκταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση σε ξένες αγορές - ιδίως την Κίνα, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κινηματογράφου στον κόσμο και αποτελεί βασικό έδαφος στη διεθνή στρατηγική του Χόλιγουντ.

Τα μεγάλα αμερικανικά στούντιο βασίζονται στα διεθνή παράθυρα κυκλοφορίας, στο τοπικό μάρκετινγκ και στα παγκόσμια δίκτυα αδειοδότησης για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις των παραγωγών blockbuster. Το μέγεθος της Κίνας, η ανάπτυξη της αγοράς και η επιρροή της την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα κεντρική σε αυτό το μοντέλο.

Με τις ρυθμιστικές αρχές της να επικαλούνται τώρα τους δασμούς ως αιτιολογία για την περικοπή των εισαγωγών ταινιών των ΗΠΑ, οι κίνδυνοι για τις εξαγωγές ψυχαγωγίας - και τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από αυτές - αυξάνονται.

Πηγή: Quartz.com