Για μία ακόμα φορά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είδε το 900 και ζαλίστηκε. Ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων 36 μηνών. Ωστόσο, το ότι το οχυρό των 900 μονάδων ανθίσταται σθεναρά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός μετοχών οι οποίες αποτιμώνται πλέον στη χρηματιστηριακή αγορά, σε τιμές αισθητά υψηλότερες των 900 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης, δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τη ζώνη στήριξης των 892 μονάδων, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο προς την επόμενη στήριξη στα επίπεδα των 865 - 870 μονάδων. Αν η στήριξη αυτή διασπαστεί καθοδικά, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων.
Το γεγονός που μαγνήτισε πτωτικά την αγορά, δεν είναι άλλο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Ως γνωστόν κάθε φορά που στο χρηματιστήριο, εκκινούν οι διαδικασίες για μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως έγινε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και τώρα με τη ΔΕΗ, οι τιμές υποχωρούν. Ειδικά σήμερα που οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι ξεκάθαροι, που η πιθανή χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών και που μάλλον δεν θα υπάρχει «δικαίωμα συμμετοχής» στην ΑΜΚ για τους μικρομετόχους, ήταν αναμενόμενο να υποχωρήσει το χρηματιστήριο.
Η διαδικασία του book building και της επιλογής της διαδικασίας express για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά ούτε στην Ελλάδα. Όπως μας ανέλυσε στη χθεσινή σύσκεψη των αρθρογράφων ο Σπύρος Αλεξόπουλος, τις διαδικασίες αυξήσεων κεφαλαίου express τις χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ οι μικρές εταιρείες που προσπαθούν να συγκεντρώσουν άμεσα κεφάλαια για να παρατείνουν τον χρόνο ζωής τους μέχρι να καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Και αυτές οι ταχύτατες διαδικασίες ολοκληρώνονται μέσα σε τρεις ημέρες.
Αντίθετα, στην περίπτωση της ΔΕΗ οι «ταχύτατες διαδικασίες» που επελέγησαν και περιορίζουν την πρόσβαση στους μικροεπενδυτές και τους υπόλοιπους παλαιούς μετόχους, θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι να αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Με την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης των μετόχων και τις τελικές αποφάσεις της, τη διαδικασία του book building που θα προσδιορίσει τόσο το ύψος της αύξησης, όσο και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και την κατανομή των νέων μετοχών στους νέους μετόχους.
Στο μεσοδιάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις με τις έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις την «εσωτερική πληροφόρηση», πιθανές νομικές κινήσεις των μικρομετόχων, ένα διαρκές «σπεκουλάρισμα» σχετικά με την τιμή διάθεσης της μετοχής στους νέους μετόχους, μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και στα συνδικάτα και φυσικά νέα από το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα που κτυπήθηκε από τα ακραία θερινά καιρικά φαινόμενα
Με δυο λόγια η επόμενη περίοδος θα είναι γεμάτη από «μη χρηματιστηριακά νέα» σχετικά με τη ΔΕΗ, αλλά θα βρίθει από φήμες, εκτιμήσεις, πληροφορίες και λοιπές πηγές «θορύβου». Επομένως, η επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει στην προσοχή της στο να αποφύγει συμμετοχή σε πρόσκαιρα «παιχνίδια» και σε πρόσκαιρες κινήσεις, διότι όπως αποδείχθηκε υπάρχουν απέναντι τους στις τερματικές οθόνες, καλύτερα πληροφορημένοι αντίπαλοι επενδυτές. Ας κρατήσουν τα κεφάλαια τους και τη διάθεση τους για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ, που θα αλλάξει άρδην το μέλλον της ΔΕΗ επί το θετικότερον.