Η αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές προοιωνίζονταν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και όπως προδίδει η κίνηση του χρυσού, πιθανότατα θα σφραγισθεί ως γεγονός την τρέχουσα.
H Wall Street κατάφερε την Παρασκευή να δώσει ένα εντυπωσιακό κλείσιμο που έσωσε την τεχνική εικόνα. Μετά τις έντονες διακυμάνσεις κατά τις οποίες ο S&P 500 βρέθηκε να υποχωρεί έως και 4% έως τα μέσα της εβδομάδας, εν τέλη ανέκαμψε ολοκληρώνοντας την εβδομάδα μόλις 1,4% χαμηλότερα και τεστάροντας με απόλυτη επιτυχία τη σημαντική ζώνης στήριξης των 4020-4070 μονάδων, η διακράτηση της οποίας παραμένει το ζητούμενο και της τρέχουσας εβδομάδας.
Μια καλή απόσταση ασφαλείας θα μας έδινε η δυναμική διαφυγή της μητέρας των αγορών από τις 4160 μονάδες και πάνω, όμως αυτό το σενάριο μάλλον είναι αισιόδοξο μετά τη χθεσινή κίνηση του χρυσού, ο οποίος «δουλεύει» δυναμικά τη διάσπαση του μέσου κινητού των 200 ημερών.
Το πολύτιμο μέταλλο παίρνει σιγά - σιγά νέα λάμψη ως κλασική επένδυση για όσους ψάχνουν ένα ασφαλές καταφύγιο από τον πληθωρισμό και τη μεταβλητότητα. Η ανησυχία για την άνιση οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και το άγχος ότι, καθώς οι εμβολιασμοί στρώνουν το έδαφος για επιστροφή στην κανονικότητα στον δυτικό κόσμο, η διαχείριση των επιτοκίων και των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να διαφοροποιηθεί, εφοδιάζουν τον χρυσό με ορμή προκειμένου να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση της ζώνης των 1876 -1902 δολαρίων/ουγγιά.
Ήδη η διάσπαση των 1818 δολαρίων/ουγγιά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την αντανάκλαση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί από αρχές Μαΐου στο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με κύριες συνισταμένες την επανάκαμψη των οικονομιών και την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 4,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.
Η μετάφραση των νέων δεδομένων είναι απλή: Πιθανότατα να αναγκαστούν οι Κεντρικές Τράπεζες να συσφίξουν νωρίτερα τη νομισματική πολιτική, κάτι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης.
Το χέρι ακριβώς που θα κλείσει τη μουσική στην πολύχρονη χοροεσπερίδα των αγορών θα είναι η έναρξη του tapering στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Τα καμπανάκια άλλωστε ήδη έχουν αρχίσει να χτυπούν. Η Τζάνετ Γέλεν πριν 10 μέρες είχε δηλώσει σε συνέντευξη της ότι μπορεί να χρειαστεί πιο σύντομα από το αναμενόμενο να αναπροσαρμοστεί η νομισματική πολιτική. Αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης εκφράζει ένα σοβαρό τμήμα του εσωτερικού της Τράπεζας.
Επιπλέον, η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζας της Αγγλίας προχώρησαν ήδη σε επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι αναλυτές πλέον προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία των τιμών του χρυσού αναμένεται να συνεχιστεί, όπως και η αντίστοιχη πορεία των υπόλοιπων πολύτιμων μετάλλων.
Η σκέψη λίγο πολύ είναι απλή και την έχουμε εξηγήσει από τις αρχές του έτους, στην απόπειρα της στήλης να εξηγήσει γιατί κανείς έπρεπε να τιμά τις διορθώσεις του χρυσού.
Η άνοδος του χρυσού έρχεται πάντα ως μια ηχηρή αν και υπόκωφη αντιστάθμιση της ίδιας της αγοράς έναντι της διάβρωσης της αξίας του δολαρίου από τις πληθωριστικές δυνάμεις. (σ.σ:Υπενθυμίζουμε ότι όταν λέμε πληθωριστικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνουμε και το σημερινό μέγεθος των χρηματιστηρίων).
Αυτές τις ημέρες δε, και κόντρα στις διαβεβαιώσεις της FED ότι οι υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού θα είναι προσωρινές, οι επενδυτές φαίνεται να ψηφίζουν ακριβώς το αντίθετο, οδηγώντας χθες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τις τιμές του χρυσού ανοδικά.
Η συνέχεια θα κριθεί την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα δημοσιευτούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC, δίνοντας λεπτομέρειες αναφορικά με τις σκέψεις και τις προθέσεις της αρμόδιας επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Το περιεχόμενο των πρακτικών θα επαναλάβει στους επενδυτές το καθησυχαστικό μήνυμα αρκετών αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι δεν ανησυχούν για την άνοδο των τιμών καθ’ότι τη θεωρούν πρόσκαιρο φαινόμενο;
Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική και όχι μόνο από το μέτωπο των εισροών στον χρυσό.
Το κύμα ρευστοποιήσεων χθες στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αναδεικνύει ακριβώς ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ θα αναγκαστούν να ελαττώσουν τις αγορές ομολόγων, καθώς οι εμβολιασμοί θα συντελέσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας. Τραγική ειρωνεία… τα καλά νέα εν τέλει ίσως κυοφορήσουν τη μεγάλη διόρθωση.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.