Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στην πρώτη ουσιαστική πτώση – διόρθωση εδώ και καιρό έφερε στο ελληνικό χρηματιστήριο η έξαρση του ιού της Κίνας που αιφνιδίασε εντελώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια και τις μετοχές, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.
Οι εξελίξεις με τον κορονοϊό έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και όπως φαίνεται θα οριοθετήσουν το κλίμα παγκόσμια όλο το επόμενο διάστημα, «ακυρώνοντας» κάθε επιμέρους προσπάθεια διαφοροποίησης, μέσα σ' ένα επενδυτικό περιβάλλον που πλέον «επικοινωνεί» με ταχύτατους ρυθμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Moody's σημειώνει ότι η πανδημία με τον κορονοϊό μπορεί να αποδειχτεί ο χειρότερος «μαύρος κύκνος» και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνοντας την περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης του ιού, καθώς είναι έξω από τις... νόρμες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει – σ' αυτή τη φάση – έως που φτάνει ο πραγματικός κίνδυνος και που αρχίζει η υπερβολή, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση με τον ιό διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή, ενώ ήδη οι αναλυτές αρχίζουν και «μετρούν» επιπτώσεις σε επιμέρους οικονομίες, επιχειρήσεις, τουρισμό και αερομεταφορές.
Ολόκληρες – παγκοσμίου βεληνεκούς – αλυσίδες έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα, κορυφαίες αεροπορικές του κόσμου σταμάτησαν τις πτήσεις προς τη χώρα, ενώ σε πλήρη ακινησία είναι και η οικονομία της μεγάλης αυτής χώρας, που είναι δεύτερη σε εκτόπισμα μετά τις ΗΠΑ, έχοντας και το πιο ισχυρό momentum ανάπτυξης παγκοσμίως εδώ και χρόνια.
Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και το στοιχείο του πανικού, λόγω της ελλιπούς γνώσης και ενημέρωσης, όμως – μέσα σ' αυτό το περιβάλλον – οι αγορές που είναι υπερ-φορτωμένες από το δεκαετές bulll market, βρίσκουν εύλογα αφορμή ή αιτία για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών.
Μένει να δούμε λοιπόν αν ο κορονοϊός και όλες οι επιπτώσεις του θα είναι η αιτία ή η αφορμή για μια πιο γενικευμένη πτώση – διόρθωση στις αγορές – γιατί ακόμη η πτώση είναι εντελώς ασήμαντη συγκριτικά με το πρότερο ράλι, ενώ υπάρχουν και αναλυτές που προβλέπουν ότι αυτή η ιστορία ίσως φέρει γενικευμένους τριγμούς, που σ' αυτή τη φάση δεν μπορούν να εκτιμηθούν.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που ασφαλώς προέρχεται από το μεγάλο ράλι του 2019 αλλά και την εξαιρετική επίδοση των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, αυτή την εβδομάδα διόρθωσε με έμφαση, υπερβάλλοντας μάλιστα έναντι των διεθνών αγορών.
Μάλιστα, λόγω ακριβώς αυτών των εξελίξεων με τον ιό, «σκεπάστηκαν» και οι πολύ θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, με την αγορά να χάνει την ευκαιρία να τις «κεφαλαιοποιήσει».
Θυμίζουμε ότι η Fitch πριν μια εβδομάδα αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας, οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά αντανακλώντας την «επιστροφή» της χώρας στην κανονικότητα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πέτυχε εξαιρετική επίδοση στο 15ετές ομόλογο, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί μπαράζ θετικών εκθέσεων οίκων του εξωτερικού για την Ελλάδα και την κυβέρνηση.
Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2020 ήταν απολύτως επιτυχημένη, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να είναι εκρηκτική και τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1,9%. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Κράτησε τις 910 μονάδες το ΧΑ- Πτωτικός ο Ιανουάριος
Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή στις 910,90 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,12%, έχοντας μάλιστα χαμηλό ημέρας στις 907,29 μονάδες (-1,51%), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν κοντά στο άνοιγμα, στις 922,25 μονάδες (+0,11%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.285,29 μονάδες με πτώση 0,71%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 840,58 μονάδες με πτώση 0,78%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.230,17 μονάδες με απώλειες 2,64%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 3,98%, ο FTSE 25 έχασε 3,40%, ο τραπεζικός δείκτης -4,86% και ο Mid Cap -5,27%. Λόγω της αλλαγής του σκηνικού αυτή την εβδομάδα, ο πρώτος μήνας του 2020 ολοκληρώθηκε πτωτικά για το Χ.Α., αν και έως τις 24/1, ήτοι έως την περασμένη Παρασκευή ενισχύονταν έως 3,49%! Ο Γ.Δ. Έχασε 0,63% το μήνα, ο FTSE 25 έκλεισε στο -0,55%, ο τραπεζικός δείκτης έχασε 5,04% και ο Mid Cap -2,93%.
Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ενισχυμένος καθώς ανήλθε στα 91,3 εκατ. ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να διακινεί 17,4 εκατ. ευρώ και να δεσπόζει σε όλη την αγορά, τον ΟΤΕ να διακινεί 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν περί τα 28 εκατ. ευρώ. Παρά την αύξηση του τζίρου την Παρασκευή, οι μέσες συναλλαγές το 5ήμερο υποχώρησαν κατά 20,6% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκαν στα 58,60 εκατ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στήριγμα στο Γ.Δ. με θετικό κλείσιμο έδωσαν μετοχές όπως ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο ΟΠΑΠ. Από εκεί και πέρα, πτώση άνω του 4% είχαν τίτλοι όπως Motor Oil, Viohalco και Ελλάκτωρ, ενώ αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν και οι ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ κ.λπ.
Ισχυρότατες πιέσεις και στον Mid Cap, όπου η Intrakat υποχώρησε κατά 6,86%, Κέκροπας -5,65%, AVAX -5,07%, Cenergy Holdings -4,86%, MIG -4,44%, Profile -3,19%, Intracom Holdings -3,46%, Autohellas -2,78%, Intralot -2,52% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 20 μετοχές είχαν άνοδο, έναντι 98 με πτώση.