Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social τη Δευτέρα, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Πάουελ «μεγάλο χαμένο» και «Κύριο Πολύ αργά» και προέτρεψε την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού «ΤΩΡΑ». Το κύμα κριτικής από τον Τραμπ έρχεται αφότου ο Πάουελ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σαρωτικοί δασμοί της κυβέρνησης θα οδηγούσαν σε βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό.
Εντωμεταξύ, το «Μπεζ βιβλίο» που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ και θα πάρουμε μια εικόνα της κατάστασης της οικονομίας των ΗΠΑ, εβδομάδες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.
Στην τελευταία της συνεδρίαση τον Μάρτιο, η Fed άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 4,25% στο 4,50%, καθώς η κεντρική τράπεζα εκτίμησε τους πληθωριστικούς κινδύνους και τα σημάδια ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε σχετικά σταθερή θέση παρά την πίεση που ασκείται από την αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς του Τραμπ. Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να «απομακρυνθούν» από τους τυπικούς στόχους τους να διατηρήσουν την αύξηση των τιμών στο 2% και να διατηρήσουν τη μέγιστη απασχόληση για φέτος, καθώς η εμπορική πολιτική του Λευκού Οίκου «πληγώνει», προς ώρας, την ευρύτερη οικονομία. Λογική διαπίστωση που συμβαδίζει με την πραγματική εικόνα της οικονομίας και τον χρόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει, (εάν λειτουργήσει τελικά), η παραγωγική μηχανή των ΗΠΑ και έπειτα από τον επαναπατρισμό των εταιρειών (εάν φυσικά γυρίσουν πίσω, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από μια ελεγχόμενη πολιτική απόφαση και μπορεί άμεσα να αποσυρθεί με μια συμφωνία).
Η αναπόφευκτη σύγκρουση
Η ένταση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και της κεντρικής τράπεζας προϋπήρχε και ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα με τις πολιτικές και τα τουίτ του προέδρου Τραμπ, που προς ώρας δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην οικονομία, πέρα από τις κερδοσκοπικές διακυμάνσεις των δεικτών και την πίεση στα αμερικάνικα ομόλογα. Η πεποίθηση ότι τα χαμηλά επιτόκια θα ενισχύσουν την οικονομία στη δεδομένη φάση που βρίσκεται, θεωρώ ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, καθώς οι αγορές το μόνο που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και τις αγορές της.
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί στη Wall Street οι δηλώσεις στελεχών όπως, «υπάρχει ένας μεγάλος φόβος να κάνει κανείς μεγάλες κινήσεις. Είναι σαν να είσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με πολλά αιχμηρά γυαλιά στο πάτωμα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις ακίνητος και να ελπίζεις ότι τα φώτα θα ανάψουν ξανά».
Λογικό να αισθάνονται έτσι οι περισσότεροι αναλυτές, όταν πριν δύο μήνες τις εβδομάδες μετά την προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν στα ύψη, λαμβάνοντας ώθηση από τις ελπίδες για φορολογικές περικοπές και μια πίεση απορρύθμισης που θα μπορούσε να ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αντ’ αυτού προχώρησε με επιθετικούς δασμούς που απειλούν να αυξήσουν τις τιμές και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, η διάθεση στη Wall Street πέρασε στην αντίπερα όχθη με μια διόρθωση που ξεπέρασε το 15% και φυσικά εάν υπολογίσουμε και το -10% της ισοτιμίας, βλέπουμε μια πτώση που αγγίζει σχεδόν το 30%! Σύμφωνα με μια εβδομαδιαία έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Μεμονωμένων Επενδυτών, οι προσδοκίες ότι οι τιμές των μετοχών θα πέσουν κι άλλο (μεταξύ των απλών επενδυτών) κυμαίνονται πάνω από το 50% για οκτώ διαδοχικές εβδομάδες. Αυτή είναι η πιο μακροχρόνια κερδοσκοπική πλειοψηφία που έχει καταγραφεί, με βάση στοιχεία που χρονολογούνται από το 1987.
Φυσικά και η διόρθωση όλων των δεινών μπορεί να γίνει, όσο είναι νωρίς, με ένα απλό τουίτ που θα επικεντρωθεί στην απορρύθμιση, σε χαμηλότερους δασμούς και στις φορολογικές απαλλαγές για να δοθεί εκ νέου μια ώθηση. Όταν είσαι «ο ηγέτης» και δημιουργείς μια κρίση «αλά Γκρίνσπαν» και στη συνέχεια διορθώνεις την κρίση που εσύ δημιούργησες, (σε χρόνο και τόπο που εσύ αποφασίζεις και όταν το κρίνεις αναγκαίο), τότε η ηγετική σου μορφή θα περάσει στην ιστορία, ως ο ηγέτης που έβγαλες τη χώρα σου από τα δεινά (που εσύ εσκεμμένα δημιούργησες για να σε αναδείξουν - «Ηγεμόνας», Μακιαβέλλι).
Στον αντίποδα, όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις περί δασμών κλπ, τόσο θα παγιώνεται και η αρνητική εικόνα των ΗΠΑ και το κακό απέχει ελάχιστα από το να συμβεί και να παρασύρει ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι στιγμής η κρίση είναι εύκολο να μας αφήσει, καθώς θεωρώ ότι ξεκίνησε ηθελημένα και υπάρχει το φάρμακο για να λήξει. Εδώ πριν πέντε χρόνια δεν ξέραμε εάν θα ζούμε και τη γλυτώσαμε, τώρα που με ένα απλό τουίτ μπορούν να αλλάξουν όλα θα τρομάξουμε;
Οι «επτά υπέροχες» και πάλι στο προσκήνιο
Δεν θα αναφέρω εκ νέου την άποψη της στήλης για τις υπέροχες μετοχές. Ωστόσο, καθώς αποτελούν τον «μουτζούρη» για πολλούς επενδυτές στη «bull trap» που στήθηκε στην αρχή της χρονιάς, οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν ένα σημάδι που να δείχνει ότι οι θετικές προβλέψεις θα επανέλθουν και θα ενισχύσουν εκ νέου τις τιμές των μετοχών και συνολικά την οικονομία των ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες για την αύξηση των κερδών των ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό εξασθενίσει, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον πιθανό αντίκτυπο από τους δασμούς του Τραμπ στην οικονομική δραστηριότητα. Τα κέρδη του S&P 500 περιμένουν να αυξάνονται κατά 9,2% το 2025, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 14% στην αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG IBES που επικαλείται το Reuters.
Εδώ θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα αντιδράσουν οι τιμές των μετοχών σε περίπτωση που επικρατήσει για ακόμη μία φορά η λογική, «τα περιμένω χειρότερα και βγαίνουν καλύτερα από τα χειρότερα». Ουσιαστικά η αντίδραση θα αποτελέσει και το κύριο χαρακτηριστικό για τη συνέχεια, καθώς θα φανεί η διάθεση του «έξυπνου χρήματος» για περαιτέρω υποχώρηση των δεικτών ή μια ανάπαυλα για χαλάρωση ανάμεσα στους τεχνικούς στόχους.
Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα με τις άπειρες επενδυτικές στρατηγικές που διαθέτουμε και περιμένουμε τα καλύτερα. Τα αποτελέσματα των META, Amazon, Alphabet θα μας δώσουν από σήμερα το βράδυ μια εικόνα για το πως θα διαβάσει το «έξυπνο χρήμα» τη συνέχεια.
Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει ότι «είναι τυχερός αυτός που θα ζήσει σε ενδιαφέροντες καιρούς». Η εποχή που ζούμε έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχίσει να έχει, καθώς σε λίγους μήνες πιθανόν να συζητάμε για όλα αυτά που πέρασαν και να βλέπουμε και πάλι τα θετικά της κβαντομηχανικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ιατρικής εξέλιξης και ότι άλλο νέο εμφανιστεί, ή θα περιμένουμε να βγει η προφητεία, που τελευταία κάνει τον γύρο του διαδικτύου, σχετικά με τον «Νέο Πάπα» και την καταστροφή του κόσμου το 2027, όπου θα σταματήσουμε να ζούμε σε τόσο «ενδιαφέροντες καιρούς»!