Πολλές ειδήσεις δεν αξιολογούνται εν τη ανακοινώσει τους, αλλά κατά την περίοδο εφαρμογής τους ή όταν τα αποτελέσματα τους αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά στους ισολογισμούς των εταιρειών.
Τρεις ειδήσεις λοιπόν των τελευταίων ημερών είναι συνετό ως καλοί μαθητές των αγορών να τις σημειώσουμε, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι «θα τις βρούμε μπροστά μας».
Ειδικά την πρώτη είδηση θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς και ως «καρμική», μιας και ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση να παραμείνει ο Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Fed. (σ.σ: O καρμικός συνειρμός αιτιολογείται εδώ).
Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήτοι η διεθνής ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καλεί δύο αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και μια γαλλική να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Ο λόγος για τις JPMorgan Chase και Goldman Sachs, καθώς και για την BNP Paribas.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η ρυθμιστική αρχή με στόχο να αποφύγουμε μια τραγική επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 συστήνει στις τρεις τράπεζες να αυξήσουν κατά 0,5% τον δείκτη των κεφαλαίων που διατηρούν ως αποθεματικά, με τη νέα απαίτηση να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2023.
Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JPMorgan, έλαβε και τον μεγαλύτερο λογαριασμό καθώς θα πρέπει να ενισχύσει το κεφαλαιακό της μαξιλάρι στο 2,5%. Υπόψιν ότι δεν πρόκειται για μια μικρή απαίτηση ακόμα και με το περιθώριο προσαρμογής των 13 μηνών.
Η BNP Paribas θα πρέπει να φτάσει τα αποθεματικά της κεφάλαια στο 2%, ενώ η Goldman Sachs θα πρέπει να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακών αποθεμάτων στο 1,5%.
Η δεύτερη είδηση αφορά τη γνωστή «γκρίνια» που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες όσον αφορά τα τέλη αποδοχής πληρωμών που χρεώνουν οι πιστωτικές κάρτες, τα οποία αντί να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, συνεχίζουν να παραμένουν αμετάβλητα ή ακόμη και να αυξάνονται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι πελάτες της Amazon ενημερώθηκαν πριν λίγες ημέρες ότι από τις 19 Ιανουαρίου 2022, η Amazon δεν θα δέχεται πλέον πιστωτικές κάρτες Visa που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των υψηλών τελών που χρεώνει η Visa για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες Visa, πιστωτικές κάρτες MasterCard και American Express όπως και πιστωτικές κάρτες της Visa που έχουν εκδοθεί εκτός βρετανικού εδάφους.
Η συζήτηση για τις χρεώσεις καρτών αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης εφεξής μεταξύ τραπεζών και δικτύων πληρωμών όπως η Visa και η Mastercard από τη μια και εμπόρων από την άλλη. Οι τελευταίοι άλλωστε παραπονούνται εδώ και πάρα πολύ καιρό για τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν κάθε χρόνο για να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, ειδικά στις κάρτες premium οι οποίες έχουν υψηλότερες χρεώσεις.
Σύμφωνα με το Βloomberg, η Visa πέρυσι πραγματοποίησε μια σειρά από αλλαγές στις τιμές που πληρώνουν οι έμποροι των ΗΠΑ για να αποδεχτούν τις κάρτες της. Οι προμήθειες που χρεώνονται κάθε φορά που ένας καταναλωτής χρησιμοποιεί μια κάρτα αυξήθηκαν ή μειώθηκαν ανάλογα με τον έμπορο και τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής πληρώνει για τις αγορές του: Καθόρισε υψηλότερες προμήθειες για συναλλαγές σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ οι έμποροι λιανικής σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως τα ακίνητα και η εκπαίδευση, είδαν τα τέλη να μειώνονται. Προφανώς η αγορά πιέζει για περαιτέρω αλλαγές.
H πιο «καυτή» ευρωπαϊκή είδηση του μήνα
Αν κοιτάξει κανείς τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών ημιαγωγών το τελευταίο εξάμηνο - για παράδειγμα της ASML ή της STMicroelectronics - θα κατανοήσει ότι «κάτι τρέχει» στον κλάδο ο οποίος υπόψιν κατατάσσεται στους πιο ενδιαφέροντες κλάδους της επόμενης πενταετίας, μιας και το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς ημιαγωγών αναμένεται να φτάσει τα 726,73 δισ. δολ. έως το 2027, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης -CAGR- 4,7%.
Οι λόγοι που ο κλάδος έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πολλοί και τους βασικούς από αυτούς τους παρουσιάσαμε έγκαιρα εδώ και εδώ.
Όσον αφορά όμως ειδικά το ευρωπαϊκό σκέλος αρχίζει και αποκτά ένα extra ενδιαφέρον από τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να κάνει κάποιες «παραχωρήσεις» στο θέμα των κρατικών επιδοτήσεων και να επιτρέψει τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων παραγωγής ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.
Η δήλωση έγινε πρόσφατα από την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως εξετάσει την έγκριση δημόσιας στήριξης για την κάλυψη πιθανών χρηματοδοτικών κενών στο οικοσύστημα ημιαγωγών για τη δημιουργία ειδικότερα… των πρώτων στο είδος τους εγκαταστάσεων... Η Επιτροπή θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη αυτή υπόκειται σε ισχυρές διασφαλίσεις ανταγωνισμού και ότι τα οφέλη θα μοιραστούν ευρέως και χωρίς διακρίσεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε η κα Βεστάγκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν αυτό δεν είναι μια είδηση πρώτης γραμμής ανάλογη με την αντίστοιχη όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι το νόμο «CHIPS for America», τότε τι είναι;
Η ΕΕ λοιπόν σχεδιάζει να υιοθετήσει ανάλογη νομοθεσία εντός του 2022 επιδιώκοντας να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών στο 20% εντός της δεκαετίας.
Κάτω από αυτό το πρίσμα μόνο τυχαίο δεν είναι που η Intel έχει εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσει την επόμενη δεκαετία έως και 80 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να φιλοξενούν πιθανότατα επί του εδάφους τους την εγκατάσταση των μελλοντικών εργοστασίων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.