Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός φοβίζει τους επενδυτές

Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός φοβίζει τους επενδυτές

Τα αρνητικά νέα που επηρεάζουν σημαντικά τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα εμπορεύματα, έδωσαν την αφορμή για βαθύτερη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο που βρέθηκε στο άνοιγμα να υποχωρεί έως και 4,16% με χαμηλό ημέρας στις 766 μονάδες. Οι τράπεζες που αποτελούν και τον πλέον «ευαίσθητο» σε διακυμάνσεις κλάδο υφίστανται τις ισχυρότερες πιέσεις με τις τέσσερρις συστημικές τράπεζες να υποχωρούν κατά 7-11%, ενώ σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται και οι μετοχές που υπήρξαν εξ αρχής «θύματα» των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, με την Αεροπορία Αιγαίου να υποχωρεί κατά 6%, την Coca Cola 3E στο -4%, τον ΟΠΑΠ στο -3,8% κ.α

Παρά την ισχυρή πίεση στο ΧΑ, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές τέτοιες απότομες διορθώσεις αποτελούν ως επί το πλείστον ευκαιρίες τοποθετήσεων.

Η Ευρώπη επίσης κινείται επιθετικά πτωτικά (EUROSTOXX 50 στο -2,85%, ο DAX 30 στο -2.86%, o EUROSTOXX 600 στο -1,87%), μετασχηματίζοντας την προ ημερών πλαγιοκαθοδική κίνηση σε πιθανή έναρξη πτωτικής κίνησης.

Οι μετοχές της Ευρώπης στο σύνολό τους καταγράφουν υψηλούς όγκους, τόσο στα επιμέρους χρηματιστήρια της Γαλλίας, της Γερμανίας κ.α, όσο και στα παράγωγα του, υποδεικνύοντας τη μερική σημαντικότητα της κατάστασης.

Η εγχώρια χρηματαγορά δεν μπορεί να απέχει από τέτοια συγκυρία, ανοίγοντας ομοίως πτωτικά (ΓΔ -2,8% στο άνοιγμα), με το σύνολο του ταμπλό να κοκκινίζει και την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 24 ψεκατ. ευρώ μέσα σε λιγότερο από μία ώρα μετά το άνοιγμα, καθώς κλείνουν άτσαλα οι αγοραστικές θέσεις.

Απαιτείται υπομονή και διαχείριση των θέσεων με μέτρο και σύνεση, ώσπου να καθαρίσει το τοπίο και να ανακοινωθούν νεότερες εξελίξεις από την επιστημονική κοινότητα, και να μπορέσουμε να εξάγουμε πιθανό αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών.

Να επισημανθεί επίσης ότι οι Ασιατικές αγορές απορρόφησαν καλύτερα (συγκριτικά πάντα) την ειδησεογραφία, κάτι που αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σχετικά με το βάθος του νέου (;) κύματος της πανδημίας, εν όψει και των παραδοσιακά «ήσυχων» ημερών των εορτών διεθνώς.