Οι παίκτες στην αγορά ομολόγων σχεδόν εγκατέλειψαν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed πριν από τον Ιούλιο και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων εκτοξεύτηκαν μετά την αρνητική έκπληξη από τα στοιχεία πληθωρισμού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ.
Στην αγορά παραγώγων, που στα μέσα Ιανουαρίου τιμολογούσε μείωση επιτοκίων τον Μάιο και συνολική μείωση 175 μονάδων βάσης φέτος, υπήρξε ανατροπή σκηνικού. Η πιθανότητα μείωσης τον Μάιο έπεσε στο 36% από 64% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων με λιγότερες από 100 μονάδες βάσης μείωσης να αναμένονται πλέον για το 2024.
Η απόδοση στο διετές κρατικό ομόλογο ΗΠΑ αυξήθηκε 16 μονάδες βάσης στο 4,63%.
Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων πόνταραν ότι οι μειώσεις επιτοκίων της Fed θα έβαζαν τέλος στις ζημιές που έχουν συσσωρευτεί τα δύο τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έσφιξε τη νομισματική πολιτική περισσότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Όμως, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πει ότι χρειάζεται να δουν πρόσθετα πειστήρια ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα πριν προβούν σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι που δεν συνέβη την Τρίτη.
Ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Ιανουάριο, δείχνοντας επιβράδυνση από το 3,4% του Δεκεμβρίου αλλά ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που τον περίμεναν στο 2,9%.
Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκε 3,9% σε ετήσια βάση, επιταχυνόμενος για δεύτερο συνεχή μήνα.
Η Fed που περίμενε πρόσθετα στοιχεία ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν πριν μειώσει το κόστος χρήματος φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περιμένει λίγο περισσότερο.
Η επιμονή του πληθωρισμού δεν θα τονώσει την πεποίθηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται όντως σε τροχιά επιστροφής προς το 2%, παρά το ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό 40ετίας που σημειώθηκε στα μέσα του 2022.
Το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed έχει διατηρηθεί στο εύρος του 5,25%-5,5% από τον Ιούλιο του 2023. Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της Fed τον προηγούμενο μήνα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά δήλωσε ότι θα ήταν πολύ πρόωρο να γίνει μία πρώτη κίνηση στα επιτόκια τον Μάρτιο.
Ακόμη και μία μείωση τον Ιούνιο έμοιαζε αμφίβολη μετά τα στοιχεία παρόλο που μετά το αρχικό σοκ οι traders φάνηκαν να το θεωρούν ως το πιο πιθανό σενάριο. Η απόδοση στα 30ετή ομόλογα ανέβηκε στο 4,45% και στα 10ετή στο 4,29%.
Η αντίδραση δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ. Η μεταβλητότητα ήταν πολύ υψηλή στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση που στο Εurex, τη γερμανική αγορά παραγώγων όπου γίνονται συναλλαγές σε futures γερμανικών ομολόγων, διεκόπη το trading για ένα σύντομο διάστημα στα πενταετή και δεκαετή συμβόλαια. Οι τιμές των γερμανικών ομολόγων έπεσαν με τις αποδόσεις να αυξάνονται έως και 10 μονάδες βάσης.
Στη JPMorgan εκτιμούν ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά, προσφέροντας εισόδημα και διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια. «Δεν είναι καθόλου άσχημη μία απόδοση 4,25% στα δεκαετή δεδομένου ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται προς το 2%».
Πάντως, σύμφωνα με τη Citigroup που βλέπει την πρώτη μείωση τον Ιούνιο, υπάρχει το ρίσκο τα επόμενα χρόνια να δούμε αυτό που συνέβη προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 - ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης της Fed να είναι πολύ σύντομος όπως το 1998.
Το 1998 η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές σε γρήγορο ρυθμό για να αναχαιτίσει μια κρίση που προκάλεσε η αθέτηση πληρωμών χρέους από τη Ρωσία και η κατάρρευση του hedge fund LTCM. Μετά η Fed ξεκίνησε έναν κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων τον Ιούνιο του 1999 για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.