Οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των ετών στη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας ανάγκασαν το Πεκίνο να εντείνει τις προσπάθειές του για την ενίσχυση του εγχώριου τομέα τσιπ.
Η «έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης και των θεμελιωδών μοντέλων ενίσχυσε τον στόχο της Κίνας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη βιομηχανία τσιπ.
Μέχρι στιγμής, είναι η αμερικανική εταιρεία Nvidia, με τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της, ή GPUs, που έχει συγκεντρώσει τα πρωτοσέλιδα, καθώς σχεδιάζει το βασικό κομμάτι του υλικού που απαιτείται για την εκπαίδευση τεράστιων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτά που βλέπουμε από το OpenAI που στηρίζει το ChatGPT.
Ενώ η Nvidia μπορεί να στέλνει ορισμένα τσιπ στην Κίνα, η Ουάσινγκτον έχει δείξει την προθυμία της να αποκόψει τον τεχνολογικό της αντίπαλο από τους πιο πρωτοποριακούς ημιαγωγούς και τα εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Αυτό έχει ανανεώσει την εστίαση στις εγχώριες προσπάθειες της Κίνας να ανταγωνιστεί την Nvidia και να δημιουργήσει ημιαγωγούς που μπορούν να στηρίξουν τη δική της βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ποιοι θεωρούνται, όμως, οι κορυφαίοι κινεζικοί ανταγωνιστές της Nvidia, σύμφωνα με το CNBC;
Huawei
Η Huawei είναι ένας από τους πρωταθλητές τεχνολογίας της Κίνας με μια επιχείρηση που εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές μέχρι τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και το cloud computing. Η μονάδα σχεδιασμού τσιπ της ονομάζεται HiSilicon.
Η εταιρεία με έδρα τη Σενζέν σχεδιάζει τη σειρά επεξεργαστών κέντρων δεδομένων Ascend. Στη συνέχεια, η Huawei πωλεί αυτά τα τσιπ ως μέρος των διακομιστών που πηγαίνουν σε κέντρα δεδομένων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Οι διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης της φέρουν την εμπορική ονομασία Atlas.
Η τρέχουσα γενιά τσιπ της εταιρείας ονομάζεται Ascend 910B και η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει το Ascend 910C, το οποίο θα μπορούσε να είναι ισάξιο με το προϊόν H100 της Nvidia, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal τον Αύγουστο.
Στην ετήσια έκθεσή της νωρίτερα φέτος, η Nvidia προσδιόρισε ρητά τη Huawei, μεταξύ άλλων εταιρειών, ως ανταγωνιστή σε τομείς όπως τα τσιπ, το λογισμικό για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα προϊόντα δικτύωσης.
Alibaba και Baidu
Η Alibaba και η Baidu αγοράζουν αμφότερες τσιπ της Nvidia, αλλά σχεδιάζουν επίσης τους δικούς τους ημιαγωγούς για διεργασίες τεχνητής νοημοσύνης.
Η Baidu, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου της Κίνας, σχεδιάζει τα δικά της τσιπ για τη χρήση σε διακομιστές και αυτόνομα αυτοκίνητα με την εμπορική ονομασία Kunlun.
Η μονάδα σχεδιασμού ημιαγωγών της Alibaba που ονομάζεται T-Head, έχει αναπτύξει ένα τσιπ εξαγωγής συμπερασμάτων AI με την ονομασία Hanguang 800. Η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η διαδικασία που ακολουθεί την εκπαίδευση των μοντέλων ΤΝ, καθώς αναφέρεται στην πραγματική εφαρμογή της ΤΝ στον πραγματικό κόσμο, όπως ένα chatbot που απαντά σε ερωτήματα χρηστών.
«Το τσιπ συμπερασμού AI της Alibaba έχει ήδη αναπτυχθεί για την επιτάχυνση του συστήματος συστάσεων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba. Η Baidu έχει ενσωματώσει το τσιπ Kunlun στα κέντρα δεδομένων της και στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης», δήλωσε στο CNBC ο Wei Sun, ανώτερος αναλυτής της Counterpoint Research.
Biren Technology
Όπως και η Nvidia, η Biren Technology σχεδιάζει μια GPU γενικού σκοπού και διαθέτει μια πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού για τη δημιουργία εφαρμογών πάνω στο υλικό.
Αυτά τα τσιπ αποτελούν μέρος της σειράς προϊόντων Bili της Biren που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων για την εκπαίδευση AI.
Πέρυσι η Biren προστέθηκε σε μια μαύρη λίστα των ΗΠΑ, γνωστή ως Entity List, η οποία περιορίζει την πρόσβασή της σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες.
Cambricon Technologies
Η Cambricon Technologies σχεδιάζει διάφορους τύπους ημιαγωγών, από εκείνους που έχουν σχεδιαστεί για την εκπαίδευση μοντέλων AI μέχρι εκείνους που μπορούν να τρέξουν εφαρμογές AI σε συσκευές, αντί σε κέντρα δεδομένων.
Ωστόσο, η εταιρεία συνέχισε να αναφέρει σημαντικές ζημίες και φέρεται να απέλυσε εργαζόμενους πέρυσι, σύμφωνα με την South China Morning Post.
Moore Threads
Η Moore Threads, που ιδρύθηκε το 2020, αναπτύσσει GPUs που έχουν σχεδιαστεί για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Το MTT KUAE είναι το προϊόν της εταιρείας για κέντρα δεδομένων που περιέχει τις GPU της. Η αποστολή της εταιρείας είναι να γίνει «παγκόσμιος ηγέτης GPU», σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπό της.
Έχει επίσης μεγάλα εμπορικά ονόματα που την υποστηρίζουν. Η ByteDance, ιδιοκτήτρια της TikTok, είναι επενδυτής μαζί με μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως η Sequoia και η GGV Capital.
Η Moore Threads περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο οντοτήτων των ΗΠΑ.
Enflame Technology
Η Enflame Technology είναι μια άλλη νεοφυής επιχείρηση στην Κίνα που διεκδικεί να τοποθετηθεί ως εγχώρια εναλλακτική λύση της Nvidia. Η εταιρεία σχεδιάζει τσιπ για κέντρα δεδομένων που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και τις διαδικασίες τεχνητής νοημοσύνης.
Η Tencent, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, είναι επενδυτής στην Enflame.