Η Κίνα προχωρά ολοταχώς στην δέσμευση της να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα με στόχο η συνολική εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή χωρητικότητα της να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια κιλοβάτ.
Οι ειδήσεις λοιπόν για τον πράσινο μετασχηματισμό της Κίνας θα αρχίσουν να πληθαίνουν, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το 2020, η Κίνα εγκατέστησε 71,67 GW νέας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας και 48,2 GW ηλιακής ενέργειας.
Καθώς οι μηχανές της πράσινης μετάβασης πρέπει να αναπτύξουν ταχύτητα, αυτόν τον μήνα ανακοινώθηκε ότι η κρατική εταιρεία China Energy Investment και η China Reform Holdings ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα ταμείο 1,55 δισ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα αποθήκευσης και παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, όπως και έργα πράσινου υδρογόνου.
Οι εταίροι του νέου ταμείου περιλαμβάνουν τις θυγατρικές της CEIC Shenhua Energy και Guohua Energy Investment, την China Reform Assets Management και την Orient Asset Management.
Όμως και πέρα από την Κίτρινη Θάλασσα, στη Νότια Κορέα, επιταχύνεται η αποσύνδεση από τα ορυκτά καύσιμα με τον Πρόεδρο Moon Jae-In να έχει ορίσει το 2050 ως το απόλυτο «πράσινο έτος» .
Το έργο –ορόσημο της Νότιας Κορέας προς την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου, με ισχύ 8,2 GW- χωρητικότητα που αντιστοιχεί σε έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες- ενώ το συνολικό κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 48,5 τρισ. γουόν- 43,2 δισ. δολάρια ή 36 δισ. ευρώ- και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εως το 2030.
Η Korea Electric Power, η Hanwha Engineering & Construction, η Doosan Heavy Industries & Construction, η SK E&S, η Samkang M&T και η CS Wind είναι τα πρώτα ονόματα που φιγουράρουν στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, πέριξ των 47,6 τρισ. γουόν, ενώ η κυβέρνηση θα επενδύσει μόλις τα 0,9 τρισ. γουόν ή 670 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τις τρείς πρώτες, οι τρεις τελευταίες έχουν μια εντυπωσιακή πορεία, με αποδόσεις από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου μέχρι σήμερα, 160%, 823% και 680% αντίστοιχα.
H ταχεία διεθνής επέκταση της CS Wind
Ο βασικός μέτοχος και Πρόεδρος της CS Wind, ο Τζιμ Σίονγκ-γκον μπήκε πρόσφατα στον δείκτη του Bloomberg Billionaires Index, καθώς σήμερα αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Νότια Κορέα.
Ο Τζιμ Σίονγκ-γκον είδε την τάση της αγοράς ήδη από το 2003, έτος ίδρυσης του πρώτου εργοστασίου της CS Wind στο Βιετνάμ. Πέντε χρόνια αργότερα, η Goldman Sachs χρηματοδότησε την εταιρεία με 43 εκατ. δολάρια προκειμένου να επεκταθεί σε επτά ακόμα χώρες.
Σήμερα, η CS Wind έχει γραμμές παραγωγής στη Μαλαισία, στην Κίνα, τον Καναδά αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Siemens Gamesa, η Renewable Energy SA, η General Electric και η Vestas Wind Systems.
Ο Τζιμ Σίονγκ-γκον διατηρεί μαζί με την οικογένεια του μερίδιο 51% στην εταιρεία- αξίας πέριξ των 1,41 δισ. δολαρίων- ενώ μέσα στους νέους του στόχους είναι ο άνεμος της CS Wind να φτάσει έως τις ΗΠΑ.
Η αγορά έχει ανταμείψει γενναία τις μετοχές της εταιρείας, οι οποίες σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ μέσα στο 2020 η τιμή τους πενταπλασιάστηκε.
Τα έσοδα της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και στο εννιάμηνο του 2020 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 16% με τα καθαρά έσοδα να ξεπερνούν τα 49,3 δισεκατομμύρια γουάν, ήτοι αύξηση 77%.
Στην τρέχουσα αποτίμηση η μερισματική απόδοση της εταιρείας είναι πέριξ του 0,6% ενώ διαπραγματεύεται 52 φορές τα κέρδη της. Το χρέος προς τα ίδια κεφάλαια είναι πέριξ του 47,28%, ενώ ο δείκτης άμεσης ή ειδικής ρευστότητας είναι άνω της μονάδας.
Καθώς ο στόχος στη Νότια Κορέα είναι η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας να ανέλθει από τα 1,67 GW που είναι σήμερα, στα 16,5 GW εως το 2030, περιμένουμε και άλλες ανακοινώσεις για επενδύσεις πράσινης ενέργειας από την χώρα της Ανατολικής Ασίας, με την CS Wind λογικά να διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο τους. Δεδομένου του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η περιοχή της Ασίας ως ένα σημαντικό μέρος της γεωγραφικής διασποράς ενός χαρτοφυλακίου με παγκόσμιο προσανατολισμό, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ειδικά στις διορθώσεις της αγοράς.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.