Ο στόχος του Βλάντιμιρ Τένεφ και του Μπαϊζού Μπατ επιτεύχθηκε. Οι δύο ιδρυτές της Robinhood ήθελαν να «ξεκλειδώσουν την αγορά των μικροεπενδυτών». Να εξαφανίσουν τις προμήθειες των συναλλαγών και να κάνουν το trading προσιτό σε όλους. Μικρούς και μεγάλους. Και τα κατάφεραν. Η Robinhood ξεκίνησε δειλά δειλά το 2013 και πλέον απαριθμεί πάνω από 13 εκατομμύρια πελάτες με μέση ηλικία μόλις τα 31 έτη.
Στην πορεία, βέβαια, οι Τένεφ και Μπατ κατάφεραν και κάτι ακόμη. Να γίνουν δισεκατομμυριούχοι αφού το 2018 η αξία της Robinhood έφτασε τα 6 δισ. δολάρια. Ο «Ρομπέν των Δασών» των χρηματιστηρίων έδωσε την ευκαιρία στους «μικρούς» να μπουν στον κόσμο των «μεγάλων».
Σήμερα, μετά από μία άκρως συναρπαστική αλλά και επεισοδιακή– από όλες τις πλευρές – χρονιά, η παγκοσμίως γνωστή ψηφιακή χρηματιστηριακή πλατφόρμα, ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο trade της ζωής της: την εισαγωγή της στη Wall που εκτιμάται ότι θα στείλει την αποτίμησή της πάνω από τα 30 δισ. δολάρια.
Μπορεί η Robinhood να έφερε τις μηδενικές προμήθειες, μόνο που το «ξεκλείδωμα» της αγοράς γίνεται με κόστος. Χιλιάδες επενδυτές με μηδενική ή ελάχιστη εμπειρία εισέρχονται στον κόσμο του trading και παρασύρονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο τέλος είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι 43.572 επενδυτές προχωρούν σε ομαδική αγωγή κατά της Robinhood, μέσω από – ποιο άλλο; - το Reddit με την κοινότητα «ClassActionRobinhood».
Η αγωγή κατατέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2021 μετά την απόφαση της Robinhood να εμποδίσει τους χρήστες της πλατφόρμας να αγοράσουν μετοχές και options της Gamestop, κατά τη διάρκεια του περίφημου short squeeze. Ήταν η εποχή που χιλιάδες επενδυτές συντονίζονταν μέσω της κοινότητας #WallStreetBets του Reddit για να πάνε κόντρα στα μεγάλα χαρτοφυλάκια που σόρταραν τη μετοχή της Gamestop.
Οι ίδιοι επενδυτές, που εγκλωβίστηκαν τότε δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ένα νέο στρατό όταν η μετοχή της Robinhood εισέλθει στη Wall για να τη ρίξουν εκεί που πιστεύουν ότι της αξίζει…
Σε νέα έκθεσή της, η Credit Agricole κατακεραυνώνει την Robinhood, χαρακτηρίζοντας την ως τη χειρότερη μορφή του fintech. Πως λοιπόν ο «Ρομπέν των Δασών» πέρασε στη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας;
Η αυτοκτονία του 20χρονου Άλεξ Κερνς το καλοκαίρι του 2020, όταν πίστεψε ότι είχε χάσει 170 χιλ. δολάρια και δεν έβρισκε κάποιον από την Robinhood να του εξηγήσει ότι δεν τα είχε χάσει, ήταν ένα πολύ ισχυρό χτύπημα. Για τους γονείς του Κερνς, τα πράγματα είναι απλά: αν κάποιος από την πλατφόρμα είχε απαντήσει στον γιο τους, δεν θα είχε αυτοκτονήσει και γι’ αυτό έχουν μηνύσει την Robinhood για σοβαρές πράξεις αμέλειας.
Πολλοί αφορίζουν την Robinhood, υποστηρίζοντας ότι κάνει υπερβολικά εύκολο το trading με αποτέλεσμα την παιχνιδοποίησή του και την έκθεση μικρών σε ηλικία wanna be επενδυτών σε μεγάλους κινδύνους. Σε όλους αυτούς η Robinhood απαντά ότι οι millennials και οι επενδυτές της «γενιάς Z» προτιμούν αυτόν τον τρόπο ενασχόλησης με τις επενδύσεις.
Στο μεταξύ, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης έχει καταδικάσει τις πρακτικές της εταιρείας και ειδικότερα τις τεχνικές παιχνιδοποίησης που χρησιμοποιεί για προσελκύσει τους μικρότερους σε ηλικία και άπειρους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν το trading όπως τα virtual παιχνίδια στο playstation.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ερασιτέχνη επενδυτή ο οποίος διενέργησε 12.748 trades σε διάστημα 6 μηνών, με ημερήσιο μέσο όρο 92 trades. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι μία από τις περιπτώσεις που έχει φέρει στη δημοσιότητα η ρυθμιστική Αρχή της Βοστώνης, η οποία θέλει να προστατεύσει τους 490.000 πολίτες της που έχουν τοποθετήσει αθροιστικά 1,6 δις. δολάρια στην Robinhood.
Όμως η εκρηκτική ανάπτυξη της Robinhood συνεχίζεται παρά τις επικρίσεις και τα θλιβερά περιστατικά. Όπως σημειώνει η Credit Agricole, οι καταναλωτές δεν γνώριζαν τίποτα για το πραγματικό επιχειρηματικό μοντέλο της Robinhood μέχρι την ημέρα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ της επέβαλε πρόστιμο 65 εκατ. δολαρίων στα τέλη του 2020, σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούσε την περίοδο 2015-2018.
Παρ’ όλα αυτά, η Robinhood παραμένει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες fintech start-ups, θεωρείται από τους πολυτιμότερους «μονόκερους» της Silicon Valley και βρίσκεται για φέτος στην 1η θέση της λίστας του CNBC με τις εταιρείες που προκαλούν το μεγαλύτερο disruption.
Πριν την IPO, η Robinhood αποτιμάται στα 11,7 δισ. δολάρια και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της είναι επενδυτές όπως η Sequoia Capital και ο venture capital βραχίονας της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. Κατά την εισαγωγή της στη Wall εκτιμάται ότι θα τριπλασιάσει την αξία της και θα ξεπεράσει τα 30 δις. δολάρια.
Το ερώτημα πάντως παραμένει: Θα καταφέρει το οικοσύστημα του Fintech να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και να ενισχύσει την προστασία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες; Το «παιχνίδι» μόλις ξεκίνησε…