Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο οικονομικός απολογισμός στο παγκόσμιο ΑΕΠ της πανδημίας Covid-19 έως τα τέλη του 2021 αναμένεται πέριξ των 12 τρισ. ευρώ.
Ο μόνος λόγος που η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει «εμπεδωθεί» στο ευρύτερο φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, είναι τα 18 τρισ. δολάρια που ήδη δαπανώνται από Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, εξαιτίας της COVID-19, το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε κατά 7% και η κάλυψη με τακτικά εμβόλια –πρόκειται για έναν αντιπροσωπευτικό δείκτη όσον αφορά την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων υγείας- μειώθηκε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.
Παράλληλα με την πτώση των ποσοστών τακτικού εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, μέσα σε 25 εβδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω περίπου 25 χρόνια, τα αυξανόμενα επίπεδα της φτώχειας και της οικονομικής ζημίας από την πανδημία ενισχύουν τις ανισότητες.
Το γυναικείο φύλο, οι μειονότητες και οι άνθρωποι που ήδη ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι οι πρώτοι που «πληρώνουν τον λογαριασμό», ενώ κάθε εβδομάδα περίπου ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας εξωθούνται σε ακραία φτώχεια.
Καθώς τα ουσιαστικά θύματα της πανδημίας ξεπερνούν κατά πολύ τον απόλυτο αριθμό των θανάτων, δικαιολογείται από την αρχή του επιδημικού ξεσπάσματος τόσο στην φαρμακοβιομηχανία όσο και στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, η πίεση να επιταχυνθεί η έρευνα για το εμβόλιο και το φάρμακο κατά του Sars CoV 2.
Πολλές Κοινοπραξίες συντάχθηκαν στον κοινό αγώνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, οι Κυβερνήσεις έχουν διαθέσει μεγάλα κονδύλια, ενώ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation Γκέιτς, ανακοίνωσε ήδη από τον Μάρτιο χρηματοδότηση και συνεργασία με αρκετές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, Johnson & Johnson, Merck & Co και άλλων.
Το ειδικό βάρος που έχει το συγκεκριμένο Ίδρυμα στην έρευνα για το εμβόλιο, καθιστά νομοτελειακά σημαντικές τις δηλώσεις του Γκέιτς στο CNBC, όσον αφορά το πιθανό χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας του πρώτου εμβολίου.
«Κανένα από τα εμβόλια δεν είναι πιθανό να ζητήσει έγκριση στις ΗΠΑ πριν από το τέλος Οκτωβρίου… τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, οι πιθανότητες είναι ότι τουλάχιστον δύο ή τρεις εταιρείες θα ζητήσουν έγκριση- εάν υπάρχει η αποτελεσματικότητα».
Παρά ταύτα ο Μπιλ Γκέιτς «φωτογράφισε» μια πιθανή ανατροπή, σε περίπτωση που όλα πάνε «ρολόι» στις κλινικές δοκιμές, εν ολίγοις με την προϋπόθεση πολλών «αν»: « Το μόνο εμβόλιο που αν όλα πάνε τέλεια, θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα ήταν η Pfizer».
Οι δηλώσεις αυτές είναι σε σύμπνοια με τις δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer τη Δευτέρα ότι η εταιρεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπέβαλε αίτημα στην FDA να συμπεριλάβει έως 44.000 συμμετέχοντες- από τον προηγούμενο στόχο των 30.000 -στην Φάση 3, ενώ θα δώσει τα νέα δεδομένα των κλινικών δοκιμών στα τέλη του Οκτωβρίου.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η Pfizer έχει ήδη επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του πιθανού εμβολίου και συνεργάζεται επίσης με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech.
Η τελευταία μάλιστα ξεκίνησε την εβδομάδα με άλμα 4% μετά τις ανακοινώσεις ότι θα λάβει έως 375 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβολίου σε συνεργασία με την Pfizer και την Fosun Pharma.
(σ.μ: Η BioNtech είναι εταιρεία ανοσογκολογίας και έγινε γνωστή χάρη στην έρευνά της για τη χρήση του αγγελιοφόρου RNA στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου ενός εξατομικευμένου εμβολίου γνωστού ως iNest. Η βασική ιδέα της είναι η παραγωγή φαρμάκων ή εμβολίων μέσω του ανθρώπινου σώματος και ο προγραμματισμός των κυττάρων για την παραγωγή θεραπευτικών πρωτεϊνών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το δίδυμο Pfizer –BioNtech ξεκίνησε να δοκιμάζει τέσσερα διαφορετικά εμβόλια, με διακριτές πλατφόρμες mRNA και όχι μια όπως πολλοί ανταγωνιστές τους).
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει στις εταιρείες 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή και την παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, στην περίπτωση βέβαια που αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Η χρηματιστηριακή αρένα
Ο αγώνας δρόμου της έρευνας για το εμβόλιο έχει μετατρέψει σε αρένα τις χρηματιστηριακές αγορές, με μεγάλα ποσοστά ανόδου κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης σε πολλές φαρμακοβιοτεχνολογικές εταιρείες, όπως η Inovio, η Novavax ή η Moderna.
Όπως έχουμε τονίσει εδώ και μήνες https://www.liberal.gr/economy/oi-etaireies-pou-diekdikoun-tis-protes-egkriseis-gia-to-embolio-meros-a/309626 στο τέλος της ημέρας μπορεί να έχουμε έγκριση για πάνω από μια εταιρείες, ενώ μετά τη διανομή του εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό, ενδεχομένως να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στην διανομή του.
Μέχρι τότε, η αγορά φαίνεται διατεθειμένη να υπεραντιδρά σε ανακοινώσεις όπως εκείνη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moderna, Stéphane Bancel, σε συνέντευξή του χθες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Morgan Stanley Healthcare, όπου δήλωσε ότι η μεγάλης κλίμακας μελέτη της Φάσης 3 είχε εγγράψει 23.497 συμμετέχοντες από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και η πρώτη «ανάγνωση» των δεδομένων θα γίνει τον Νοέμβριο. Μόλις μάλιστα αποδειχθεί το προφίλ ασφαλείας σε ενήλικες θα μεταβεί σε παιδιατρικό περιβάλλον.
Ανάλογη υπεραντίδραση είχαμε και στις μετοχές της Inovio χτες, μετά τις ανακοινώσεις του CEO στο 22ο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο επενδύσεων Wainwright ,όσον αφορά την σταθερότητα του εμβολίου της ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου.
(Σ.μ: σημαντική παράμετρος μιας και το εμβόλιο της Moderna για παράδειγμα αποθηκεύεται στους -20 βαθμούς Κελσίου και πολλά εμβόλια στους -17 βαθμούς, αλλά δικαιολογεί άνοδο ακόμα και πάνω από το 15% μέσα στην χτεσινή συνεδρίαση;)
Προσοχή λοιπόν και όπως λέμε πάντα, όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.