Οι αγορές και η άτακτη υποχώρηση για τους δασμούς
Shutterstock
Shutterstock

Οι αγορές και η άτακτη υποχώρηση για τους δασμούς

Από σαράντα κύματα πέρασε η ψυχολογία των επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα, με την εναλλαγή ειδήσεων να μετατρέπει το γράφημα της μεταβλητότητας και των δεικτών σε «καρδιογράφημα».

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για πάγωμα των δασμών στο ποσοστό του 10% για 90 ημέρες τόνωσε σαφώς το επενδυτικό συναίσθημα, χωρίς όμως εν τέλει να καταφέρει να καθησυχάσει πλήρως τις ανησυχίες επενδυτών και διαχειριστών, δεδομένου ότι δε συμπεριλάμβανε την Κίνα.

Βλέπετε, οι επενδυτές δεν πείστηκαν ότι μία παροδική αναβολή ενός μέρους των δασμών θα μπορέσει να αποτρέψει την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, πόσο μάλλον από τη στιγμή που παρέμειναν στο τραπέζι οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε επίπεδα που συνεπάγονται στην ουσία στάση εμπορίου μεταξύ των δύο οικονομιών, τεράστιες διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την ίδια την παγκόσμια ανάπτυξη. (Σ.σ: Οι δασμοί της Κίνας στα αμερικανικά αγαθά ανέρχονται στο 125% και οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα εκτός εκείνων που περιλαμβάνονται στον κωδικό 8471 στο 145%).

Προφανώς, το γεγονός ότι η Wall Street ήταν αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο από τη δασμολογική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου, ήταν αυτή που οδήγησε σε μερική οπισθοχώρηση και για τους δασμούς στην Κίνα, με τις ΗΠΑ να εξαιρούν εν τέλει τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Microsoft, η Nvidia, η Dell κ.ο.κ. Αυτή η ανάσα, ceteris paribus, προφανώς θα γίνει σήμερα αρκετά αισθητή και στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σημειωτέον ότι τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα.

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Το έχουμε ξαναπεί. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρκετά απλοϊκά στο μυαλό του έννοιες όπως οι εμπορικοί δεσμοί και το πώς αυτοί εκφράζονται μέσα από το σύστημα της παγκοσμιοποιημένης παραγωγής και το σύστημα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ως εκ τούτου, ήταν θέμα χρόνου να έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών και να προχωρήσει σε δεύτερη αναδίπλωση για τους δασμούς μέσα σε λίγα 24ωρα.

Αν και ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους ότι θα δώσει σήμερα τις λεπτομέρειες για τις αποφάσεις του περί της εξαίρεσης από τους δασμούς συγκεκριμένων εισαγωγών από την Κίνα, εντούτοις δεν θέλει και πολύ φαντασία για να κατανοήσει κανείς τους ουσιαστικούς λόγους της οπισθοχώρησης.

Στην ουσία η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να αντιλαμβάνεται τόσο τις επιπτώσεις των δασμών στους καταναλωτές και την αμερικανική οικονομία, όσο και το ανέφικτο της «απαίτησης» να επιστρέψει η παραγωγή εξ’ολοκλήρου στις ΗΠΑ.

Δείτε για παράδειγμα το παράδειγμα της Apple, η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα από τα iPhone στην Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή έχει γραμμές παραγωγής στην Ινδία, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.

Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Apple θα μπορούσε να μεταφέρει την παγκόσμια βάση κατασκευής των iPhone στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι τα προβλήματα όπως το υψηλό κόστος, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Οι επενδυτές προφανώς και δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία του, γι’ αυτό και η μετοχή σημείωσε βουτιά πέριξ του 20% από τις αρχές του έτους, ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι αναλυτές αρχίζουν να μειώνουν τις τιμές-στόχους για τη μετοχή.

Από την πλευρά της, η Apple φέρεται να ενισχύει τις αποστολές iPhone από την Ινδία στις ΗΠΑ ως μια προσωρινή λύση για να αποφύγει τους απότομους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ πολλοί αναλυτές δε συμμερίζονται την ιδέα των made in USA iPhones καθώς η μετεγκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν μια διαδικασία πολλών ετών και θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του iPhone ακόμα και στα 3500 δολάρια!

Ακόμα και με έναν χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή της τάξης του 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple θα μπορούσε να αυξηθεί από τα 1600 δολάρια στα 2.300 δολάρια.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί της εφοδιαστικής αλυσίδας πιστεύουν ότι η παραγωγή iPhone πλήρους κλίμακας στις ΗΠΑ είναι απλώς μη ρεαλιστική και όχι μόνο εξαιτίας του εργατικού κόστους.

Βλέπετε, σύμφωνα με τον επικεφαλή της Apple, το εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα απασχολεί περισσότερους εργάτες από τον πληθυσμό πολλών χωρών του πλανήτη. Στο λεγόμενο iPhone-City, απασχολούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργάτες οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην παραγωγή του iPhone.

Για να γίνει ένα αντίστοιχο iPhone-City στις ΗΠΑ θα απαιτούνταν πολλά χρόνια και σίγουρα το κόστος παραγωγής θα ήταν πολύ υψηλότερο όχι μόνο λόγω του υψηλότερου εργατικού κόστους, αλλά και των πρώτων υλών!

Η εξαίρεση λοιπόν που δόθηκε στα προϊόντα τεχνολογίας εξηγείται από τον τρόπο λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ανατροπή της οποίας θα ανέβαζε το κόστος των τεχνολογικών προϊόντων σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι τρεις παράγοντες, χρόνος, κόστος και περιθώριο κέρδους είναι αυτοί που προσγείωσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο στην πραγματικότητα.

Πόσο γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη;

Ο Ντόναλντ Τραμπ απολαμβάνει προφανώς να ταράζει τα νερά των αγορών και μετά να αναιρεί τις αποφάσεις του, εκτινάσσοντας ανοδικά τους δείκτες. Όμως, στην πραγματική οικονομία, οι ξαφνικές αλλαγές πολιτικής διαταράσσουν επικίνδυνα τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Κανείς στην ουσία δεν ξέρει τι να κάνει, γιατί απλούστατα κανείς δε γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Τραμπ. Οι δασμοί είναι απλώς ένα τέχνασμα για τη διαπραγμάτευση καλύτερων εμπορικών συμφωνιών; Εάν ναι, τότε μια αποθήκευση προμηθευτικών αποθεμάτων - στοκάρισμα - θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στρατηγική.

Αν όμως ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει πράγματι την επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ, τότε δεν έχει νόημα το «στοκάρισμα» και απαιτείται η αλλαγή όλου του επιχειρησιακού σχεδίου της κάθε πληττόμενης επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται κατανοητό ότι η δασμολογική πολιτική οφείλει να είναι σαφής και όχι «τζόγος», γιατί στη δεύτερη περίπτωση το μόνο που προκαλεί είναι αβεβαιότητα.

Όπως παρατήρησε ο Stephen Lamar, Διευθύνων Σύμβουλος της American Apparel & Footwear Association, η συνεχής αλλαγή των δασμών σημαίνει ότι τα νέα τιμολόγια δεν παρουσιάζονται με ακρίβεια ή δεν είναι προβλέψιμα έως ότου φτάσουν τα αγαθά στο λιμάνι.

Αυτή η αβεβαιότητα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, ειδικά από τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να αναστείλουν τις παραγγελίες τους μέχρι να αποκτήσουν μια στοιχειώδη ορατότητα. Οι μειωμένες όμως παραγγελίες για πολλές επιχειρήσεις αντιστοιχούν με μειωμένο κύκλο εργασιών άρα και κερδοφορία.

Τα προβλήματα βέβαια δεν εντοπίζονται μόνο στους πιο αδύναμους κρίκους της εμπορικής αλυσίδας.

Ο γίγαντας των logistics Maersk προειδοποίησε ότι η πτώση των παραγγελιών σε συνδυασμό με την πιθανότητα να τεθούν σε ισχύ τα τέλη ναυπήγησης σε κινεζικά πλοία από την επόμενη εβδομάδα, θα οδηγήσει σε μαζική αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών τακτικών γραμμών προς τη Βόρεια Αμερική.Για να ξεπεραστεί δε η συμφόρηση και οι αυξήσεις των ναύλων θα χρειαστούν μήνες, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η Maersk σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, η μερική υπαναχώρηση του Τραμπ όσον αφορα τους δασμούς δεν εξασφαλίζει ότι θα σταθεροποιηθούν εφεξής οι αγορές. Άλλωστε ήδη ανέφερε ότι οι εξαιρέσεις στους δασμούς της Κίνας δε θα πρέπει να εκληφθούν ως μόνιμες.

Αν και το πιο πιθανό είναι αυτή η εβδομάδα να κυλήσει καλύτερα από την προηγούμενη –τεχνικό ζητούμενο είναι η επαναπροσέγγιση της ζώνης των 5690-5760 μονάδων για τον S&P500- για να διατηρηθεί η ηρεμία, ειδικά στην αγορά των ομολόγων θα πρέπει ο Αμερικανός πρόεδρος να σταματήσει να αντιμετωπίζει τη δασμολογική πολιτική σαν μια παρτίδα πόκερ, καταργώντας την τακτική των ήξεων –αφήξεων και δίνοντας ένα σαφές πλάνο της μακροπρόθεσμης πολιτικής του.


Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

[email protected]