Αδιαμφισβήτητα, ο κλάδος που έχει κυριαρχήσει από άποψη αποδόσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αυτός της Πληροφορικής. Τούτο είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν λίγα χρόνια, οι - λίγες - εταιρείες πληροφορικής που είχαν εισαχθεί μετρούσαν με το ζόρι λίγα εκατομμύρια κεφαλαιοποίησης, με κάποιες από αυτές να μην διαπραγματεύονται καν στην Κύρια Αγορά.
Σε μόλις λίγα χρόνια, και με δεδομένη την υπερμεγέθυνση του κλάδου και τη συνεχιζόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών και της επιχειρηματικής εμπειρίας αυτών των εταιρειών, αφορούν πλέον σε μικρά διαμάντια στο ταμπλό, με αχαλίνωτο πάθος για ανάληψη νέων έργων, υπενθυμίζοντας ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους είναι τεράστια και η ζήτηση για στελέχη είναι άπειρη, με την ειδική ανεργία του κλάδου να είναι μηδενική.
Στο ταμπλό, αφορούν σε πρωταθλητές απόδοσης καθώς 6 από αυτές φλερτάρουν στην πρώτη 20άδα ετήσιας απόδοσης, με αδιαμφισβήτητο νικητή τη μετοχή της Epsilon (ΕΠΣΙΛ) με +520%. Η ίδια, έχει κερδίσει και τη μάχη των (υπερ)αποδόσεων από τις αρχές του 2020, έχοντας +646%, με τη μετοχή της Entersoft (ΕΝΤΕΡ) να ακολουθεί με... μόλις +430%.
Οι λόγοι που ο κλάδος παρουσιάζει τέτοια εικόνα είναι κυρίως τρεις.
Πρώτον, η ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής είναι πρακτικά ανεξάντλητη, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει ήδη μετασχηματιστεί, και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, με βασικούς μοχλούς το fintech, τα logistics και τo e-commerce, απαιτεί λίγο έως πολύ την εμπλοκή εταιρειών παροχής τέτοιων υπηρεσιών.
Δεύτερον, ο χώρος σχετίζεται με πολύ υψηλά περιθώρια κερδοφορίας συγκριτικά με άλλους, διότι ως εντάσεως εργασίας η συνεχιζόμενη εξειδίκευση οδηγεί σε κεντρομόλες δυνάμεις.
Τρίτον, η χρονική συγκυρία εμπεριέχει σοβαρότατα κεφάλαια στήριξης από την ΕΚΤ, πολλαπλάσιου μεγέθους από την υφιστάμενη κεφαλαιοποίηση όλων αθροιστικά των εισηγμένων, η οποία σήμερα δεν ξεπερνά το 1,3 δισ ευρώ, ακόμα και σε τέτοιες «υψηλές» αποτιμήσεις. Και γνωρίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των υπολοίπων κλάδων στον κύκλο εργασιών των εταιρειών του υπό εξέταση κλάδου, είναι εύκολο να μαντέψει κάποιος τη συνέχεια για αυτές.
Αναλυτικότερα τώρα, και κατατάσσοντας σε όρους κεφαλαιοποίησης, η Infoquest (ΚΟΥΕΣ) αφορά στη μεγαλύτερη (632 εκατ.) χάρη στο εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών του ομίλου (ακίνητα, logistics κ.α.) Η ετήσια απόδοση της μετοχής στο ταμπλό άγγιξε το +100% (+129% από 2/1/20), ενώ μεγέθυνε τον κύκλο εργασιών της κατά 47% σε ετήσια βάση. Η πορεία της μετοχής είναι εξαιρετικά συμπαγής, παρά τη συγκριτικά χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με άλλες.
Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Epsilon (ΕΠΣΙΛ) με 257 εκατ., η οποία αφενός υπερνίκησε σε όρους απόδοσης της μετοχής, όπως προηνεφέρθη, αφετέρου νίκησε και σε αύξηση τζίρου και σε EBITDA, με +110% και +239% αντίστοιχα. Η εντυπωσιακή ανοδική τάση της δεν μετράται μόνο σε ποσοτικούς όρους, που από μόνη της είναι ένα κεφάλαιο (πριν 5 χρόνια είχε 40 λεπτά..), αλλά και σε ποιοτικούς όρους , καθώς αφορά σε ίσως την καλύτερη επέλαση στην ιστορία των ελληνικών και όχι μόνο μετοχών.
Μεγάλη υπεραξία πήρε και η Entersoft (ΕΝΤΕΡ) στο ταμπλό, αγγίζοντας πλέον τα 160 εκατ. κεφαλαιοποίηση. Να σημειωθεί ότι η μετοχή άρχισε την ..καριέρα της στην περιοχή των 30 λεπτών (στην Εναλλακτική Αγορά), και μόνο φέτος επιτυγχάνει +57% αύξηση κύκλου εργασιών, κάτι που μεταφράστηκε στο ταμπλό σε ετήσια απόδοση +205%.
Οι Profile (ΠΡΟΦ), Performance (ΠΕΡΦ) και Space (ΣΠΕΙΣ) μοιράζονται την τέταρτη θέση σε κεφ/ση, με 70, 64 και 60 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η πρώτη είναι η ουραγός σε μετοχική απόδοση, με την ..πτωχή συγκομιδή των +53% ετήσια και +73% από 02 Ιαν 20. Αντίστοιχα χαμηλή ήταν και η μεγέθυνση των εσόδων της +17%, ενώ και πολύ χαμηλή τέτοια εμφάνισε και η Space (+10%), η οποία αφορά ίσως την πιο υποτιμημένη μετοχή όλων, ακόμα και μετά το ετήσιο +123%, εξαιτίας των ενεργειών της διοίκησής της.
Οι δύο μικρές ΒΥΤΕ (49 εκατ.) και Ίλυδα (11 εκατ.) υπολείπονται μονάχα σε μέγεθος, αφενός διότι επέτυχαν στο ταμπλό ετήσια απόδοση +185% και +171% αντίστοιχα, αφετέρου διότι παρουσίασαν αύξηση εσόδων +31% και +13% αντίστοιχα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.