Οι αντίθετες απόψεις για την πορεία των μετοχών
Shutterstock
Shutterstock

Οι αντίθετες απόψεις για την πορεία των μετοχών

Δύο από τους πιο προβεβλημένους strategists των ΗΠΑ έχουν αντίθετες απόψεις για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, για το αν το φετινό ράλι των μετοχών μπορεί να συνεχιστεί στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, όπου τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον strategist Michael Wilson της Morgan Stanley, που παραμένει μια σταθερή «αρκούδα» φέτος, η συσχέτιση πραγματικών επιτοκίων και χρηματιστηριακών αποδόσεων έχει πέσει «βαθύτερα» σε αρνητική περιοχή, σημάδι ότι για άλλη μια φορά τα επιτόκια θα κρίνουν την απόδοση των μετοχών.

Στην Bank of America, ωστόσο, η άποψη είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να τα πάει καλά ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

«Από τα μέσα Ιουλίου οι μετοχές έδειξαν μια ξεκάθαρη αλλαγή συμπεριφοράς» επισημαίνει ο Wilson της Morgan Stanley σε έκθεση του οίκου, προσθέτοντας ότι η πτώση των αμερικανικών μετοχών μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed δείχνει ότι οι επενδυτές άρχισαν να αντιδρούν στο αφήγημα «υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα», όσον αφορά στα επιτόκια.

Ο Wilson προέβλεψε σωστά την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς το 2022, αλλά όχι τη φετινή της κούρσα. Η αδυναμία των αμερικανικών μετοχών από το καλοκαίρι έρχεται τώρα να τον δικαιώσει. Ο δείκτης S&P 500 έχασε έδαφος για δύο συνεχείς μήνες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας ένα μέρος της διψήφιας ανόδου του φέτος.

Αντίθετα, η strategist της BofA Savita Subramanian βλέπει λόγους για να είναι οι επενδυτές «ταύροι» ακόμη και αν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό. Όπως επισημαίνει, ο δείκτης S&P 500 είχε απόδοση 15% ετησίως την περίοδο 1985 - 2005 κατά την οποία τα πραγματικά επιτόκια ήταν στο 3,5%. 

Οι strategist της BofA ήταν από τους πρώτους που γύρισαν θετικοί για τις αμερικανικές μετοχές φέτος αφού τους ξέφυγε το ράλι στο πρώτο εξάμηνο. Αύξησαν το στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του 2023 δύο φορές από τον Μάιο και προέβλεψαν σωστά την περυσινή πτώση.

Η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε τη διόρθωσή της καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν υψηλότερα, πλήττοντας την όρεξη για μετοχές. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος φετινός μήνας για τη Wall Street μετά από κύμα πωλήσεων που προκάλεσαν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Παρόλο που η αναταραχή μπορεί να δικαίωσε τις «αρκούδες» μετά την αποτυχία των προβλέψεών τους στο πρώτο εξάμηνο, οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι πρόσφατες απώλειες είναι απλά μια εποχιακή «κοιλιά» της αγοράς και ότι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου σύντομα θα οδηγήσουν σε ράλι προς το τέλος της χρονιάς. Άρα, ευκαιρία για αγορές.

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, το ξεπούλημα των μετοχών έχει οδηγήσει σε ιστορικά φτηνές αποτιμήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας σε μια περίοδο που οι προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Το απαισιόδοξο κλίμα στην αγορά αποτελεί έναν άλλο λόγο για αγορές μετοχών, σύμφωνα με την BofA. O δείκτης κλίματος που παρακολουθεί την κατανομή των επενδύσεων που συνιστούν οι χρηματιστηριακοί οίκοι βρέθηκε τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα που ιστορικά έχουν προηγηθεί ανοδικού ξεσπάσματος στο 95% των περιπτώσεων.

«Η Wall Street είναι απαισιόδοξη, χωρίς πεποίθηση και βαλτωμένη. Αγοράστε μετοχές και πουλήστε ομόλογα,» λέει η BofA.