Η άνοδος της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις βιομηχανικές μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε πιο δύσκολο τον εντοπισμό των φθηνών μετοχών. Πλέον η Αγορά από το στάδιο του εξορθολογισμού των συμπιεσμένων αξιών διαπραγματεύεται σε αποτιμήσεις που περιέχουν προσδοκίες και επομένως έχει γίνει πιο ευαίσθητη στα θεμελιώδη μεγέθη. Αυτό σημαίνει ότι η κερδοφορία έχει αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο στον χαρακτηρισμό μιας μετοχής ως «φθηνής» και η εστίαση πλέον έχει φύγει από τα ιστορικά δεδομένα του 2021 που το μόνο που απομένει να προεξοφληθεί είναι η ανακοίνωση του μερίσματος.
Τα νούμερα πάνω στα οποία κάθονται οι εκτιμήσεις του 2022 περιέχουν πάντως αρκετή δόση ρίσκου και αυτό δεν αφορά μόνο τις ελληνικές μετοχές. Η χρονιά ξεκίνησε με έντονη μεταβλητότητα στο κόστος πωληθέντων, τις πρώτες ύλες και την ενέργεια μειώνοντας την προβλεπτική ικανότητα των μοντέλων αποτίμησης. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα έχει κάποιο αντίκτυπο στο β’ εξάμηνο στο κόστος χρηματοδότησης ενώ στο τεχνικό κομμάτι των αποτιμήσεων θα επηρεάσει το προεξοφλητικό συντελεστή της κερδοφορίας.
Επομένως, η επιλογή ενός πολλαπλασιαστή κερδοφορίας που είναι ήδη χαμηλός περιορίζει τον κίνδυνο μιας μεγάλης αστοχίας στην εκτίμηση των κερδών της χρήσης. Τα μεγάλα “PE” μπορεί να υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας είναι όμως τα πρώτα που «τιμωρούνται» όταν οι αγορές μπαίνουν σε φάση ενδοσκόπησης λόγω αλλαγής των δεδομένων ή της παρουσίας νέων αρνητικών καταλυτών.
Στις 10 πιο «φθηνές» εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης συναντάμε τα δύο διυλιστήρια, τη ΔΕΗ και τον Τιτάνα, εταιρίες δηλαδή με ισχυρό ενεργειακό αποτύπωμα και εξαρτώμενες από πολλές μεταβλητές που δημιουργούν περιθώρια αποκλίσεων από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε δεύτερο χρόνο οι εταιρίες αυτές «τιμωρούνται» για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο δημοφιλής ή συμβατές σε χαρτοφυλάκια με αυξημένο βαθμό ευαισθησίας στα πρότυπα του ESG.
Λιγότερο εξαρτημένες ή ασφαλισμένες από το πλήθος των ενεργειακών παραμέτρων είναι οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Μυτιληναίος και οι τρεις με αυξημένο ρυθμιστικό ρίσκο ή ρίσκο εκτέλεσης επενδυτικού πλάνου αλλά με συνεπή παράδοση σε μερίσματα όπως και η Jumbo η οποία βρίσκεται χαμηλά λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως. Τέλος, η παρουσία στη λίστα των Cenergy και EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αποδίδεται στις διακυμάνσεις που παρουσιάζει το κόστος των βασικών πρώτων υλών που οι δυο εταιρίες χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους.
Πέρα από τους δείκτες των καθαρών κερδών θα μπορούσε να γίνει συνδυασμός με την επιχειρηματική αξία της εταιρίας. Δείκτες κάτω από 8 παραδοσιακά συνιστούν ενδιαφέρουσες τιμές τοποθετήσεων ενώ η διαπραγμάτευση κάτω από την αξία των ιδίων κεφαλαίων έχει επίσης ενδιαφέρον όταν αφορά ισολογισμούς με μεγάλες παγιοποιήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ικανοποιούν τα δύο κριτήρια ενώ JUMBO, Τιτάν και ΟΛΠ έχουν πλεονέκτημα με βάση τον χαμηλό δείκτη της Επιχειρηματικής αξίας προς τα λειτουργικά τους κέρδη.
Οι 10 φθηνότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με βάση το ΡΕ του 2022