Οι επενδυτές γνώριζαν ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μπορεί να έφερνε μεταβλητότητα στις αγορές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, λίγοι όμως περίμεναν αυτό που συνέβη.
Με μια πρώτη ματιά ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης φαίνεται σχεδόν στα επίπεδα που ήταν στο ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, απέχει από τα υψηλά όπου σκαρφάλωσε στην περίοδο της πανδημίας.
Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει το σκέλος του τι έχει συμβεί το πρώτο τρίμηνο.
Ο χρυσός, το απόλυτο καταφύγιο σε θυελλώδεις καιρούς στις αγορές, είχε το καλύτερο τρίμηνο από το 1986 λόγω των εμπορικών τριβών που προκάλεσε η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ το δολάριο φλερτάρει με το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Στη Wall Street οι «υπέροχες 7» μετοχές του Big Tech, οι παχιές αγελάδες των χαρτοφυλακίων τα τελευταία χρόνια, έχασαν σχεδόν $2 τρισ. κεφαλαιοποίησης, τρώγοντας σκόνη από τον κινεζικό ανταγωνισμό και τις ευρωπαϊκές εταιρείες του αμυντικού κλάδου.
Το λεγόμενο Trump trade αναποδογύρισε.
Ενώ τον Ιανουάριο το κύριο ρίσκο ήταν μήπως η πολιτική «πρὠτα η Αμερική» του Τραμπ αναζωπύρωνε τον πληθωρισμό, εμποδίζοντας τις μειώσεις επιτοκίων, σήμερα ο κύριος κίνδυνος είναι η πιθανότητα ύφεσης.
Το ρίσκο αυτό έχει φέρει στροφή 180 μοιρών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων των $140 τρισ. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αναφοράς κλείνουν το πρώτο τρίμηνο με μια αξιοπρεπή επίδοση 2,7%. Η απόδοση τους έχει πέσει πάνω από 20 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή η ιστορική απόφαση του Βερολίνου να απαλλαχθεί από το χειρόφρενο χρέους και να επιτρέψει μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα οδήγησε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων 40 μονάδες βάσης υψηλότερα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβολή αποδόσεων από το 2023 και η πρώτη φορά που κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτές των αμερικανικών ομολόγων από το 2021.
Στην Ιαπωνία η απόδοση των 10ετων ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Σχεδόν στο 1,6%, η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία κίνηση από το 2003.
Η βουτιά του δολαρίου κατά 4% έδωσε την ευκαιρία στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών να λάμψουν. Η επαναπροσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βοήθησε το ρούβλι να ανακάμψει κατά 35%, παρόλο που παραμένει σε καθεστώς κυρώσεων.
Το ζλότυ Πολωνίας και η κορώνα Τσεχίας που θα έχουν όφελος από ενδεχόμενο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία ξεχωρίζουν με άνοδο 5%.
Στον πάτο της κατάταξης είναι η τουρκική λίρα και η ρουπία Ινδονησίας. Η λίρα έχει κάνει βουτιά 7% μετά τη σύλληψη του κύριου αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν, του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η μεταβλητότητα δεν άφησε ανεπηρέαστο και το bitcoin που εκτοξεύτηκε 20% μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές για να βυθιστεί 30%, όταν το σχέδιό του για αποθεματικό κρυπτονομισμάτων απέτυχε να εντυπωσιάσει.
Και αν αυτά δεν ήταν αρκετά, αρκεί μια ματιά στη μετοχή της Tesla και σύγκριση με την κινεζική ανταγωνίστρια ΒΥD από την ορκωμοσία του Τραμπ και μετά.
Ο χρυσός απογειώθηκε 17% και ο χαλκός αψήφησε τις ανησυχίες για την οικονομία κερδίζοντας 11%. Οι δε λάτρεις του καφέ είδαν την τιμή της ποικιλίας arabica να ανεβαίνει 18%.
Με τις αγορές να αναμένουν τα λεπτομερή σχέδια δασμών του Τραμπ την Τετάρτη, την ημέρα Απελευθέρωσης όπως την αποκαλεί, το ερώτημα είναι τι θα φέρει το δεύτερο τρίμηνο του 2025.