Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Λευκός Οίκος, σε μια συντονισμένη πρωτοβουλία η οποία χαρακτηρίστηκε ως άνευ προηγουμένου από αμερικανό αξιωματούχο.
Ειδικότερα η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, οι ΗΠΑ, θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά στα μέσα με τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Αυξάνοντας την προσφορά, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες ελπίζουν να οδηγήσουν μηχανικά σε μείωση των τιμών.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε οι τιμές του αργού δέχθηκαν πιέσεις στο άκουσμα της είδησης, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου του αμερικανικού αργού να υποχωρεί κατά 0,56% στα 76,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό Brent κινείται επίσης σε αρνητικό έδαφος αλλά με μικρές απώλειες 0,1% για το δικό του συμβόλαιο Ιανουαρίου που διαπραγματεύεται στα 79,61 δολάρια.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αποδέσμευση των αποθεμάτων θα πάρει μορφή δανείου και πώλησης, ενώ γίνεται σε συντονισμό με άλλες χώρες που βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών αργού, ειδικότερα την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή ακόμη τη Βρετανία.
Η Ινδία στο μεταξύ με κυβερνητική δήλωση, ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει στις αγορές 5 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά της αποθέματα, χωρίς να δώσει ωστόσο λεπτομέρειες για το πώς θα διατεθούν οι ποσότητες αυτές και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Η Ινδία, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου διεθνώς, ανησυχεί για την άνοδο των τιμών του αργού και θα ήθελε ο OPEC+ να επιταχύνει το ρυθμό εξόρυξης και διάθεσης αργού.
Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters χωρίς να τον κατονομάζει, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συντονισμένη ενέργεια.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα βενζίνης, δημιουργεί σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Οι προσπάθειές του να ασκήσει πιέσεις στις χώρες παραγωγής πετρελαίου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, για να αυξήσουν την προσφορά τους δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει.