Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για στροφή προς χαμηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και οι χρηματιστηριακές αγορές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις τους.
Το κοινό σήμα που εκπέμπουν οι νομισματικές αρχές είναι ότι ο πιο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιξης εδώ και δεκαετίες έφτασε στο τέλος του.
Την εβδομάδα που πέρασε οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία άφησαν τα παρεμβατικά τους επιτόκια αμετάβλητα με τη Fed να βλέπει χαμηλότερο κόστος χρήματος στον ορίζοντα.
Στις χρηματαγορές οι traders εκτιμούν ότι η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσουν τη νομισματική χαλάρωση γύρω στα μέσα της χρονιάς και ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί επιτέλους να αυξήσει τα δικά της επιτόκια.
Ο αγώνας για υψηλότερο κόστος χρήματος φαίνεται να ολοκληρώθηκε.
- ΗΠΑ +525 μονάδες βάσης
- Νέα Ζηλανδία +525
- Ηνωμένο Βασίλειο +515
- Καναδάς +475
- Ευρωζώνη +450
- Νορβηγία +450
- Αυστραλία +425
- Σουηδία +400
- Ελβετία +250
- Ιαπωνία 0
ΗΠΑ
Την Τετάρτη η Fed κράτησε τα παρεμβατικά επιτόκια στο δολάριο σταθερά στο 5,25%-5,5% με τον επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει ότι κορυφώθηκαν και ότι θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Ο Πάουελ απέφυγε να κηρύξει τη νίκη στη διετή μάχη κατά του πληθωρισμού, μετριάζοντας τις ελπίδες των επενδυτών για μια πρώτη μείωση στις 19-20 Μαρτίου. Οι αγορές προσδοκούν πλέον την πρώτη κίνηση τον Μάιο και τιμολογούν συνολική μείωση 144 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2024.
Ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ στις 25 Ιανουαρίου, αλλά ο λιγότερο επιθετικός τόνος της όσον αφορά στον πληθωρισμό ήταν σήμα στις αγορές ότι αρχίζει να σκέφτεται τη χαλάρωση της νομισματιοκής της πολιτικής.
Οι χρηματαγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια και τιμολογούν περίπου 90% πιθανότητα μιας μείωσης 25 μονάδων βάσης τον Απρίλιο και συνολικά 140 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Eλβετία
Η δύναμη του ελβετικού φράγκου το οποίο έχει ενισχυθεί 5% έναντι του ευρώ από τις αρχές του 2023 έχει εξουδετερώσει μερικώς τις πληθωριστικές πιέσεις σε μια οικονομία που μπορεί να οδεύει προς χαμηλότερα επιτόκια σχετικά νωρίς.
Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για τον έβδομο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο και ο διοικητής της Thomas Jordan έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από το τρέχον επίπεδο του 1,75%.
Βρετανία
Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών την Πέμπτη, αλλά φάνηκε πιο διαλλακτική όσον αφορά στον χρονισμό των μειώσεων. Το γεγονός ότι δύο μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ μιας νέας αύξησης επιτοκίων συγκράτησε τις προσδοκίες της αγοράς για χαλάρωση. Οι αγορές δίνουν περίπου 50% πιθανότητα μιας μείωσης 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, χαμηλότερη από 64% πριν από την απόφαση της Πέμπτης.
Καναδάς
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά κράτησε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 5% στη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου για τέταρτη συνεχή φορά. Επεσήμανε ότι παρόλο που ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να την ανησυχεί, η προσοχή της στρέφεται στο πότε θα είναι σωστό να μειώσει το κόστος δανεισμού αντί να το αυξήσει πάλι. Οι αγορές τιμολογούν μιά μείωση 25 μονάδων βάσης μέχρι τον Ιούνιο.
Ιαπωνία
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της στις 24 Ιανουαρίου, αλλά προϊδέασε ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για σταδιακό τερματισμό της που σημαίνει ότι μπορεί σύντομα να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κάνει την κίνηση μέχρι τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία έπεσε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, αλλά παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2%.