Το βιβλίο των δασμών πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα έχει πολλά κεφάλαια. Kάποια από αυτά θα ξαναγραφτούν αρκετές φορές, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρνει στο τραπέζι τους εμπορικούς του εταίρους προς διαπραγμάτευση, ενώ κάποια άλλα θα αλλάξουν το εμπορικό τοπίο για αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι χώρες που αρχίζουν να προωθούν με ιδιαίτερη επιμέλεια τις εμπορικές τους σχέσεις εκτός ΗΠΑ.
Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο των δασμών ξεκίνησε κατά την προχθεσινή μετακίνηση του Αμερικανού προέδρου στη Νέα Ορλεάνη για τον τελικό του αμερικανικού ποδοσφαίρου, το περίφημο Super Bowl. Ο Αμερικανός πρόεδρος θεώρησε κατάλληλο το περιβάλλον για την ανακοίνωση επικείμενων δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, επιπλέον των υφιστάμενων επιβαρύνσεων στα μέταλλα.
Μάλιστα, οι δασμοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα ισχύουν σε κάθε χώρα που εξάγει τα συγκεκριμένα μέταλλα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και του Μεξικό.
Οι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία αναμένονται και οι ανταποδοτικοί δασμοί ευρύτερης κλίμακας προς όλες τις χώρες που επιβάλλουν τέλη στις αμερικανικές εξαγωγές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δε ξεκαθάρισε για αυτήν την κατηγορία των δασμών, πως θα τεθούν σε ισχύ σχεδόν αμέσως με την ανακοίνωσή τους.
Οι αντιδράσεις της αγοράς
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι αμερικανικές εταιρείες του κλάδου όπως οι U.S. Steel, Cleveland-Cliffs, Nucor, αλλά και ο κολοσσός του αλουμινίου, Alcoa, σημείωσαν ισχυρή άνοδο.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πίσω από την ισχυρή άνοδο της U.S.Steel κρύβονται και οι δηλώσεις του Τραμπ ότι θα μπλοκάρει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel, και ότι θα εργαστεί για να επιτρέψει μια μεγάλη επένδυση στην εταιρεία, αν και όχι σε πλειοψηφικό μερίδιο, από τον ιαπωνικό της ανταγωνιστή. Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι :«Οι δασμοί θα κάνουν την US Steel πολύ επιτυχημένη. Και πιστεύω ότι έχει καλή διοίκηση».
Άνοδο σημείωσε και το δολάριο, αλλά ίσως ο πιο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο χρυσός, καθώς έδωσε νέα ιστορικά υψηλά, προεξοφλώντας νέες πληθωριστικές επιβαρύνσεις στα επίπεδα των τιμών, καθώς οι δασμοί στον χάλυβα θα επηρεάσουν αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, όπως τους παραγωγούς πετρελαίου και τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, στην αυτοκινητοβιομηχανία κ.α, με τις περισσότερες εταιρείες να αναμένεται να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές.
Βλέπετε, ενώ οι δασμοί στις εισαγωγές μετάλλων υποστηρίζονται από τις περισσότερες σημαντικές εργατικές ενώσεις στις ΗΠΑ και από τους περισσότερους εγχώριους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου, εντούτοις νομοτελειακά θα αυξήσουν το κόστος εισροών για μια ευρεία γκάμα αμερικανικών βιομηχανιών, δεδομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ για αυτά τα μέταλλα.
Σημειωτέον ότι το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 82,1 δισ. δολάρια σε χάλυβα και σίδηρο και 27,4 δισ. δολάρια σε αλουμίνιο, ενώ εξήγαγαν 43,3 δισ. δολάρια σε χάλυβα και σίδηρο και 14,3 δισ. δολάρια σε αλουμίνιο.
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, οι μεγαλύτεροι χαμένοι από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα είναι οι Αμερικανοί καταναλωτές.
Όσον αφορά τώρα τις εκπροσώπους του κλάδου στις χώρες που εξάγουν χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ – Καναδάς, Μεξικό, Βραζιλία, Γερμανία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ταιβάν, Ιαπωνία και Βιετνάμ - υπήρξαν μικρές σχετικά πιέσεις.
Αν και αυτό φαίνεται παράδοξο, εντούτοις έχει μια λογική, δεδομένου ότι και κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλτ Τραμπ στοχοποίησε τη βιομηχανία μετάλλων επιβάλλοντας δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αλλά εν συνέχεια χορήγησε εξαιρέσεις σε αρκετούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και του Μεξικού.
Οι επενδυτές λοιπόν όσον αφορά τις εταιρείες που εξάγουν χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ, παραμένουν στην ουσία εν αναμονή.
Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος, με το καναδικό δολάριο και το ευρώ να σημειώνουν πτώση έναντι του δολαρίου πέριξ του 0,2% και το γιεν πτώση της τάξης του 0,44%.
Μικρή η έκθεση των ελληνικών εταιρειών – Ασπίδα οι γραμμές παραγωγής στις ΗΠΑ
Οι εταιρείες του ομίλου Viohalco, Elvalhalcor και Cenergy Holdings παράγουν κι εξάγουν προϊόντα αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα και χάλυβα σε 98 χώρες, με τις εξαγωγές στις ΗΠΑ να αποτελούν ένα μόνο μέρος των παγκόσμιων εξαγωγών τους.
Επιπλέον, η Cenergy κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, με την επένδυση να χρηματοδοτείται από το πακέτο στήριξης IRA, ενώ την ίδια στιγμή είναι σύμφωνη με τις ανακοινώσεις Τραμπ περί εξαιρέσεων από την επιβολή δασμών. Βλέπετε, όσες εταιρείες διαθέτουν γραμμές παραγωγής στις ΗΠΑ, θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση.
Το ίδιο ισχύει και για την Τιτάν, με τη θυγατρική της Titan America να διαπραγματεύεται πλέον στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ είναι πολύ πιθανόν το τσιμέντο να εξαιρεθεί των δασμών, όπως είχε γίνει και κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ, δεδομένου ότι στην αμερικάνικη αγορά υπάρχουν ελλείψεις.
Όσον αφορά τη Μetlen, να υπενθυμίσουμε ότι οι εξαγωγές αλουμινίου της εταιρείας δεν κατευθύνονται στις ΗΠΑ.
Οι αντιδράσεις της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την απάντηση της στους ανταποδοτικούς δασμούς που αναμένεται να ανακοινωθούν έως την Τετάρτη, όσο και στους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, όπως ακριβώς απάντησε η ΕΕ στον Ντόναλτ Τραμπ το 2018, έτσι θα απαντήσει και τώρα.
Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο Εμμανουέλ Μακρόν, προτρέποντας σε συνέντευξη του στο CNN τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να ανταποδώσουν τους αναμενόμενους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δασμοί του Ντόναλτ Τραμπ προς την Ευρώπη θα είναι και μια εκ των συζητήσεων στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ξεκίνησε χθες Δευτέρα, στο Στρασβούργο.
Αν και η ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμα κάποια επίσημη ειδοποίηση από τις ΗΠΑ για νέες εισφορές, εντούτοις απάντησε στις δηλώσεις του Τραμπ για νέους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο ως εξής:«Θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, εργαζομένων και καταναλωτών από αδικαιολόγητα μέτρα».
Πιο διπλωματική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντο, ο οποίος τόνισε ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλες τριβές στην παγκόσμια οικονομία.
«Σήμερα ξυπνήσαμε με το θέμα του χάλυβα και του αλουμινίου...Εκτός από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, νομίζω ότι η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δημιουργεί προφανώς μια κατάσταση τεράστιας αβεβαιότητας...Η εφαρμογή των δασμών θα δημιουργήσει ένα σοκ προσφοράς που θεμελιωδώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική επέκταση. Οι συνέπειες δε για τον πληθωρισμό είναι πολύ λιγότερο σαφείς, λόγω του πλήγματος στην παραγωγή... Ένας εμπορικός πόλεμος οδηγεί αμέσως σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στον κόσμο και καταλήγει να είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν».
Ο Λουίς ντε Γκίντο κατέληξε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, γι’αυτό και η Ευρώπη πρέπει να διαπραγματευτεί.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Μαίρη Βένετη