Τώρα που προχώρησε η χρονιά και η ενεργειακή κρίση μπήκε σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό στις τιμές των μετοχών είναι χρήσιμο να δούμε πώς άλλαξε η συμπεριφορά των τίτλων που συμμετέχουν στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τις 23 Φεβρουαρίου έως τώρα οι κινήσεις στο ταμπλό έχουν αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον, χωρίς όμως η μεταβλητότητα να ακουμπάει τους πάντες. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη φύση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, αλλά και με τα χαρτοφυλάκια που συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές συναλλαγές.
Ο καλύτερος δείκτης για τη μέτρηση της ευαισθησίας της συμπεριφοράς των μετοχών είναι ο δείκτης Beta. Η τακτική επίσκεψη στο δείκτη μας δίνει διαχρονικά καλές ενδείξεις για τον βαθμό ευαισθησίας των πιο εμπορεύσιμών μετοχών στο ΧΑ. Αν και η αγορά είχε κάθε λόγο να αποκτήσει πιο νευρική συμπεριφορά σε αυτό το χρονικό διάστημα διαπιστώνεται ότι οι δεικτοβαρείς μετοχές κινήθηκαν πιο συντηρητικά, είτε μειώνοντας τους δείκτες που είχαν πριν τη Ρωσική κρίση, είτε πέφτοντας κάτω από τη μονάδα που είναι και το όριο για να χαρακτηριστεί μια μετοχή αμυντική σε πτωτικές αγορές.
Όπως και στο παρελθόν οι πιο επιθετικές μετοχές του ΧΑ είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα με συντελεστή 1,644 έχει την επιθετική εικόνα μετοχής από τον FTSE-25. Το οποίο σημαίνει ότι αν ο Γενικός Δείκτης κερδίσει 1% η μετοχή της Εθνικής θα κλείσει με άνοδο τουλάχιστον 1,64%. Ακολουθεί η Alpha Bank (1,62) και η Eurobank (1,60), ενώ λίγο χαμηλότερα βρίσκουμε την Τράπεζα Πειραιώς (1,59). Πρακτικά «το σφίξιμο» των συντελεστών Beta των τραπεζών δείχνει ότι οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη πλέον διαχέονται με ανάλογο τρόπο σε όλο το συστημικό γκρουπ με μικρές διαφοροποιήσεις.
Υψηλούς δείκτες Beta βρίσκουμε στη Βιοχάλκο και στη Cenergy, μετοχές με μικρή σχετικά ελεύθερη διασπορά, αλλά σε αυξημένη εγρήγορση καθώς διαχρονικά χτίζουν πιο επιθετική συμπροφορά. ΔΕΗ και Μυτιληναίος ακολουθούν αντικατοπτρίζοντας την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στον ενεργειακό κλάδο, ενώ Lamda και Coca Cola μετά από αρκετό καρό έχουν αποκτήσει καλύτερο πάτημα στις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη μετά και την αύξηση της ελεύθερης διασποράς τους. Η Αεροπορία Αιγαίου είναι πλέον ό,τι πιο κοντά στη μονάδα, και μπορεί να θεωρηθεί ως η μετοχή που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κίνηση της αγοράς.
Στον αντίποδα συναντάμε εταιρίες που αντιστάθηκαν ανοδικά στην πτώση που ακολούθησε μετά τις 23 Φεβρουαρίου: Τα καλά αποτελέσματα και τα μερίσματα των ΟΤΕ (0,685) ΟΠΑΠ (0,718), Motor Oil (0,803) δημιούργησαν ανάχωμα στην πτώση, γεγονός που μεταφράστηκε σε άνοδο στη συμπεριφορά των μετοχών. Το ίδιο συνέβη και σε μετοχές που συμμετείχαν σε Δημόσιες Προτάσεις γεγονός που τις απέκοψε από τη γενικότερη πορεία της αγοράς.
Συμπερασματικά η εικόνα των δεικτοβαρών μετοχών με βάση τον δείκτη Beta έδειξε μια πιο συντηρητική στάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Εκτός από τις επιδόσεις των εταιριών η ωριμότερη κίνηση των περισσότερων μετοχών πιθανότατα να εκφράζει και αλλαγή στο προφίλ των συμμετεχόντων στις καθημερινές συναλλαγές τους στο ΧΑ.
Πως εξελίσσονται τα Beta των μετοχών του FTSE-25 (παρατηρήσεις ενός έτους)
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή