Η φετινή χρονιά για όσους επενδύουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σαφώς πιο δύσκολη από την περυσινή. Εύκολο χρήμα δεν υπάρχει –όπως έγινε πέρυσι με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών- και η παραγωγή υπεραξίων σε μια πτωτική αγορά θέλει εκτός από πολύ μελέτη και λίγη τύχη. Ωστόσο ένα μέρος του ταμπλό έχει ξεχωρίσει και παρά το γεγονός ότι η Αγορά κατέγραψε νέα χαμηλά έτους, η απόδοση αυτών των εταιριών ανθίσταται από το να γράψει νέα χαμηλότερη τιμή.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν οδηγήσει σε αυτή τη διαφοροποίηση: Οι επιχειρηματικές συμφωνίες και οι αναμενόμενες επιδόσεις στη φετινή κερδοφορία. Στην πρώτη εικοσάδα των εταιριών με την υψηλότερη επίδοση στη σύγκριση των χαμηλών του Ιουλίου με τα χαμηλά του Μαρτίου (788 μονάδες) συναντάμε επτά εταιρίες που εμπλέκονται ή δύναται να εμπλακούν σε επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους ή την πώληση κάποιου σημαντικού παγίου τους. Το γεγονός ότι σε κάποιες από αυτές τρέχουν Δημόσιες Προτάσεις (π.χ. Ελλάκτωρ) έχει λειτουργήσει ως μαξιλαράκι στην υποχώρηση της τιμής των μετοχών τους. Βέβαια μετά τη λήξη των Δημοσίων Προτάσεων και αν οι εταιρίες παραμείνουν εισηγμένες το τι θα ακολουθήσει είναι ένα ερώτημα. Δεν παύει ωστόσο να κλειδώνει μια τιμή για το διάστημα που τρέχει η Δημόσια Πρόταση και η περίοδος αποδοχής.
Πέρα από τις επιχειρηματικές συμφωνίες ο πίνακας περιέχει εταιρίες που υποστηρίζονται από καλά μερίσματα. Motor Oil, ΟΠΑΠ και Coca Cola βρίσκονται υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου λόγω των αυξημένων φετινών μερισμάτων ενώ για τον ίδιο λόγω μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία οι Phoenix Mezz και Γενική Εμπορίου.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι τρεις συστημικές τράπεζες και η ΔΕΗ, όλες σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και σε σχέση με τις πρόσφατες ή τις λιγότερο πρόσφατες Αυξήσεις του μετοχικού Κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται οριακά υψηλότερα (+2,5%) από τα επίπεδα των προηγούμενων χαμηλών έχοντας ενδεχομένως και την καλύτερη σχέση κόκκινων δανείων με δείκτες φερεγγυότητας.
Το συμπέρασμα του πίνακα είναι ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες και τα μερίσματα μπορούν να υποστηρίξουν επενδυτικές επιλογές σε συγκυρίες που το φθηνό όχι μόνο δε συγκινεί αλλά κινδυνεύει να γίνει φθηνότερο. Μπορεί να μην υπόσχονται τρελές συγκινήσεις και ίλιγγο αποδόσεων ωστόσο η διαφύλαξη του κεφαλαίου ως προτεραιότητα θα έχει επιτευχθεί. Η τουλάχιστον θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την υπόλοιπη αγορά.
Οι 20 πρώτες σε απόδοση εταιρίες μεταξύ 5 Ιουλίου και 8 Μαρτίου
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή