Παραμένει ευάλωτο στις αναταράξεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει στον δρόμο της διόρθωσης με τους πωλητές να «χτυπούν» ιδιαίτερα και τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων.
Η αγορά ακολουθεί την γενικευμένη κατήφεια που συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας καθώς και των πολιτικών αναταράξεων σε Ιταλία, Χονγκ Κονγκ και Αργεντινή.
Στην Ιταλία, η ιταλική Γερουσία πρόκειται να αποφασίσει σήμερα την ημερομηνία της διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης και σε πρόωρες εκλογές.
O Γενικός Δείκτης κινείται στις 815,71 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,86% με υψηλό στις 825,91 και χαμηλό στις 811,21 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 40,77 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια.
Ο Large Cap υποχωρεί 1,94% στις 2.006,92 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,47% στις 1.259 μονάδες.
Οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες είναι στο κόκκινο, με εξαίρεση τον κλάδο των πρώτων υλών και των τηλεπικοινωνιών.
Στις τράπεζες, ο δείκτης υποχωρεί 3,34%, με την Alpha Bank να χάνει -3,03%, την Αττικής -2,04%, την Εθνική -3,17%, την Eurobank -3,68%, και την Πειραιώς -6,32%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ με 3,5%, της Ελλάκτωρ 2,82%, της ΔΕΗ 2,18% κτλ.
Συνολικά, ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, 86 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.
Στα μακροοικονομικά νέα, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα δείχνουν πως για δεύτερο συνεχή μήνα η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση αποπληθωρισμού, καθώς παρέμεινε σε οριακά θετικά επίπεδα τον Ιούλιο, στο 0,4%, από 0,2% τον Ιούνιο, ενώ διαμορφώθηκε σε 0,7% κατά μέσο όρο για το πρώτο επτάμηνο του έτους. Σε αυτή την κατάσταση είχε να βρεθεί η αγορά από το 2016, αλλά η αλήθεια είναι ότι η όποια άνοδος των τιμών όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σαφώς επιβραδυνόμενη.
Στο επιχειρηματικό τοπίο, οι εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας, είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σημείο στο οποίο «σκάλωσε» το σχέδιο διάσωσης της Creta Farms, και το οποίο είχε μπει στα σκαριά αρκετές ημέρες νωρίτερα με την έναρξη εφαρμογής του MOU που υπεγράφη μεταξύ εταιρείας και τραπεζών με πρωτοβουλία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.
Τα χρέη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας σε συνδυασμό με την άρνηση των αδελφών Δομαζάκη να συναινέσουν στην απαίτηση των πιστωτριών τραπεζών για την περαιτέρω ενεχυρίαση των μετοχών τους, ώστε να συμβάλουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά και να εξασφαλίσουν την ρευστότητα που ζητείται για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.