Ξεκινήσαμε τη χρονιά με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, και τους «εκβιασμούς» του προς τα υπόλοιπα κράτη εταίρους, σε πρώτη φάση, για την επιβολή δασμών. Μια πρώτη γεύση πήραμε στο ξεκίνημα της εβδομάδας, όπου σε μια ημέρα, είχαμε δύο διαφορετικές εικόνες.
Το πρωί ο πανικός για τους δασμούς και το απόγευμα η ηρεμία ότι ο πρόεδρος απλά «εκβιάζει» για να πετύχει τους στόχους του ως καλός επιχειρηματίας που παίζει το «chicken game»! Βέβαια, αυτό προϋποθέτει τεράστια αδυναμία των συνομιλητών του, που αυτό δε θα συμβεί με την Κίνα. Το ερώτημα για το τι θα πράξει η Ε.Ε. αδυνατώ να το απαντήσω, καθώς εδώ υπάρχει σοβαρή έλλειψη ηγεσίας. Εάν η Ε.Ε. χαρακτηριστεί ξέφραγο αμπέλι, τότε οι επιλογές δεν είναι πολλές, καθώς θα υποκύψει στις πιέσεις και θα εισάγει και ακριβό αέριο και θα κάνει ότι θέλει ο Τραμπ.
Ωστόσο, και παρά τον εμπορικό πόλεμο που ξεκινάει ο Τραμπ, οι στόχοι τιμών για τον S&P 500 παραμένουν αμετάβλητοι από τους περισσότερους οίκους, καθώς οι αναλυτές στοιχηματίζουν στην ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και με τα στοιχεία της ανεργίας την Παρασκευή. Εδώ βέβαια έχουμε το πρόβλημα με την αντίθετη πορεία της FED.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που θα μας ταλαιπωρήσει την επόμενη τετραετία είναι κατά πόσο οι δασμοί θα μπορούσαν να παραμείνουν περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς ο Τραμπ τους βλέπει ως μια σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση, και θα αποτελέσουν τελικά το μεγάλο «διαπραγματευτικό χαρτί» για να γίνει η «Αμερική σπουδαία ξανά», εις βάρος των συμμάχων της. Γιατί είπαμε ο πρόεδρος χτυπάει γείτονες, συμμάχους (χώρες ΝΑΤΟ, ΕΕ) και παίζει με την Κίνα. Κάτι που σε βάθος χρόνου θα γυρίσει μπούμερανγκ για την οικονομία των ΗΠΑ.
Το άνοιγμα των αγορών, που ξύπνησαν με την επιβολή των δασμών και κοιμήθηκαν με την άρση τους, για έναν μήνα, μας προετοιμάζει για τη δύσκολη φετινή χρονιά, όπου θα κοιμόμαστε πλούσιοι και θα ξυπνάμε φτωχοί ανάλογα με τις διαθέσεις του προέδρου. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να κοιμόμαστε φτωχοί και να ξυπνάμε πλούσιοι, αλλά αυτό μπορεί αν συμβεί μόνο στη δύσκολη αγορά των options!
Ενώ οι δασμοί είναι ένα εκτεταμένο γεγονός για την παγκόσμια οικονομία, σε αντίθεση με τα γεγονότα του μαύρου κύκνου όπως το κραχ του COVID ή η Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, ο πόλεμος δασμών είναι ένα γεγονός που γνωρίζουμε και συνεπάγεται μια πολύπλευρη, μακροπρόθεσμη αλλαγή στις οικονομικές προβλέψεις. Με λίγα λόγια μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας, αντί πανικού, και να προσαρμόζουμε τα χαρτοφυλάκιά μας σύμφωνα με μια μεταβαλλόμενη πρόταση κινδύνου - απόδοσης. Η κατανόηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων αυτών των μέτρων μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική από την ταχεία αντίδραση.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου υπό τη διοίκηση του προέδρου Τραμπ, οι αμερικανικές μετοχές ξεπέρασαν τις κινεζικές μετοχές, οι οποίες ήταν ο κύριος στόχος των δασμών εκείνη την εποχή. Εάν ο Τραμπ ακολουθήσει τις πιο πρόσφατες δασμολογικές απειλές του, η Wall Street μπορεί να τις αντιμετωπίσει και πάλι με επιτυχία και να ανταμείψει πλουσιοπάροχα, ίσως σε μικρότερο βαθμό από τα προηγούμενα δύο έτη, τους πιστούς ακολούθους της, που είναι ο μισός πλανήτης.
Στον αντίποδα, υπάρχει και η άποψη της στήλης η οποία συνηγορεί στο να γίνει το ταμείο των τελευταίων ετών των τεραστίων αποδόσεων. Όπως θα έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος, «κανένας δεν έχασε έχοντας ρευστότητα»!
Αξιοσημείωτη ήταν και η μεγάλη νευρικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπου το Bitcoin και άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν το απόγευμα της Δευτέρας, αμέσως μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει τους νέους δασμούς στο Μεξικό.
Ουσιαστικά, από το πρωινό ξεπούλημα οι περισσότεροι έσπευσαν να ξαναγοράσουν τις θέσεις τους, ενώ υπήρξαν και οι short πωλήσεις, που βρέθηκαν να γράφουν τεράστιες ζημίες και στον φόβο της εκτίναξης των τιμών συνέβαλλαν με πολύ μεγάλο μερίδιο. Κάτι που συμβαίνει και στις αγορές μετοχών, όπου παρατηρώ τις αγορές των παραγώγων να προηγούνται των κινήσεων στις μετοχές.
Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα στο ΧΑ, όπου παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα τεράστιες ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα στις αγαπημένες και πολυδιαφημιζόμενες τράπεζες, που οι περισσότερες ήταν από margin calls, για να σπεύσουν την επόμενη ημέρα να ξαναγοράσουν τα χαρτιά που έχασαν. Γιατί ο Έλληνας επενδυτής έχει μια ιδιαίτερη αγάπη με τα χαρτιά, τα παντρεύεται ως πιστός «μονογαμικός» που φοβάται μην τα χάσει.
Καθώς οι ανακοινώσεις των κερδών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και ακολουθούν τα νέα από την ανεργία και τον πληθωρισμό, που θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση της FED, η οποία μπορεί να εκπλήξει τον πρόεδρο Τραμπ, οι προκλήσεις οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές θα είναι τεράστιες.
Τα πισωγυρίσματα του Τραμπ ενισχύουν περισσότερο τη μεταβλητότητα στις αγορές αλλά και τον φόβο των μεγάλων ζημιών, εάν δεν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα οι δασμοί δεν αποτελούν «μαύρο κύκνο» για να γκρεμίσουν τη Wall Street, υπάρχουν όμως πολλοί κύκνοι που κρύβονται. Είναι ικανοί όμως εάν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα, να εγκλωβιστούμε σε ένα παιχνίδι, όπου ο «γκρουπιέρης» γνωρίζει τα «χαρτιά» μας.